Τρίτη, Αυγούστου 30, 2016

Εσωκομματικές αλλαγές με το βλέμμα στις κάλπες


Ανασύνθεση της ομάδας της ΝΔ ετοιμάζει ο Κυριάκος με φόντο τις εκλογές

Του Θανάση Φουσκίδη- Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μπορεί με βάση τις διαρροές από το «γαλάζιο» νέο στρατηγείο της οδού Πειραιώς ο εσωκομματικός ανασχηματισμός στη Ν.Δ. να μεταφέρεται...
για μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (προκειμένου οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν με μεγαλύτερη άνεση), ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι συνεργάτες του έχουν ήδη καταρτίσει το περίγραμμα των σχεδιαζόμενων αλλαγών.

Βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η διαδικασία ανασύνθεσης της ομάδας των τομεαρχών και των συντονιστών θα είναι αφενός η αξιολόγηση της μέχρι τώρα δράσης τους και αφετέρου η πάντα αναγκαία διατήρηση των εσωτερικών «γαλάζιων» ισορροπιών. Ο δεύτερος παράγων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως είναι δεδομένη η εμπλοκή στις εν λόγω ανακατατάξεις ακόμη και των κορυφαίων στελεχών του κόμματος.



AITHMA

Oπως λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στις κλειστές συσκέψεις του επιτελείου Μητσοτάκη, εν όψει της γενικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης της Ν.Δ., που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, ιδιαίτερη βαρύτητα αναφορικά με το νέο σχήμα που θα προκύψει θα έχουν οι εισηγήσεις του εξ απορρήτων συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ., Τάκη Θεοδωρικάκου. Αλλωστε, η «γαλάζια» ηγετική ομάδα όχι μόνο εμμένει στη στρατηγική των εκλογών, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα το αίτημα για πρόωρες κάλπες θα επαναδιατυπωθεί.

«Θα είναι επί της ουσίας προεκλογικός ανασχηματισμός, αφού στην Πειραιώς εξακολουθούν να θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο αιφνιδιασμού από τον Αλ. Τσίπρα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήθελαν να βγει προς τα έξω η εικόνα ότι σύρονται και σε μια εκλογική αναμέτρηση, αλλά οδήγησαν οι ίδιοι τα πράγματα σε αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνουν συνομιλητές του προεδρικού περιβάλλοντος.

Ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του βρίσκεται το οριστικό κλείσιμο του μετώπου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κάτι που εκτός των άλλων θα συμβάλει καθοριστικά στην προσέγγιση του «μητσοτακικού» πυρήνα με το «καραμανλικό» μπλοκ. Ως εκ τούτου, αναζητείται ενεργός και κομβικός ρόλος για τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, προκειμένου να διαλυθούν οι εντυπώσεις περί διχασμού στους κόλπους της παράταξης και να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Φυσικά, για να υπάρξει ευτυχής κατάληξη θα πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση να ικανοποιεί τον ιδιαίτερο ψυχισμό του πάλαι ποτέ τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα και να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν θέματα αναφορικά με την κομματική ομοιογένεια (δεδομένης της διαφοροποίησης του κ. Μεϊμαράκη και των συνομιλητών του από την Κ.Ο. σε μια σειρά από επιλογές του προέδρου).

Για τον ίδιο λόγο εξετάζεται η περαιτέρω ανάμιξη με το κομμάτι του καθορισμού της κομματικής τακτικής της και του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ήταν παρών στις τελευταίες συνεδριάσεις του συντονιστικού οργάνου πριν από τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, κάθε άλλο παρά έχει αποσυρθεί το ενδεχόμενο της κατάργησης των δύο αντιπροέδρων της Ν.Δ., ως ένδειξη καλής θέλησης προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, οι πιστοί νοσταλγοί του οποίου επιμένουν να καυτηριάζουν την επιλογή Γεωργιάδη. «Αν υπήρχε μια τέτοια εξέλιξη για τον εκρηκτικό και ανεξέλεγκτο Αδωνι, θα γινόταν το ίδιο και για τον μετριοπαθή Κωστή, ώστε να μην έχει νέους πονοκεφάλους ο Κυριάκος», λένε οι μυημένοι στα μυστικά του συστήματος Μητσοτάκη. Αν, τελικά, προκριθεί η συγκεκριμένη εισήγηση (σε αυτή τη φάση είναι πολύ μακρινή οποιαδήποτε κουβέντα), τότε αμφότεροι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις αρμοδιότητές τους (σ.σ. Χατζηδάκης στο πρόγραμμα, Γεωργιάδης στο κοινοβουλευτικό έργο), αλλά με διαφορετικό τίτλο από αυτόν που κατέχουν σήμερα.



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πολύ πιο υλοποιήσιμη σε αυτή τη συγκυρία είναι η σκέψη για ανακάτεμα της τράπουλας μεταξύ των κορυφαίων συντονιστών και τομεαρχών, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος της προεκλογικής προετοιμασίας του κόμματος. Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη και Μάκης Βορίδης «παίζουν» στη σχετική εξίσωση με γνώμονα την αύξηση των παρεμβάσεών τους στη Βουλή και την πιο συχνή εκπροσώπηση από τους ίδιους της Ν.Δ. στα media. Oι συγκεκριμένες διεργασίες είναι βέβαιο ότι θα «αγγίξουν» και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Ν. Δένδια, Γ. Βρούτση και Ν. Κεραμέως, με τον βουλευτή Κυκλάδων να είναι υπ’ ατμόν και την τελευταία να βρίσκεται υπό καθεστώς… μετακόμισης στις τάξεις των τομεαρχών προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για μια πιο δυναμική παρουσία στο πόστο της.

Οσο για τον πρώτο σε σταυρούς «γαλάζιο» βουλευτή της Β’ Αθήνας, μοναδική περίπτωση να αντικατασταθεί είναι να κριθεί από τον Κ. Μητσοτάκη πως θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο από κάποιο άλλο μετερίζι. Δύσκολη θεωρείται η παραμονή στη θέση τους των συντονιστών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Θεόδωρου Φορτσάκη αντίστοιχα (αν και για τον δεύτερο υπάρχουν ήδη εκφράσεις δυσαρέσκειας από το σύστημα Σαμαρά για τη σχεδιαζόμενη καρατόμησή του), ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Χρ. Σταϊκούρας παραμένει συντονιστής Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου