Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

Θέμα μείωσης του ορίου του αφορολόγητου επαναφέρει το ΔΝΤ


«Δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» δηλώνει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών
Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000€ «συμβουλεύει» και η Παγκόσμια Τράπεζα
«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου»....

τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο πλεόνασμα 3,5% για το 2018
Μπροστά σε ένα νέο πρόβλημα φέρεται να βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να θέτει θέμα μείωσης του αφορολογήτου σε περίπτωση που δεν υπάρχει αναθέωρηση προς τα κάτω του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Εάν οι ευρωπαίοι συμφωνήσουν σε μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν όμως επιμείνουν στο 3,5%, θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και το αφορολόγητο θα είναι στη λίστα» δηλώνει πηγή του Ταμείου στην εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ρωτήθηκε από την εφημερίδα για το θέμα και το αν έχει τεθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας αξιολόγησης, απάντησε αρνητικά αν και έτερο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε με νόημα ότι «η κυβέρνηση δεν αντέχει να μειώσει ούτε ένα ευρώ περαιτέρω το αφορολόγητο».

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για μείωση του αφορολογήτου αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ και είχε τεθεί και στο πλαίσιο της α΄ αξιολόγησης με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ τόνιζε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα βασίζονται πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία. Επιπλέον τόνιζε ότι η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι της τάξης του 8%.

Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000€ «συμβουλεύει» η Παγκόσμια Τράπεζα


Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, έχοντας αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ζητούμενο είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής πάντως, η πρόταση για μείωση του αφορολόγητου ακόμα και κάτω από τις πέντε χιλιάδες ευρώ, έχει απορριφθεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας καθώς, όπως σημειώνουν, το θέμα του αφορολόγητου έκλεισε με την προηγούμενη αξιολόγηση και δεν συζητείται.

Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς.

Στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα (που ήδη βρίσκεται σε ισχύ) αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου