Παρασκευή, Οκτωβρίου 28, 2016

Απειλές Ερντογάν: “Θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα”! Από το Σινικό Τείχος μέχρι τον Ατλαντικό η... οθωμανική αυτοκρατορία


Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπολύει ξεκάθαρες απειλές προς την χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως " θα προστατεύσουμε τους ομοεθνείς μας στην Ελλάδα", ενώ για άλλη μια φορά, παρουσίασε το όραμα του για μια...
οθωμανική αυτοκρατορία, από το Σινικό Τείχος μέχρι τον Ατλαντικό!

"Οτιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή (σ.σ. στη Μοσούλη), έχει άμεση σχέση με την Τουρκία. Γυρίσαμε ποτέ στο παρελθόν την πλάτη μας όταν αντιμετώπισαν δυσκολίες οι ομοεθνείς μας στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στα Σκόπια, τα αδέλφια μας στη Βοσνία, στην Αλβανία και στο Κόσοβο; Είπαμε ποτέ πως οι υποθέσεις αυτές είναι εσωτερικές; Μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας;

Όπως έχω αναφέρει, άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα και εντελώς διαφορετικά είναι τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέρφια μας που βρίσκονται από την Ευρώπη μέχρι και την Αφρική, από τη Μεσόγειο μέχρι και τις ατέλειωτες στέπες της Κεντρικής Ασίας, βρίσκονται στα σύνορα της καρδιάς μας. Για μας τα Βαλκάνια είναι το ένα μέρος της καρδιάς μας και ο Καύκασος το άλλο μέρος. Η έχθρα προς τους ξένους στην Ευρώπη αυξάνεται και εμείς είμαστε οι πρώτοι που αντιδρούμε. Γιατί; Διότι εκεί ζουν 5 εκατομμύρια πολίτες μας που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκία. Επιπλέον, πρέπει να προσθέσουμε και τα αδέλφια μας από το Τουρκιστάν, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Είναι ηθική μας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα τους και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα τους".

Οι προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισαν όταν έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνιζε ότι πρόκειται για μια συνθήκη επιζήμια για τη χώρα του, καθώς "δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά του Αιγαίου".

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν, είπε χαρακτηριστικά: "Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;", είπε.

Ο ίδιος συνέχισε: "Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς".

Ο Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την τρομοκρατία έγινε μια κεκαλυμμένη προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα. "Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου