Σάββατο, Αυγούστου 27, 2016

Η προκλητική ζωή των Μαρινόπουλων: Μαϊάμι, Λονδίνο, Ντουμπάι, Μύκονος, πάρτι και ιπποδρομίες

Του Asset Manager

Για δεκαετίες ολόκληρες οι Μαρινόπουλοι, ήταν μια οικογένεια – αντικείμενο θαυμασμού. Επιτυχημένοι, μεγαλοαστοί και με ζωή τζετ-σέττερς πάντα αντίστοιχη της περιουσίας τους, υπήρξαν η ελληνική εκδοχή της «Δυναστείας».

Σήμερα, με την επιχείρησή τους να «παλεύει» στον Πτωχευτικό Κώδικα, η λάμψη... έχει ξεθωριάσει. Δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα: Στην αγορά πληθαίνουν τα ερωτήματα για του «πού πήγαν» τα λεφτά της οικογένειας η οποία εξακολουθούσε να ζει μέσα στη χλιδή ακόμη και τα τελευταία χρόνια για τα οποία κανείς δεν αμφιβάλει ότι τα πράγματα είχαν στριμώξει. Και την ίδια στιγμή οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά για μεγάλες εξαγωγές χρήματος από τα «ταμεία» της Μαρινόπουλος σε λογαριασμούς του εξωτερικού, αλλά τις πωλήσεις ακινήτων του ομίλου με τα χρήματα να οδεύουν στους ίδιους προορισμούς, έστω κι αν διαψεύστηκαν, έχουν εξαγριώσει τόσο τους 12.500 εργαζόμενους της επιχείρησης, όσο και τις οικογένειες των 2.000 προμηθευτών της που κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα.

Πολλοί δεν θεωρούν άσχετη με την υπεροψία που διακατέχει γενικότερα την οικογένεια, ότι ένα μέλος της, ο Πάνος Μαρινόπουλος, ο γνωστός και ως Πανάρας, φωτογραφήθηκε στο εξοχικό του στα Hampton’s της Νέας Υόρκης (πρόκειται για το θέρετρο της αφρόκρεμας της αμερικανικής μεγαλούπολης στοLong Island), λίγους μήνες πριν την κατάρρευση του επιχειρηματικού ομίλου.



Πάνος Μαρινόπουλος και Ιωάννα Μαρινοπούλου



Ο Πανάρας Μαρινόπουλος και η πρώην σύζυγός του, Ιωάννα, ήταν αναμφίβολα τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της επιχειρηματικής δυναστείας, η οποία βρίσκεται στην τρίτη γενιά από το 1893 οπότε ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, εγκαινίαζε το πρώτο φαρμακείο που έφερε το όνομά του στη Νεάπολη της Αθήνας, βάζοντας το πρώτο λιθάρι για το χτίσιμο της Μαρινόπουλος.



Ιωάννα Μαρινοπούλου

Ο Δημήτρης Μαρινόπουλος, και ο αδελφός του Πάνος που συνεργάστηκε μαζί του λίγο αργότερα, εκτός από την επιχείρηση άρχισαν να χτίζουν και τον «όνομα» της οικογένειας που από τότε υπήρξε συνώνυμο τους ελληνικού μεγαλοαστισμού. Διόλου τυχαίο, ότι τα φαρμακεία τους έφεραν με περηφάνια το διακριτικό «προμηθευτής της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως και του Διαδόχου», προσελκύοντας με αυτό τον τρόπο πολλές επιφανείς προσωπικότητες της εποχής.

Μεταπολεμικά, οι δύο γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Ιωάννης, αποφασίζουν ότι έχει έρθει η ώρα για να περάσουν στη βιομηχανική παραγωγή φαρμάκων, ιδρύοντας το 1949 τη φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ με αντικείμενο την παραγωγή φαρμάκων και καλλυντικών για λογαριασμό τρίτων στην Ευρώπη. Η ίδια γενιά ξεκίνησε το 1962 τη δραστηριότητα στο λιανεμπόριο με τα Self Service Μαρινόπουλος.

Τα τελευταία χρόνια, τα ηνία του ομίλου πέρασαν στην τρίτη γενιά, τα τέσσερα παιδιά των Δημήτρη και Γιάννη Μαρινόπουλου: Τον Λεωνίδα και τον Πάνο του Δημήτρη, και τον Πάνο και Στέφανο του Γιάννη. Τα τέσσερα ξαδέλφια, μπορεί να έχουν ελάχιστες ομοιότητες στον τρόπο ζωή τους μοιράζονται όμως τον ίδιο μεγαλοαστισμό και μια τεράστια περιουσία σε ακίνητα (κυρίως το εξωτερικό), επαύλεις στα ακριβότερα σημεία της Ελλάδας (Ψυχικό, Μύκονο, Ύδρα, Βούλα), συλλογές έργων τέχνης, κοσμημάτων, αλλά και πανάκριβων ρούχων από τις κοσμικές συζύγους. Από εκεί και μετά, ο χαρακτήρας του καθενός από τα ξαδέλφια καθόρισε και το πως διαχειρίστηκε το αμύθητο οικογενειακό χρήμα.



Ο… Άγγλος λόρδος με τον Πρέσβη

Γνήσιος εκπρόσωπος της οικογενειακής μεγαλοαστικής «τάσης» είναι ο Λεωνίδας Μαρινόπουλος στον οποίο «έλαχε» να διαχειριστεί ως επικεφαλής και την απανταχούσα της ελεγχόμενης πτώχευσης. Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν πολύ προσεκτικό άνθρωπο, με στυλ και αισθητική που προσομοιάζει σε Άγγλο Λόρδο. Ψηλός, ευθυτενής και αναμφίβολα αριστοκρατικός ίσως θα προτιμούσε να είναι όντως ...Βρετανός και για το λόγο αυτό διατηρεί σπίτι στο Λονδίνο και ειδικότερα στην αριστοκρατική Belgravia. Και ως ...Βρετανός αγαπά την ιππασία την οποία παρακολουθεί συχνά στους αγώνες του Ascot. Διατηρεί μάλιστα και δικά του άλογα ιπποδρομιών.







O Λεωνίδας Μαρινόπουλος κατά την διάρκεια της απονομής βραβείου στο Dubai, όπου το άλογό του , ο «Πρέσβης» κέρδισε σε διεθνή αγώνα τον Μάρτιο του 2016. Δίπλα του η κα Μαρίνα Μαρινοπούλου.

Ένα απ’ αυτά, ο ΠΡΕΣΒΗΣ που θεωρείται καθαρόαιμο διεθνούς φήμης διακρίθηκε παλαιότερα και στους διάσημους αγώνες του Μεϊντάν στο Dubai σε μια κούρσα που ...χάρισε στον Λεωνίδα Μαρινόπουλο 5.000.000 δολάρια, αφού αυτό ήταν το έπαθλο της νίκης. Για τον επικεφαλής της Μαρινόπουλος ήταν από τις πιο δυνατές συγκινήσεις, αφού συνδύαζε όλες του τις αγάπες: την πολυτέλεια, την ιππασία, το εκλεκτό περιβάλλον και τη γυναίκα του Μαρίνα που φωτογραφήθηκε δίπλα του σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της.

Η Μαρίνα Μαρινοπούλου θεωρείται η πιο «άγνωστη» από τις συζύγους των Μαρινοπουλαίων, αποφεύγει την κοσμική ζωή και προτιμά όπως και ο σύζυγος της τους κλειστούς κύκλους, τα γιότ και τη βίλα στη Μύκονο.



Το Μουσείο και το Knightsbridge

Αντίθετα, πολύ πιο γνωστή είναι η Σάντρα Μαρινοπούλου –Φιξ, παντρεμένη με τον Πάνο, αδελφό του Λεωνίδα Μαρινόπουλου. Ο γάμος τους, υπήρξε άλλη μια επιβεβαίωση του μεγαλοαστισμού των Μαρινόπουλων, που θέλει τις μεγάλες οικογένειες να διασταυρώνονται. Και μπορεί οι Φιξ να μην έχουν την αίγλη του παρελθόντος, έχουν όμως το όνομα. Στην περίσταση του ζευγαριού, ίσως η Σάντρα να επισκιάζει το σύζυγό της σε διασημότητα, αφού η ίδια είναι επικεφαλής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Τα χρήματα των Μαρινοπουλαίων, έδωσαν ώθηση στην –πράγματι αξιέπαινη- προσπάθεια της νύφης να ενισχύσει της αναγνωρισιμότητα της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς διοργανώνοντας εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Πάνος έχει αναλάβει τον τομέα καλλυντικών της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ και έχει μεγάλη αγάπη στην ακίνητη περιουσία, ιδίως του εξωτερικού. Κορωνίδα του σχετικού περιουσιολογίου το λεγόμενο «παλάτι» του ζεύγους στο Knightsbridge του Λονδίνου στο οποίο φιλοξενείται και μια αξιολογότατη συλλογή έργων τέχνης.



Ο Πανάρας, οι κατακτήσεις και τα πάρτι που άφησαν εποχή

Ο εξάδελφος Πάνος, ο γνωστότερος ως Πανάρας μπορεί να μην έχει το παλάτι του έτερου Πάνου, έχει όμως μια μεγάλη συλλογή από κατακτήσεις. Ο Πανάρας άφησε ...ιστορία στην κοσμική ζωή της Αθήνας (πρώτος του έρωτας η Μπέλλα Αδαμοπούλου, πρώτη του σύζυγος η Όλγα Γουλανδρή της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας σε μια άλλη επιβεβαίωση του μεγαλοαστισμού) τις προηγούμενες δεκαετίες μέχρις ότου «έπεσε» στην δεύτερη σύζυγό του, την καλλονή Ιωάννα, που ξεπέρασε σε αναγνωρισιμότητα τη Σάντρα Φιξ και έγινε η top wife της οικογένειας.







Πρώην μοντέλο με καταγωγή από τη Μάνη, η Ιωάννα έγινε η πρωταθλήτρια της οικογένειας στο ... spending οδηγώντας τον Πανάρα σε διάφορες αγορές μεταξύ των οποίων μια έπαυλη στα Hampton’s και μια βίλλα στο Miami.







Σε αυτή λέγεται ότι συνεχίζει να διαμένει και η Ιωάννα, μετά το διαζύγιό της με τον Πανάρα πριν περίπου ενάμισι χρόνο.







Οι φήμες φέρουν το πρώην ζευγάρι να μοιράζεται το σπίτι που είχαν χτίσει στη διάρκεια του γάμο τους στη Μύκονο (σ.σ. στο νησί έχουν σπίτι όλα τα μέλη της οικογένειας) και το οποίο είχε διακοσμήσει η Ιωάννα, την περίοδο που ασχολείτο με το interior design. Η βίλα της Μυκόνου είναι από τα πιο πολυσυζητημένα σπίτια και είναι από τα πρώτα κτίσματα που φαίνονται όταν μπαίνει κανείς στο λιμάνι της Μυκόνου. Τα πάρτι που δόθηκαν από το (πρώην) ζευγάρι έχουν μείνει στην ιστορία του νησιού την περίοδο της ευμάρειας, με την κοσμική Αθήνα να δίνει το παρών, και την τροχαία του νησιού να δίνει ειδικές άδειες για να παρκάρουν οι καλεσμένοι τα πολυτελή τους

ΠΗΓΗ: economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου