Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

«Η αρχή και όχι το τέλος της μάχης, αν χαθεί η υπόθεση του ΣτΕ για τις άδειες» λέει η κυβέρνηση


Αποφασισμένη να μην πτοηθεί από τυχόν αρνητική απόφαση για τα κανάλια

Το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει ήδη σχέδιο πολιτικής, αλλά και νομικής αντεπίθεσης σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου για το νόμο Παππά
Aποφασισμένη να μην πτοηθεί από τυχόν αρνητική απόφαση...
τουΣυμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά, που ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο, φέρεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει ήδη σχέδιο πολιτικής, αλλά και νομικής αντεπίθεσης, αν και ευελπιστεί ότι η απόφαση ίσως να μην είναι αρνητική τελικά ή ακόμη κι αν το ανώτατο δικαστήριο θεωρήσει το νόμο αντισυνταγματικό, θα δώσει περιθώρια μεγάλων κινήσεων στην κυβέρνηση για να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις, που αν διαφυλάσσουν την ουσία της ρύθμισης.

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε εξέλιξη και ξεκαθαρίζουν ότι λάθη του παρελθόντος, όταν τα προβλήματα αφήνονταν να σέρνονται επί καιρό, μέχρι να δοθεί λύση εκ των πραγμάτων, δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

Απέναντι δε στην άποψη ή την προσδοκία πολλών και ειδικά της αντιπολίτευσης, ότι θα καταρρεύσει η κυβέρνηση εάν χάσει τη δικαστική μάχη, απαντούν κατηγορηματικά ότι «οι κυβερνήσεις πέφτουν από τη Βουλή ή από τον λαό, όχι από το ΣτΕ»!

Ενδεικτική των διαθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου για το πώς θα αντιμετωπιστεί μία δυσμενή δικαστική εξέλιξη ήταν ως ένα βαθμό και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κυριακάτικη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού ξεκαθάρισε ότι όποια απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική -και όχι απλώς σεβαστή, όπως υποστήριζαν κάποια κυβερνητικά στελέχη- από την κυβέρνηση, ώστε να μην κατηγορηθεί πάλι για αμφίσημη στάση απέναντι στη δικαιοσύνη, διαμήνυσε: «Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι οφείλει να σωπαίνει. Όχι μόνο δεν θα σωπάσουμε. Αντιθέτως υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και να την πούμε δημόσια», τόνισε, προϊδεάζοντας για την πολιτική «υποδοχή» που θα έχει η απόφαση του ΣτΕ. Ακόμα και η πλήρης υποστήριξη που παρείχε στον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, είναι ενδεικτική, χαρακτηρίζοντας τη μάχη που δίνει ο συνεργάτης του, ως μάχη όλης της παράταξης και του ελληνικού λαού!

Ο πρωθυπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες


Αλλά και η νομική αντιμετώπιση θα γίνει βάση σχεδίου, που εκπονείται, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες. Το ένα σκέλος για παράδειγμα μπορεί να είναι η κατάθεση και πάλι της τροπολογίας για το «μαύρο» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, εντός πέντε ημερών – έχει προαναγγελθεί ότι θα κατατεθεί πριν την απόφαση του ΣτΕ άρα σήμερα ή αύριο.

Κυβερνητικοί παράγοντες λένε επίσης ότι πολύ δύσκολα και μάλλον αποκλείεται να είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιστρέψει το ποσό των περίπου 258 εκατομμυρίων ευρώ στους υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως και να έχει διατυπωθεί τυχόν αρνητική απόφαση. Από τα συμφραζόμενα των στελεχών αυτών είναι πιθανό σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και περιθώριο, «υποβοηθώντας» να δημιουργηθούν έως και τετελεσμένα στο τηλεοπτικό πεδίο -τα οποία αναμένονται μάλλον πολύ σύντομα και σε κάθε περίπτωση εντός του Νοεμβρίου.

Όπως διαμηνύεται από την κυβέρνηση, εάν χαθεί η υπόθεση του ΣτΕ, αυτό θα είναι η αρχή και όχι το τέλος της μάχης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου