Πέμπτη, Δεκεμβρίου 08, 2016

Αντισυνταγματική η διάταξη για τον διορισμό εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών




Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η διάταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος η οποία προβλέπει τον διορισμό εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, ως προέδρων στην επιτροπή των πανελλήνιων εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας του επαγγέλματος του διαχειριστή.... αφερεγγυότητας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ κατόπιν επεξεργασίας, έκρινε νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ρυθμίζει τα σχετικά με το επάγγελμα του «διαχειριστή αφερεγγυότητας», δηλαδή τις προϋποθέσεις για τον διορισμό του, τη διαδικασία χορήγησης της άδειάς του, τον τρόπο διεξαγωγής των σχετικών εξετάσεων κ.λ.π.

Σημειώνεται ότι μετά την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ο διαχειριστής αφερεγγυότητας, είναι ένας από τους παράγοντες του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ως διαχειριστής αφερεγγυότητας ορίζεται το φυσικό πρόσωπο που έχει λάβει άδεια, προκειμένου να ασκεί τα καθήκοντα τα οποία - σύμφωνα με τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα -ανατίθενται «στο σύνδικο πτώχευσης, στον μεσολαβητή και ειδικό εντολοδόχο της διαδικασίας εξυγίανσης, στον ειδικό εκκαθαριστή της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα για την οποία ορίζεται στη νομοθεσία ότι η άσκησή της ανατίθεται σε διαχειριστή αφερεγγυότητας».

Όμως, το ΣτΕ (γνωμοδότηση 220/2016) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του σχεδίου Π.Δ., που προβλέπει ότι θα διορίζονται εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί, ως πρόεδροι στην εν λόγω επιτροπή, επισημαίνοντας ότι μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος (1.1.2002) απαγορεύεται η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς. Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπεται η συμμετοχή δικαστικών λειτουργών σε «συμβούλια ή επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού η δικαιοδοτικού χαρακτήρα».


efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου