Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2016

Το 'τρελό σκυλί' του πολέμου, νέος υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ



Απόστρατος πεζοναύτης, φανατικός πολέμιος της πολιτικής Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και δη απέναντι στο Ιράν, ο στρατηγός Τζέιμς Ματίς είναι σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Η έντονη διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική Ομπάμα ...στη Μέση Ανατολή, αλλά και η στάση του αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Ιραν, συνιστούσαν τον στρατηγό εξαιρετική περίπτωση για το υπουργείο Άμυνας υπό τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις φήμες, σε ομιλία του την Πέμπτη, ανακοινώνοντας πως ο απόστρατος Πεζοναύτης, Τζέιμς Ματίς είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Άμυνας.

Δείτε το βίντεο όπου ο Τραμπ ανακοινώνει το νέο υπουργό άμυνας:




Η αντιπαράθεση με τη διοίκηση Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή

Ο Ματίς, 66 ετών σήμερα, υπηρέτησε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες το σώμα πεζοναυτών και θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς στρατιωτικούς ηγέτες της γενιάς του, με πολύ διαφορετική οπτική για τους υπαίτιους της κρίσης στη Μέση Ανατολή και μια σχεδόν εμμονική αντιπαλότητα με το Ιράν. Το 2010, ανέλαβε επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης που επιβλέπει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Αποσύρθηκε το 2013 και μάλιστα πέντε μήνες νωρίτερα του αναμενόμενου, γεγονός που φούντωσε τα σενάρια για σύγκρουση με τη διοίκηση Ομπάμα, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Ιράν.
Η μοναδική, πιο μακροχρόνια απειλή στη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι το Ιράν

Για τον ίδιο, "η μοναδική, πιο μακροχρόνια απειλή στη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή" είναι το ιρανικό καθεστώς και όχι απλά οι τρομοκράτες, οι Τζιχαντιστές ή το Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος δήλωνε πριν από λίγο καιρό πως ο νέος πρόεδρος αναμένεται να κληρονομήσει ένα "χάος" και τόνιζε πως μπορεί η συμφωνία με την Τεχεράνη να καθυστερεί τις επιδιώξεις της στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, όμως δεν θα τις σταματήσει.






Παρόλα αυτά, ο κατά τα φαινόμενα νέος υπουργός Άμυνας δεν δείχνει διατεθειμένος να αθετήσει τη συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν. Όπως τόνιζε, οι μονομερείς κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης δεν θα είχαν καμία αξία, αν δεν ακολουθούνταν και από τους συμμάχους της Αμερικής.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ

Ο στρατηγός εν αποστρατεία φαίνεται πως έχει ηγηθεί ορισμένων από τις πιο βαρύνουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Ήταν εκείνος που οδήγησε την πρώτη χερσαία επιχείρηση στο Αφγανιστάν το 2001, αμέσως μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους.
Η αιματηρή μάχη σώμα με σώμα στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004, έγειρε την κοινή γνώμη αποφασιστικά ενάντια στη συνύχιση του πολέμου

Με την χαρακτηριστική ιαχή "Χάος", διέταξε τα στρατεύματα των Πεζοναυτών του να εισβάλουν στο Ιράκ το 2003, ενώ επέστρεψε στην ασιατική χώρα ένα χρόνο αργότερα σε μια αιματηρή μάχη σώμα με σώμα στην πόλη Φαλούτζα. Μια μάχη που προκάλεσε το θάνατο Αμερικανών στρατιωτών, φρικιαστικές εικόνες νεκρών να κατασπαράσσονται από σκυλιά στην ερημωμένη, μετά την επιχείρηση ιρακινή πόλη και σοβαρούς τριγμούς στην Αμερική αναφορικά με τη συνέχιση του πολέμου.






Ένα χρόνο αργότερα, το 2005, το όνομα του Ματίς απασχόλησε τα ΜΜΕ για μια ακόμη φορά με αρνητικό τρόπο. Η όλη στρατιωτική φιλοσοφία του στρατηγού και η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε μιλώντας στους στρατιώτες του, είχαν σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. "Πας στο Αφγανιστάν και έχεις άνδρες που χτυπούν τις γυναίκες τους επειδή δεν φορούν μπούρκα" έλεγε το 2005 και πρόσθετε: "Οπότε έχει απίστευτη πλάκα να του σκοτώνεις".
Ο μοναχικός πολεμιστής

Το δεύτερο παρατσούκλι του είναι "μοναχικός πολεμιστής" (warrior monk), ενώ ιδιαίτερα διάσημη η τεράστια βιβλιοθήκη στρατιωτικών εγχειριδίων και βιβλίων στρατιωτικής ιστορίας που διαθέτει. "Χάρη στη μελέτη, δεν βρέθηκα ποτέ αδιάβαστος σε οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν μου δίνει όλες τις απαντήσεις, αλλά φωτίζει συχνά σκοτεινά μονοπάτια" σημείωνε για το πάθος του να μελετά τη στρατιωτική ιστορία.






Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να έσπευσε να ανακοινώσει την επιλογή του, η αμερικανική νομοθεσία καθιστά περίπλοκη την ανάδειξή του Ματίς στο υπουργείο Αμύνης. Σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται σε στρατιωτικούς, οι οποίοι και υπηρετούσαν τον αμερικανικό στρατό τα τελευταία επτά χρόνια να αναλάβουν χαρτοφυλάκια άμυνας. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό το ασυμβίβαστο υπήρξε ο ο στρατηγός Μάρσαλ, το 1950, ο οποίος μετά την έγκριση του Κογκρέσου παρέκαμψε την νομοθετική αυτή ρύθμιση. Έτσι λοιπόν, το Κογκρέσο θα πρέπει να αίρει τον περιορισμό και σε αυτή την περίπτωση. Ήδη, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους.
Λίγοι από το χώρο της εθνικής ασφάλειας χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού όσο ο Τζιμ Ματίς

"Αν και τρέφω απόλυτο σεβασμό για τον στρατηγό Ματίς, θα αντιταχθώ στην άρση του περιορισμού" σημείωσε η Γερουσιαστής Κίρστεν Τζίλιμπραντ. "Λίγοι από το χώρο της εθνικής ασφάλειας χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού όσο ο Τζιμ Ματίς" σημειώνει αντίθετα ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Μακ Θόρνμπερι.
Ο Στρατηγός Ματίς έχει μια ξεκάθαρη οπτική των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει στο υπουργείο Άμυνας, τον αμερικανικό στρατό και την εθνική μας ασφάλεια

Ένθερμος υποστηρικτής της ανάθεσης του υπουργείου στον απόστρατο Πεζοναύτη και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους Τζον Μακέιν, ο οποίος και προεδρεύει της επιτροπής για στρατιωτικές υποθέσεις στη Γερουσία. "Ο Στρατηγός Ματίς έχει μια ξεκάθαρη οπτική των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει στο υπουργείο Άμυνας, τον αμερικανικό στρατό και την εθνική μας ασφάλεια" σημείωσε ο Μακέιν και πρόσθεσε: "Η Αμερική θα είναι πολύ τυχερή να τον έχει στις υπηρεσίες της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου