Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2016

Οποιος πρόλαβε... την DIGEA είδε...


Σωτήρης Μανιάτης

Να βάλουν «τέρμα» στις... ορέξεις κυρίως του Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και του Ιβάν Σαββίδη καθώς και όσων πιθανόν επιχειρήσουν προσεχώς να...
μπουν στο «παιχνίδι» με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, στο μεσοδιάστημα, μέχρι την οριστική αδειοδότηση ...από το ΕΣΡ, επιχειρούν οι υφιστάμενοι καναλάρχες.

Παράλληλα εξαπολύουν επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, κυρίως, μέσα από ανακοίνωση της Ενωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας αλλά και μέσω ενός «νον πέιπερ» από την DIGEA.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ν. Παππά, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Ας το πάρουν χαμπάρι. Τα πράγματα άλλαξαν. Δεν αποφασίζουν οι καναλάρχες ποιος θα λειτουργεί και ποιος όχι. Αποφασίζει η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της».

Κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «φοροδιαφεύγοντες» που επιχειρούν να... επιβάλουν το αδιαφανές καθεστώς των τελευταίων δυόμισι δεκαετιών στη μικρή οθόνη, εξαπολύουν «χυδαίες και άθλιες επιθέσεις» σε δικαστές και καταλήγει τονίζοντας ότι «τις συστηματικές, χυδαίες και ανήθικες επιθέσεις στο πρόσωπό μου από τα συγκεκριμένα συμφέροντα τις καλωσορίζω».

Η ΕΙΤΗΣΣΕ, μετά τα όσα δημοσιεύονταν τελευταία, κυρίως σχετικά με την απαίτηση της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη να της δοθεί δίαυλος από την DIGEA για να αρχίσει να εκπέμπει το δικό του «One Channel» αλλά και για μεταβατική ρύθμιση λειτουργίας καναλιών, ακόμα και μη υφιστάμενων σήμερα, με βεβαιώσεις έως ότου το ΕΣΡ ολοκληρώσει την αδειοδότηση, φρόντισε να... διατυπώσει τις θέσεις της προειδοποιώντας ουσιαστικά κάθε... ενδιαφερόμενο.

Στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «δήθεν εξυγιαντική προσπάθεια στον χώρο των ΜΜΕ» που έπεσε «στο κενό», καθώς η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε «αντισυνταγματική την υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ και την ανάληψή τους από τον υπουργό Επικρατείας.

Με αυτήν την κρίση το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τον άνισο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το καλοκαίρι και κατέδειξε ποιος προσπάθησε με μεθόδους αεροπειρατή να ελέγξει την ενημέρωση στη χώρα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου που προσέφυγαν για δικαστική προστασία είχαν ενεργό και άμεσο έννομο συμφέρον για την προσφυγή τους. Μετά ταύτα “ενεργοί συνεργοί στην αεροπειρατεία” επιχειρούν να δημιουργήσουν στρεβλές εντυπώσεις για ίδιο συμφέρον. Ωστόσο η ίδια κρίση του ΣτΕ οδηγεί και στον αποκλεισμό κάθε μικροπολιτικής απόπειρας να αδειοδοτηθούν “προσωρινά” τηλεοπτικοί πάροχοι με την παράκαμψη του ΕΣΡ. Ούτε με νόμο ούτε με υπουργικές αποφάσεις μπορούν να αδειοδοτηθούν» πάροχοι τηλεοπτικού περιεχομένου.

«Είναι τουλάχιστον θράσος της κλειστής λέσχης των καναλαρχών να ζητούν και τα ρέστα», απαντά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και προσθέτει: «Αντί να ζητούν τα ρέστα, πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη.

Για την παράνομη, άνευ αδείας και συνεπώς αντισυνταγματική κατά το ΣτΕ τριακονταετή λειτουργία. Για τα χρήματα που όφειλαν και δεν κατέβαλλαν στο Δημόσιο. Για το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες φοροδιαφυγής. Για τις άθλιες και χυδαίες επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς. Για τις συνθήκες εργασίας και τις καθυστερήσεις στους μισθούς εργαζομένων.

Για την ενθουσιώδη στήριξη των πολιτικών που κατέστρεψαν τη χώρα. Για την αεροπειρατεία των συχνοτήτων μέσω της DIGEA, μετά από ένα διαγωνισμό παρωδία με έναν συμμετέχοντα».

Προφανώς χτυπάει πλέον το καμπανάκι και για τον τρόπο με τον οποίο στα ίδια «συμφέροντα» έχουν συγκεντρωθεί τόσο το δίκτυο όσο και το περιεχόμενο της ψηφιακής τηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η συνάντηση του Ν. Παππά με το ΕΣΡ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα (12/12).

Παιχνίδια αρμοδιότητας

Η ΕΙΤΗΣΕΕ όμως σημειώνει ότι ο διαγωνισμός για τις άδειες κρίθηκε από το ΣτΕ «ότι προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε από αναρμόδιο όργανο. Αρα το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι σε θέση να χορηγήσει τις “άδειες” που το ίδιο υποσχέθηκε.

Αντίθετα, όμως, το ελληνικό Δημόσιο παρακρατεί παρανόμως τα χρήματα που έλαβε από τους οριστικούς υπερθεματιστές του άκυρου διαγωνισμού, οι οποίοι κατέβαλαν το τίμημα που τους ζητήθηκε εμπροθέσμως.

Γιατί άραγε συνεχίζεται αυτή η παρακράτηση του τιμήματος, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου; Ποιος ωφελείται από αυτήν την κατάσταση; Μήπως, έτσι, γίνεται απόπειρα να εγγραφούν ανύπαρκτα δικαιώματα ως υπαρκτά; Και να χορηγηθούν προσωρινές άδειες σε ανύπαρκτους σταθμούς; Εάν έτσι είναι τα πράγματα, πρόκειται πλέον για “αεροπειρατεία των αυθαιρέτων”».

Μόνο που μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ και δεν θα μπορούσε κανείς να εκταμιεύσει χρήματα του Δημοσίου πριν από αυτό. Οι καναλάρχες, όμως, επιμένουν ότι «η επίκληση της δήθεν νομιμότητας και της ισονομίας έχει ως απώτατο στόχο την κατάλυση των νόμων και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

Η DIGEA από την πλευρά της σπεύδει να απαντήσει στις αιτιάσεις της Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Τα στελέχη της DIGEA κάνουν αναφορές σε δύο ιστορικές φράσεις που έχουν ακουστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιου. «Η μία ήταν “τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες” και η άλλη «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Και για τις δύο έχουν γίνει πάρα πολλές επικλήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως να τις υπενθυμίσουμε μετά τον πολλαπλώς επαναλαμβανόμενο θόρυβο της εταιρείας Αlter Ego περί δήθεν μη τήρησης των νόμων εκ μέρους της DIGEA». Κάνουν λόγο για «αποπροσανατολιστικό» θόρυβο που κάθε άλλο παρά «αποσκοπεί στη νομιμότητα, παρά μόνο στην παραβίασή της».

Προσθέτουν επίσης ότι οι πάροχοι περιεχομένου με τους οποίους έχει συμβληθεί η DIGEA «πληρούσαν και πληρούν μέχρι σήμερα όλες τις προβλέψεις της νομοθεσίας με βάση τις οποίες δικαιούνται να μεταδίδεται το πρόγραμμά τους ελεύθερης λήψης».

Αντίθετα «η Alter Ego δεν έχει αδειοδοτηθεί κατά τα προβλεπόμενα στην οικεία νομοθεσία, κατά συνέπεια ουδέποτε κατέστη και δεν είναι σήμερα πάροχος περιεχομένου ελεύθερης λήψης».

Και τα σημερινά κανάλια εθνικής εμβέλειας, πάντως, δεν διαθέτουν από τον Γενάρη του 2016 ούτε τη σχετική παράταση... νομιμότητας που δινόταν μέσω υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία τους. Παρατάσεις, μάλιστα, που από το ίδιο το ΣτΕ έχουν κριθεί κι αυτές αντισυνταγματικές...
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου