Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2016

Το διάταγμα του Πούτιν που επιβεβαιώνει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο

ΤΟ ΑΝΑΛΥΕΙ Η LE MONDE

Σε ένα διάταγμα που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορείται από τη Ρωσία ότι «επιδιώκει, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπονομεύσει την περιφερειακή και συνολική..... σταθερότητα».

Μετά από δύο χρόνια έντονης σύγκρουσης που προκάλεσε η προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο του 2014, στην ανατολική Ουκρανία, και στη συνέχεια η ρωσική επέμβαση στην Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειχνε ότι ήθελε να κάνει μια παύση στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση.

«Αντίθετα με ορισμένους ξένους συναδέλφους μας που βλέπουν τη Ρωσία ως αντίπαλο, εμείς δεν αναζητούμε, ούτε ποτέ αναζητήσαμε εχθρούς», είχε δηλώσει ο Πούτιν στην καθιερωμένη ομιλία του στο τέλος του χρόνου, την οποία εκφώνησε την 1η Δεκεμβρίου. «Εμείς έχουμε ανάγκη από φίλους», πρόσθεσε.


Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα Le Monde, την ίδια ημέρα το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα διάταγμα, το οποίο υπέγραφε ο ίδιος ο Πούτιν και επιβεβαιώνει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο.

«Πρόκειται για ένα κείμενο 38 σελίδων, το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, και στο οποίο υπάρχουν 70 φορές η λέξη «ασφάλεια» και 25 φορές η λέξη «απειλή». Στο κείμενο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση κατηγορείται για «γεωπολιτική επέκταση» καθώς και ότι αναζητά, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, «να υπονομεύσει την περιφερειακή και συνολική σταθερότητα», γράφει η Le Monde.

Πρόκειται για ένα διάταγμα το οποίο έχει στόχο να αναθεωρήσει το δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, το οποίο χρονολογείται από το 2013.

Καταρχήν από το εν λόγω διάταγμα εξαφανίστηκαν ορισμένες προτεραιότητες, όπως αυτή:
«Βασικός στόχος των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την Ρωσία, η οποία αποτελεί αναπόσταστο μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι να προωθήσει τη δημιουργία ενός οικονομικού και ανθρωπιστικού χώρου από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό». Αρα ο κοινός χώρος εξαφανίζεται. Αντίθετα, το νέο δόγμα της Ρωσίας αναφέρει «συστημικά προβλήματα».

Μερικά σημεία από το νέο δόγμα

Στρατιωτικές επεμβάσεις
Η Ρωσία θεωρεί προτεραιότητα την ενίσχυση της δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο και σκοπεύει να αντιτεθεί σε στρατιωτικές επεμβάσεις που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία των Κρατών. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας είναι αποφασισμένη να αποφύγει τις στρατιωτικές επεμβάσεις και άλλες μορφές εξωτερικών παρεμβάσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ειδικά την αρχή κυριαρχίας των Κρατών. Αυτό αντικαθίσταται από την έννοια της «υπευθυνότητας για προστασία», αναφέρει το διάταγμα. Σε ό,τι αφορά την Μέση Ανατολή, η Ρωσία θα συνεχίσει να επιμένει για την πολιτικο-διπλωματική επίλυση των διαφορών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Η Μόσχα επιθυμεί την επίλυση της κρίσης στη Συρία, την ενότητα του λαού της και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Μάχη κατά της τρομοκρατίας
Σύμφωνα με το διάταγμα, ο κεντρικός άξονας της μάχης κατά της τρομοκρατίας είναι η δημιουργία μεγάλης διεθνούς συμμαχίας. Η Ρωσία αντιτίθεται στη χρήση τρομοκρατικών οργανώσεων από Κράτη για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς ή άλλους. Η Μόσχα καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και πιστεύει ότι η τρομοκρατική πράξη δεν μπορεί να αιτιολογηθεί για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς, θρησκευτικούς, εθνοτικούς ή άλλους. Η Ρωσία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την προστασία του ρωσικού λαού και της χώρας από τρομοκρατικές πράξεις, και εναντίον της εξάπλωσης της τρομοκρατικής και εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

Ο παράγοντας της ισχύος
Το διάταγμα αναφέρει ότι ο ρόλος του παράγοντα «δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις αυξήθηκε, εξαιτίας της αστάθειας των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. «Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού υλικού, η δημιουργία και η ανάπτυξη νέων όπλων υπονομεύουν την στρατηγική σταθερότητα, αντιπροσωπεύουν μια απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, η οποία διασφαλίζεται χάρη στις συμφωνίες για έλεγχο των όπλων».
«Παρότι ο κίνδυνος ενός μεγάλου πολέμου, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ κεντρικών πρωταγωνιστών, παραμένει ισχνός, ωστόσο οι κίνδυνοι να εμπλακούν αυτοί οι πρωταγωνιστές σε περιφερειακές διαμάχες αυξάνονται», αναφέρει το διάταγμα και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του καθεστώτος της μη ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Ο αγώνας για την κυριαρχία της Ρωσίας
Σύμφωνα με το έγγραφο, η μάχη για την κυριαρχία γίνεται η κυρίαρχη τάση στον σύγχρονο κόσμο. Η γραμμή των ΗΠΑ και των συμμάχων της είναι να απομειώσουν την δύναμη της Ρωσίας, ενώ η πολιτική και οικονομική πίεση που της επιβάλλουν υπονομεύει την περιφεριακή και συνολική σταθερότητα.
Το έγγραφο αναφέρει ότι ο ΟΗΕ είναι το κέντρο ελέγχου των διεθνών σχέσεων και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία θα επιδιώξει την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής κυρώσεων από τα Ηνωμένα Εθνη.



Οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ένας σημαντικός οικονομικός και πολιτικός σύμμαχος για τη Ρωσία, η οποία προτάσσει μια σταθερή και προβλεπτή συνεργασία. Το καθεστώς της βίζας είναι ένα από τα βασικά εμπόδια στο δρόμο της ανάπτυξης των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και η άρση του θα ενίσχυε πολύ περισσότερο την συνεργασία.

Οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ
Οσο για το ΝΑΤΟ, η Ρωσία σκοπεύει να χτίσει τις σχέσεις της με την Συμμαχία με στόχο μια ισότιμη συνεργασία. Ωστόσο, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα δημιουργεί νέες εστίες διχασμού και βαθαίνει τις ήδη υπάρχουσες.

Η Ρωσία και τα ΜΜΕ
Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει τις θέσεις της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο εξωτερικό ώστε να διαχέει στο διεθνές κοινό αντικειμενικές πληροφορίες για τις θέσεις της Μόσχας που αφορούν κρίσιμα διεθνή θέματα ή την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.



Πηγή: Το διάταγμα του Πούτιν που επιβεβαιώνει τον νέο Ψυχρό Πόλεμο | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/305869/diatagma-toy-poytin-poy-epivevaionei-ton-neo-psyhro-polemo#ixzz4SBMAN7rm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου