Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2016

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση μισθών...


Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2007 είχε αντίκτυπο σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, οι οποίες βυθίστηκαν στην ύφεση, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα για...
την ανάκαμψή τους. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, είναι η χώρα που υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών παγκοσμίως, καθώς και τη μεγαλύτερη αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σύμφωνα με τους πίνακες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 10,4%, ενώ η ανεργία αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι η πρωταθλήτρια χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο και στις δύο κατηγορίες, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων, κάτι που, όπως αποδεικνύεται, δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε σήμερα, μετά από εφτά χρόνια ύφεσης.

Ανάλογη μείωση μισθών, δηλαδή 10,4%, όσο παράξενο και αν φαίνεται, υπέστησαν και οι Βρετανοί. Με δύο ποιοτικές διαφορές. Πρώτον, οι μισθοί στην Αγγλία ήταν και παραμένουν κατά πολύ υψηλότεροι σε σχέση με την Ελλάδα και ιδιαίτερα σε σχέση με το κόστος ζωής και απολαβών. Δεύτερον, ότι στο ίδιο διάστημα, τα ποσοστά ανεργίας στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 0,6%, γεγονός που αναδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν τουλάχιστον μία ισορροπία στην αγορά, ενώ υπήρχαν ήδη δομές για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μαύρης εργασίας και των «μαϊμού» εναλλακτικών μορφών απασχόλησης.

Τρίτη στη λίστα με τη μείωση των μισθών είναι η Πορτογαλία, με μόλις 3,7% και αύξηση της ανεργίας κατά 5,4 μονάδες. Αντιθέτως, σε χώρες που ακολούθησαν μνημονιακά προγράμματα, όπως η Ελλάδα, ή αποφάσισαν υφεσιακά μέτρα, παρουσιάστηκε αύξηση των πραγματικών μισθών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Ιταλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,6%), η Ισπανία (2,8%), παρ΄ ότι αυξήθηκε προσωρινά η ανεργία, ιδιαίτερα δε σε Ισπανία και Ιρλανδία.

Ο πίνακας με τις χώρες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες της κρίσης είναι ενδεικτικός...




Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου