Τετάρτη, Αυγούστου 24, 2016

Γερμανικές αποζημιώσεις: O νέος Από Μηχανής Θεός...



Κάποιοι αμφισβητούν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι γνήσιοι απόγονοι των ένδοξων αρχαίων προγόνων τους. Λένε ότι...
μετά από τόσα χρόνια τουρκοκρατίας και με τις δεκάδες επιμειξίες με άλλα φύλα, οι Βιετναμέζοι είναι όσο Έλληνες είμαστε και εμείς.

Δεν ξέρω, μπορεί, άλλωστε πιστεύω ότι Έλληνες δεν μας κάνουν τα καθαρά χρωμοσώματα μας αλλά η πολιτιστική μας παράδοση, η γλώσσα, το αυθαίρετο στη Λούτσα, τα λουλούδια στο σκυλάδικο. Ένα από τα αγαπημένα μου στοιχεία της Αρχαίας Τραγωδίας, είναι η ύπαρξη του ευφυούς ευρήματος του Από Μηχανής Θεού. Όταν η πλοκή έφτανε σε τέλμα, όταν οι ήρωες εγκλωβίζονταν σε αδιέξοδο, τσουπ!, εμφανιζόταν ο Θεός σε ένα γερανό και ξελάσπωνε την κατάσταση. Γιατί να σπάει το κεφάλι του ο Ευριπίδης πώς θα ξεμπλέξει το σενάριο όταν ένας Θεός από το πουθενά μπορεί απροβλημάτιστα να του δώσει λύση; Υπέροχο και εξόχως ελληνικό.

Από τους φανατικότερους υποστηρικτές της λύσης αυτής ήταν φυσικά η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάτι που από μόνο του θα αρκούσε για να μας δείξει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Αυτή ας πούμε είναι μια απόδειξη ότι πράγματι είμαστε απόγονοι των τύπων που έχτισαν τον Παρθενώνα: Όταν κολλάμε κάπου καταφεύγουμε στον Deus Ex Machina.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει πολλοί, ο πιο πρόσφατος είναι οι Γερμανικές αποζημιώσεις. Είμαστε καταχρεωμένοι επειδή ό,τι λεφτά πήραμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες γίνανε κατανάλωση; Έχουμε μηδενική ανταγωνιστικότητα επειδή δεν σχεδιάσαμε και δεν προγραμματίσαμε τίποτα; Είμαστε ήδη στο τρίτο μνημόνιο επειδή αρνούμαστε να εφαρμόσουμε ακόμα το πρώτο; Ψηφίζουμε όποιον μαλάκα βρούμε μπροστά μας απλώς επειδή μας τάζει ότι δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα; Κανένα πρόβλημα! Κάνουμε στην μπάντα και έρχεται η μηχανή με τον από μηχανής Θεό που λέγεται Γερμανικές Επανορθώσεις. Καμιά περικοπή σπατάλης δε χρειάζεται, καμιά αναδιάρθρωση του Δημοσίου δεν είναι απαραίτητη, όλα μπορούν να συνεχίσουν όπως παλιά αρκεί οι Γερμαναράδες να μας πληρώσουν αυτά που μας χρωστάνε. Από τους φανατικότερους υποστηρικτές της λύσης αυτής ήταν φυσικά η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάτι που από μόνο του θα αρκούσε για να μας δείξει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Επιτροπές Αλήθειας Χρέους, πορίσματα, κάτι περιθωριακοί τύποι να συνεδριάζουν ασταμάτητα, πύρινοι λόγοι ενάντια στους κατακτητές. Μετά την εκκαθάρισή της από τον Πρωθυπουργό, κάπως ησυχάσαμε.

Όμως μόνο μέχρι πρόσφατα, όπου και από την ‘Άρτα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομική διεκδίκηση των λεγόμενων γερμανικών επανορθώσεων. Μάλιστα και η αντιπολίτευση για να μη χάσει το τρένο του λαϊκισμού που χωράει πολύ κόσμο, μέσω του εκπρόσωπου τύπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου δημοσίευσε άρθρο με παρόμοιες θέσεις στη χτεσινή Real News. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το να πάρουμε τις αποζημιώσεις ακόμα και από τη μάχη της Αλαμάνας ή τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία ότι κάποια θεϊκή παρέμβαση από το πουθενά θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και κυρίως θα μας αφαιρέσει όλες τις ευθύνες. Το πρόβλημα είναι η οκνηρία και όλες οι πατέντες στις οποίες καταφεύγουμε για να μην την αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα είναι ο ασταμάτητος λαϊκισμός, το χάιδεμα των αυτιών μέχρι να ματώσουν. Πάρε τις αποζημιώσεις, αλλά σταμάτα να ξοδεύεις το δημόσιο χρήμα. Αγόρασε λαχείο αν θες αλλά μέχρι να το κερδίσεις, μην παραιτηθείς από τη δουλειά σου. Κι αν ο Θεός έρχεται με μηχανή, πες του να φοράει κράνος...

aNameToCome - lifo.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου