Παρασκευή, Αυγούστου 26, 2016

Die Presse: Θα γίνει η Ιταλία «νέα Ελλάδα»;...


Στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία της Ιταλίας αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», σχολιάζοντας ότι η Ρώμη «θα καταφέρει να αποτρέψει μια νέα - αυτή τη φορά πραγματικά βαριά ευρωκρίση - μόνον εάν,...

με τη σιωπηρή ανοχή Γερμανίας και Γαλλίας, παραβιάσει μια σειρά ευρωπαϊκών κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης οδηγίας για τις τράπεζες».

Όπως επισημαίνει το αυστριακό δημοσίευμα, «η λύση που προκρίνουν οι Ιταλοί, δηλαδή περισσότερα χρέη, διάσωση τραπεζών με κρατική παρέμβαση - εν ολίγοις μια “ρετρό πολιτική διαχείριση κρίσεων” - θυμίζει το μοντέλο Ελλάδα». Μόνον που σ’ αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται για μια σχετικά μικρή χώρα, αλλά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «η λύση είναι δύσκολη», ενώ υπενθυμίζει ότι «το μέγα λάθος συντελέστηκε ήδη πριν από πολλά χρόνια, όταν η Ευρωζώνη συγκροτήθηκε ως πολιτικό και όχι ως οικονομικό εγχείρημα». Γι΄ αυτό, εξηγεί, εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες χρειάστηκε να επιστρατεύσουν - εν γνώσει των υπολοίπων Ευρωπαίων - λογιστικά τεχνάσματα για να εκπληρώσουν τα κριτήρια.

«Τώρα όμως είναι εντός, έχοντας απωλέσει την ευχέρεια κινήσεων που παρέχει το κλασσικό εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας: η υποτίμηση του νομίσματος» συνεχίζει το δημοσίευμα. «Ολάντ και Μέρκελ δεν έχουν την ευχέρεια να ζητήσουν από την Ιταλία πειθαρχία. Αμφότεροι βρίσκονται ενώπιον σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων και δεν χρειάζονται μέχρι τότε μια νέα ευρωκρίση» προσθέτει η εφημερίδα και καταλήγει:

«Εντούτοις, μια νομισματική ένωση που σε κάθε ευκαιρία παραβιάζει τους κανόνες της, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εάν δεν το αντιληφθούν αυτό σύντομα και οι πολιτικοί, τότε θα αποτύχει όντως»...
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου