Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2016

Η Εφορία «πάει»… για τα λεφτά στο στρώμα...

Επαναφορά του σχεδίου που είχε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας με τελική στόχευση την ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ των χαμηλότερων εισοδηματικά ομάδων και ουσιαστικά την...
επιβολή ενός μεικτού τύπου συστήματος φορολόγησης ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας πλέον, με μερική αντικατάσταση του πλέον αντιδημοφιλούς φόρου των τελευταίων ετών, μελετά η κυβέρνηση.

Η νέα αυτή προοδευτικού τύπου φορολόγηση μελετάται να δημιουργηθεί μέσω της φορολόγησης έργων τέχνης, χρημάτων που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα, κειμηλίων, ακόμα και μεταλλίων – κατά το πρότυπο του αμερικανικού συστήματος. Δηλαδή διά του περίφημου Περιουσιολογίου που θα μπει στη ζωή μας για τα καλά από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Αν και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να υπάρξει εθελοντική δήλωση της κινητής περιουσίας, κατόπιν καταγραφή του Περιουσιολογίου και, πρωτίστως, αλλαγή του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), πηγές αναφέρονται σε κατάληξη όλων αυτών σε έναν φόρο που θα περιλαμβάνει, εκτός του εισοδήματος, και το σύνολο της περιουσίας, με έμφαση στη φορολόγηση και των κινητών περιουσιακών στοιχείων που μέχρι στιγμής εξαιρούνταν των δηλώσεων. «Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να δηλωθούν για πρώτη φορά συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία ώστε να έχουμε πλήρη καταγραφή του πλούτου. Μετά βέβαια θα πρέπει να υπάρξουν διασταυρώσεις», αναφέρει η ίδια πηγή, της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Πληροφορίες, επίσης, τονίζουν ότι η στόχευση είναι να υπάρξουν διασταυρώσεις για να δουν οι φορολογικές αρχές πόσα από τα χρήματα που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι από φανερούς πόρους, ενώ παράλληλη προσπάθεια είναι να δηλωθεί και ο πλούτος που μέχρι στιγμής δεν εμφανιζόταν πουθενά.

Οσο και αν δεν επιβεβαιώνονται με τρόπο άμεσο οι επιλογές για την επιβολή νέας φορολογίας, τα παραδείγματα καταγραφής του συνόλου του πλούτου, τα οποία έχουν στο παρελθόν υπάρξει και σε άλλες χώρες, δείχνουν ότι μια τέτοια επιλογή θα είναι μονόδρομος. Κι αυτό διότι τα σχέδια πάταξης της φοροδιαφυγής πάντοτε ακούγονται καλά, όμως στο τέλος οι δημοσιονομικές πιέσεις επιτάσσουν γρήγορες και οριζόντιες λύσεις φορολόγησης.

Η καταγραφή λοιπόν της περιουσίας είναι βέβαιο πως βάζει στην κυβέρνηση ιδέες για νέου τύπου φορολόγηση, κυρίως προς την κατεύθυνση των μεγαλύτερων εισοδημάτων, με σκοπό να δείξει και πολιτικά ότι επιλέγει τον δρόμο της στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, όχι όμως και των μεσο-ανώτερων, τα οποία θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν...

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο.


Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου