Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ Σε ποιες χώρες είναι κανόνας και σε ποιες προσβολή;

Posted by kalinda
 
Αν νομίζετε ότι το φιλοδώρημα είναι μια πάγια τακτική σε όλες τις χώρες του κόσμου, όταν αναχωρείτε από ένα ξενοδοχείο ή τελειώνετε το γεύμα σας σε ένα εστιατόριο, κάνετε λάθος, αφού σε κάποιες χώρες θα μπορούσε ...
να τιμωρηθεί ακόμα και με φυλάκιση.



Οι τουρίστες δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν το ξενοδοχείο τους σε Αίγυπτο, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό και Κατάρ, αν δεν αφήσουν φιλοδώρημα, επειδή σε αυτές τις χώρες το «εθιμικό δίκαιο» το επιβάλλει!

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Εγώ ξέρω ότι το φιλοδώρημα είναι αναμενόμενο σε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία, παρόλο που με την εξαετή οικονομική κρίση έχει παρουσιάσει μια ελαφρά κάμψη.

Πάντως, η χώρα μας ειναι μαζί με την Αυστραλία, την Βρετανία, την Σιγκαπούρη και ένα μεγάλο αριθμό άλλων χωρών, ανάμεσα στα κράτη, όπου το φιλοδώρημα δεν είναι αναμενόμενο και δίνεται μόνο, αν ο πελάτης έχει εντυπωσιαστεί από τις υπηρεσίες που του έχουν προσφερθεί…

Όσο για το τι συνηθίζεται στην γειτονική Τουρκία, στην Αυστρία, στη Ρωσία και στην Νότιο Αφρική, το φιλοδώρημα το περιμένουν οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια ή στα ξενοδοχεία, συνήθως όταν αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Όμως, οι επισκέπτες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους σε χώρες, όπως είναι η Αργεντινή και η Ιαπωνία, στις οποίες το φιλοδώρημα, όχι μόνο δεν συνηθίζεται, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει τον «γενναιόδωρο» τουρίστα ακόμα και στην φυλακή, αφού σύμφωνα με το νομικό καθεστώς αυτών των χωρών τα φιλοδωρήματα είναι παράνομα!

Ειναι χρήσιμο να ξέρουν οι ταξιδιώτες τα έθιμα κάθε χώρας σχετικά με τα φιλοδωρήματα για να αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες και σε κάποιες περιπτώσεις να μη σπαταλούν χρήματα χωρίς λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου