Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2016

Απαντά με στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών...


Πριν καλά-καλά προλάβουν οι δανειστές να αμφισβητήσουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2017 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει τα...
οριστικά στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, από τα οποία προκύπτει ότι η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, γέμισαν τα ταμεία του Δημοσίου τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του έτους έφθασε τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ πλεόνασμα 592 εκατ. ευρώ καταγράφεται και στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού στο οποίο υπολογίζονται και οι δαπάνες για τόκους.


Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με το ΠΔΕ) ανήλθε σε 37,82 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 517 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2016.


Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ανήλθαν σε 35,25 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ή 4,4% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού 2016.


Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2,17 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.


Πρόβλημα υπάρχει με τα έσοδα του ΠΔΕ τα οποία ανήλθαν σε 2,57 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 970 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.


Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 37,23 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.


Επιμέρους, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,55 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 2,47 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,9 δισ. ευρώ...


Μάριος Χριστοδούλου, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου