Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 28, 2016

Σύγκρουση κορυφής για την Παιδεία...

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την...
Παιδεία.

Η συζήτηση διεξάγεται από τις 10.00 το πρωί κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Στο επίκεντρο και οι τηλεοπτικές άδειες





Σήμερα η πρώτη φθινοπωρινή κοινοβουλευτική «σύγκρουση κορυφής» με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ΠαιδείαΧαρακτήρα «σκληρής» προσωπικής μονομαχίας ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να λάβει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, με πρωτοβουλία του οποίου προκαλείται η πρώτη φθινοπωρινή κοινοβουλευτική σύγκρουση κορυφής, όσο και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος-«κρατώντας δυνάμεις»- δεν πήγε να μιλήσει στη συνεδρίαση της Τρίτης για τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης, προσέρχονται σε αυτή την αντιπαράθεση με προσδοκίες για αποκόμιση κερδών στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.

Οι διαθέσεις που επικρατούν και στα δύο επιτελεία προοιωνίζονται ότι η συνεδρίαση θα μετατραπεί σε εφ΄ όλης της ύλης μετωπική σύγκρουση με στόχο να ένθεν κακείθεν τις εντυπώσεις σε μια κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία στη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την επανεκλογή της βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Με φόντο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της τρέχουσας περιόδου, καθώς εντός της εβδομάδος πρέπει να εκπληρωθούν βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και τις συνεχιζόμενες κόντρες για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των καναλιών, το Μαξίμου και η Πειραιώς προετοιμάζονται για σφοδρή αντιπαράθεση, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι άλλοι αρχηγοί.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, θα επιτεθεί ευθύς εξ αρχής στον κ. Τσίπρα, θυμίζοντας ότι ζήτησε αυτή τη συζήτηση την 1η Αυγούστου με στόχο να συζητηθούν τα θέματα της Παιδείας προτού να ανοίξουν τα σχολεία και η κυβέρνηση την όρισε έπειτα από οκτώ εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων η κατάσταση, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και ευρύτερα, επιδεινώθηκε δραματικά, εντείνοντας τα αισθήματα οργής, θυμού και απελπισίας που προκαλούνται στους πολίτες.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προτίθεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης τόσο για αυτό καθεαυτό το μείζον ζήτημα της Παιδείας όσο και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, επισημαίνοντας την «άθλια εικόνα» που εμφανίζει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς και στηλιτεύοντας τη διχαστική τακτική που ακολουθεί.

Το βάρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, όπως λένε συνεργάτες του, θα πέσει στα θέματα της Παιδείας για να υπογραμμιστεί ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνιστά οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας», καθώς κυριαρχείται από πρωτοφανείς αποφάσεις που υπαγορεύονται από ιδεοληπτικά σύνδρομα και ανικανότητα.

«Είναι μια πολιτική που διχάζει την ελληνική κοινωνία και υποβαθμίζει δραματικά τη δημόσια και διαλύουν την ιδιωτική εκπαίδευση, πλήττοντας τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και τη μεσαία τάξη», θα τονίζει με έμφαση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος παράλληλα θα δεσμευτεί για την άμεση αναίρεση όλων των ισοπεδωτικών μέτρων υποβάθμισης της εκπαίδευσης που έχει λάβει ο νυν υπουργός Νίκος Φίλης και ο προκάτοχός του Αριστείδης Μπαλτάς. Ενώ θα αναπτύξει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του από το νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, επιμένοντας σε μια «Συμφωνία Αλήθειας» που, όπως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τελευταία, «μπορεί να φέρει την πραγματική ελπίδα».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι τα σχολεία φέτος άνοιξαν με τα λιγότερα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί ποτέ στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας και την Ιεραρχία για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών αλλά και το παρελθόν της Εκκλησίας που βρέθηκε στο στόχαστρο των επικρίσεων του κ. Φίλη.

Για το μείζον ζήτημα της επικαιρότητας των ημερών που είναι το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να καταγγείλει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων που κατατείνουν στον έλεγχο της ενημέρωσης.
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του, ο κ. Μητσοτάκης θα αντικρούσει τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις «ο διαγωνισμός – παρωδία είναι ακυρωμένος στα μάτια της κοινής γνώμης». Και γι΄ αυτό, όπως θα προσθέσει, η ΝΔ ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες αδειοδότησης των καναλιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου