Κυριακή, Δεκεμβρίου 04, 2016

Με μειωμένες προσδοκίες η Ελλάδα στο Eurogroup...

Χαμηλά κρατά τον πήχη των προσδοκιών το επιτελείο της κυβέρνησης στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για τη συζήτηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας και ...

για την αξιολόγηση της πορείας της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις, που της ζητούνται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Η ελληνική πλευρά δεν αναμένει λύση σε αυτό το Eurogroup για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα της οικονομίας, θεωρώντας όμως ότι μια θετική εξέλιξη στα επιμέρους θα δημιουργήσει καλό κλίμα για όλη τη διαπραγμάτευση, επιχειρεί να αναθερμάνει τις συμμαχίες της.

Σε αυτό το πλαίσιο και η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος τόνισαν από κοινού ότι κρίνεται επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους. Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και το ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε (ΑΠΕ -ΜΠΕ) ότι αναμένει από το Eurogroup να αποτυπώσει τη θετική πορεία και τη ρεαλιστική λύση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υποστήριξε πως ότι «οι μέχρι τώρα συνομιλίες με τους θεσμούς δείχνουν πως η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει χωρίς υποχωρήσεις απ' την πλευρά μας και πως δρομολογούνται μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Μαΐου».

Παραλογισμός ΔΝΤ για μέτρα 4,2 δισ.

Πολιτικές εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει η ακραία θέση του ΔΝΤ για μέτρα των 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Η κυβέρνηση αρνείται να λάβει προκαταβολικά μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000-6.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018, αλλά και να κάνει νέες περικοπές στις συντάξεις.

Το μπρα ντε φερ μεταξύ Ταμείου και ευρωπαϊκών θεσμών για το ύψος των πλεονασμάτων συνεχίζεται, με το πρώτο να καθυστερεί τη σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πάνω στο τραπέζι έχει μπει και το ελληνικό σενάριο να παραταθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη» και μετά το 2018 - δυνατότητα που... εκπνέει το ίδιο έτος. Πρόταση που φαίνεται να προσκρούει πάνω στο ΔΝΤ, το οποίο εμμένει στα… προκαταβολικά μέτρα, παρά στον «κόφτη».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου