Σάββατο, Δεκεμβρίου 03, 2016

Βερολίνο: Εσωτερικής κατανάλωσης οι τουρκικές προκλήσεις - Στην Ελλάδα ο Σταϊνμάιερ την Κυριακή


Οι Γερμανοί καθησυχάζουν την Αθήνα


Το γερμανικό ΥΠΕΞ υποβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα - Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα δει Παυλόπουλο και Κοτζιά

Υποβαθμίζει το Βερολίνο τις τουρκικές προκλητικές δηλώσεις, με τις οποίες αμφισβητείται..... ευθέως η Συνθήκη της Λωζάνης.

Την ώρα που η Κομισιόν ζητούσε από την Άγκυρα να σέβεται την Ελλάδα και να αποφεύγει απειλές και τριβές, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σασουάν Σεμπλί, απέφευγε να σχολιάσει άμεσα τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, που έχουν κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Χαρακτηριστικά, η εκπρόσωπος επισήμανε μεν ότι δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, παρέπεμψε σε παλαιότερο σχόλιο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση και έχουν παραλήπτη πρωτίστως τους ίδιους τους Τούρκους πολίτες.

«Πρόκειται για μια γλώσσα που απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προαναγγέλλοντας ότι το ζήτημα θα απασχολήσει και τις επαφές του Γερμανού ΥΠΕΞ κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα, την Κυριακή.

Tις επαφές Σταϊνμάιερ στην Αθήνα θα απασχολήσουν επίσης η προσφυγική κρίση και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο Κυπριακό. Στην ελληνική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις τουρκικές προκλήσεις υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, την οποία και ενημέρωσε σχετικά. Με τη σειρά της, η «σιδηρά κυρία» του Βερολίνου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «σουλτάνο», Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου