Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016

Πέντε μέρες προθεσμία στην Αθήνα για να τελειώνει με τα προαπαιτούμενα


«Μάχη» με τον χρόνο για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση

Αγώνας δρόμου για να μην χαθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup - Οι θεσμοί στέλνουν κλιμάκια στην ελληνική πρωτεύουσα, για να διασφαλίσουν ότι θα κλείσουν οι εκκρεμότητες

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθεί η κυβέρνηση για να κλείσουν οι τρύπες... που παραμένουν ανοιχτές σε κάποια από τα προαπαιτούμενα που δεν επιτρέπουν ακόμα σιγουριά για την απόφαση εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 10 Οκτωβρίου σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει διορία μερικών ημερών, μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η ίδια πηγή τονίζει, πως αν και θα είναι ένα «σύντομο Eurogroup» στο προχθεσινό EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) διαπιστώθηκε η μη ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων και συνεπώς οι θεσμοί, στέλνουν κλιμάκια στην Αθήνα από την αρχή της εβδομάδας, έτσι ώστε διαπιστωθεί αν η κυβέρνηση θα καταφέρει την εφαρμογή τους ως την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση που οι θεσμοί διαπιστώσουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, θα συντάξουν έναν έλεγχο συμβατότητας και θα δώσουν το «πράσινο φως» για ένα νέο έκτακτο EuroWorking Group στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν το ίδιο Eurogroup, έτσι ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

«Πονοκέφαλος η ΥΠΑ»

Ως «πονοκέφαλο» χαρακτήρισε την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ο ανώτερος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας όμως πως είναι «αρκετά αισιόδοξος» για λύση των εκκρεμών ζητημάτων. Παράλληλα στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών θα ενημερωθούν και για την πρόοδο που γίνεται στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία «κινείται ομαλά» όπως σημείωση η ίδια πηγή.

Πάντως κλειστά κράτησε τα χαρτιά του σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος για τα μέτρα στο ελληνικό χρέος. Ο ρόλος του ΔΝΤ και η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα βασίζονται στη μορφή που θα λάβουν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας που θα αποφασίσουν οι θεσμοί ΄για το ελληνικό χρέος.

Ο ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε πως σύμφωνα με την απόφαση τις 24ης Μαίου, «τα μέτρα θα αποσαφηνιστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος». Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως γίνονται μεν συναντήσεις και επαφές διερεύνησης για τα μέτρα αυτά αλλά αποτελούν προπαρασκευαστικό διάλογο, μη δίνοντας έτσι κάποια σαφή ένδειξη του χρονικού πλαισίου απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου