Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2016

Το Βατικανό αναζητά... εξορκιστές



«Αυτή είναι μια δαιμονισμένη γυναίκα» λέει ο πατήρ Βιντσέντζο Ταραμπορέλι



«Αυτή είναι μια δαιμονισμένη γυναίκα» λέει ο πατήρ Βιντσέντζο Ταραμπορέλι, δείχνοντας μια τοιχογραφία του 18ου αιώνα στη ρωμαϊκή εκκλησία του.

«Την κρατούν με το στόμα της ανοιχτό. Μπορεί να δει κανείς μικρούς δαίμονες να βγαίνουν από το σώμα της. Ελευθερώθηκε».

Είναι μια σκηνή που ο 79χρονος ιερέας λέει πως γνωρίζει καλά. Τα τελευταία 17 χρόνια, ο πατήρ Ταραμπορέλι εκτελεί εξορκισμούς – η καθολική ιεροτελεστία της αποβολής κακών πνευμάτων.

Ανέβαλε την δουλειά αυτή όταν ένας συνάδερφος ιερέας χρειαζόταν βοήθεια. «Δεν ήξερα τι ήταν, δεν το είχα σπουδάσει» λέει ο ιερέας μιλώντας στο BBC. «Μου είπε τι πρέπει να κάνω. Ήμουν εντελώς ανίδεος». Από τότε έχει γίνει ένας από τους πιο πολυάσχολους εξορκιστές της Ρώμης και η Καθολική Εκκλησία παλεύει να βρει νεότερους διαδόχους.

Εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα στο πίσω μέρος της εκκλησίας του κοντά στο Βατικανό, και συχνά βλέπει μέχρι και 30 άτομα την ημέρα.

«Προτού κάνω εξορκισμό, καλώ τους ανθρώπους να δουν έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο, και τους ζητώ να μου φέρουν την γνωμάτευση. Είμαι σε επαφή με πολλούς ψυχολόγους, που μου στέλνουν τους ασθενείς τους εδώ».

Στη μία πλευρά του δωματίου, ένα ντουλάπι είναι γεμάτο με εκατοντάδες μικρά αγάλματα αγγέλων. Σε ένα συρτάρι, έχει προμήθεια σε γλυκά που μοιράζει στους επισκέπτες του. Στον τοίχο κρέμεται ένα επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει τα προσόντα του ως εξορκιστής.

Το γραφείο του πατέρα Ταραμπορέλι, είναι γεμάτο με έγγραφα, φωτογραφίες και βιβλία προσευχής. Κάθεται σε μια απλή καρέκλα ενώ αυτοί που έρχονται για να τον δουν, κάθονται απέναντί του.

«Αρχικά, ετοιμάζω το δωμάτιο» λέει ο ίδιος. «Στη συνέχεια, αν το άτομο δεν νιώθει καλά, προσπαθώ να τους ηρεμήσω, καθησυχάζοντάς τους. Τους καλώ να προσευχηθούν μαζί μου. Αλλά πολλοί από αυτούς που έρχονται είναι ήδη αναστατωμένοι».

Κοιτάζει το αντίγραφο από τις τελετές εξορκισμού της Καθολικής Εκκλησίας. Έπρεπε να το κολλήσει με ταινία, γιατί είχε σχεδόν διαλυθεί από την πολλή χρήση. Μέσα στο σωρό από χαρτιά στο γραφείο του, βρίσκει τον σταυρό που χρησιμοποιεί για να αποβάλει τα κακά πνεύματα.

Η πιο αξιοσημείωτη από τις περιπτώσεις που ανέλαβε αφορούσε μια παντρεμένη γυναίκα πριν από 13 χρόνια.

«Ένας άλλος άνδρας, ο οποίος ήταν Σατανιστής, την ήθελε» θυμάται. «Αυτή αρνήθηκε. Και τότε ο άνδρας της είπε: ‘θα το πληρώσεις αυτό’ Έτσι της έκανε δύο φορές την εβδομάδα ξόρκια για να την προσελκύσει. Τότε ήρθε σε μένα. Άρχισα να προσεύχομαι και αυτή ήρθε σε έκσταση. Άρχισε να ρίχνει κατάρες και βλασφήμιες. Γρήγορα κατάλαβα πως ήταν δαιμονισμένη. Καθώς συνεχιζόταν η ιεροτελεστία, άρχισε να νιώθει όλο και χειρότερα. Έτσι όταν είπα στο διάβολο: ‘Στο όνομα του Ιησού, σε διατάζω να φύγεις’ άρχισε να κάνει εμετό κάτι μικρές μεταλλικές ακίδες, πέντε κάθε φορά. Εκτός από τις ακίδες, έκανε εμετό και τρίχες μαλλιών, μικρές πέτρες και κομμάτια ξύλου. Ακούγεται σαν κάτι από άλλο κόσμο; Κι όμως έτσι είναι» λέει ο πατήρ Ταραμπορέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου