Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2016

Deutsche Welle: Ήταν ο Αφγανός πρόσφυγας ο δολοφόνος της 19χρονης Γερμανίδας;


Διχασμένοι οι κάτοικοι της πόλης Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγκαου

Οι γονείς της άτυχης νεαρής ζήτησαν, αντί για στεφάνια να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση των προσφύγων - Διαδηλώσεις από το κόμμα AfD

Μια μεσαιωνική γερμανική πόλη με παραδοσιακό φαγητό, καλό κρασί ...και πολλά, ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Κάπως έτσι περιγράφεται στους τουριστικούς οδηγούς η πόλη του Φράιμπουργκ ιμ Μπράισγκαου. Η γραφική πόλη των 225.000 κατοίκων φαντάζει με μια πρώτη ματιά σα να 'ναι βγαλμένη από παραμύθι. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γερμανία, στους πρόποδες του Μέλανα Δρυμού και θεωρείται μια φιλελεύθερη, ανοιχτή πόλη. Το πανεπιστήμιό της, που αποτελεί το κέντρο της πνευματικής ζωής της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα της Γερμανίας.

Επίσης κατά τη δεκαετία του 1970 το Φράιμπουργκ αναδείχθηκε σε κέντρο των μεγάλων γερμανικών διαδηλώσεων κατά των πυρηνικών όπλων. Από το 2002 έχει σταθερά δήμαρχο από τους «Πρασίνους» και γενικότερα είναι μια πόλη με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλακτική της κουλτούρα και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, είτε πρόκειται για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είτε πιο πρόσφατα για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

Τρόμος στην πόλη

Η ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του Φράιμπουργκ ταράχτηκε στα μέσα Οκτωβρίου, όταν άνδρες της ασφάλειας ανέσυραν από τον ποταμό Ντράισαμ το πτώμα μιας 19χρονης φοιτήτριας Ιατρικής, της Μαρίας Λ.
Η κοπέλα επέστρεφε βράδυ με το ποδήλατό της από ένα πάρτι, όταν έπεσε θύμα ενός στυγνού εγκλήματος. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο συνελήφθη ένας ύποπτος για τον βιασμό και τη δολοφονία της. Φερόμενος ως δράστης είναι ένας 17χρονος Αφγανός, ο οποίος είχε έρθει το 2015 στη Γερμανία από το Αφγανιστάν ως ασυνόδευτος ανήλικος.

Η πόλη βρίσκεται έκτοτε σε κατάσταση σοκ. Αυτό που προκαλεί περισσότερο τρόμο αλλά και αμηχανία είναι το γεγονός ότι η Μαρία Λ. είχε έντονη ακτιβιστική δράση στο πλευρό νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. «Οι αντιδράσεις ποικίλλουν», ανέφερε στη DW ο Ούβε Μάουχερ, δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα Badische Zeitung, σημειώνοντας: «Υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι το είχαν φανταστεί, κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρόκειται απλώς για ένα μεμονωμένο περιστατικό, οπότε η γενική καταδίκη και κατακραυγή είναι άσκοπη».

Η κηδεία της Μαρίας Λ. διχάζει

Στο μεταξύ και η κηδεία της άτυχης φοιτήτριας διχάζει. Η οικογένειά της ζητά αντί για στεφάνια να δοθούν χρήματα για τη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της Φοιτητικής Πρωτοβουλίας για τους Πρόσφυγες. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει ήδη μια οξεία δημόσια αντιπαράθεση στην πόλη. Ο δήμαρχος Ντίτερ Σάλομον προσπαθεί από την πλευρά του να κατευνάσει τα πνεύματα: «Το ότι ο δράστης ήταν πιθανώς νεαρός αφγανικής καταγωγής ρίχνει λάδι στη φωτιά όλων εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες είναι συλλήβδην κακοί. Ωστόσο, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους πολίτες να πάρουν απόσταση από τέτοιες θέσεις. Πρόκειται για έγκλημα που διέπραξε ένας μεμονωμένος δράστης κι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι πρόσφυγες ή μετανάστες είναι δυνητικά ύποπτοι για την τέλεση αντίστοιχων πράξεων». Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι πολίτες κινούνται σε μια λογική βάση, εντούτοις το βράδυ της Κυριακής μέλη του τοπικού συλλόγου του ξενοφοβικού Κόμματος AfD βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της ανοιχτής προς τους πρόσφυγες και μετανάστες πολιτικής της Άγκελα Μέρκελ. Σε ένα φυλλάδιο της AfD μάλιστα γράφτηκε ότι η Μαρία Λ. έπεσε θύμα της πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου.

Πάντως η περίπτωση της νεαρής φοιτήτριας δεν είναι η μόνη. Λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό, μια άλλη 27χρονη κοπέλα που είχε βγει για τζόκινγκ στο Έντινγκεν, μια πόλη κοντά στο Φράιμπουργκ, εξαφανίστηκε. Τέσσερεις ημέρες αργότερα βρέθηκε το άψυχο σώμα της. Είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Μέχρι σήμερα η δολοφονία της παραμένει άλυτος γρίφος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διασύνδεση με τη δολοφονία της Μαρίας Λ., ωστόσο το αίσθημα ανασφάλειας, ιδίως μεταξύ των γυναικών, είναι διάχυτο στο Φράιμπουργκ.

Πάντως η ίδια ανασφάλεια και ο φόβος επικρατούν και μεταξύ των προσφύγων της πόλης, οι οποίοι καταδικάζουν απερίφραστα τη δολοφονία της Μαρίας Λ., προτάσσοντας την ανάγκη για ειρηνική συμβίωση και αρμονική ένταξη των νεοαφιχθέντων στην τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου