Τρίτη, Δεκεμβρίου 06, 2016

Le Monde: Η απόφαση του Eurogroup ήταν «μικρό δώρο Χριστουγέννων»

Στα σκληρά μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα στέκεται η γαλλική εφημερίδα

Για την γαλλική εφημερίδα "Le Monde", οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος... κάνοντας ένα μικρό δώρο στην Ελλάδα για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών της Ελλάδας, σημειώνει ότι αυτές είναι σε καλό δρόμο, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν χτες.

«Οι Έλληνες θα έχουν τελικά ένα μικρό δώρο για τα Χριστούγεννα», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" και προσθέτει: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν χτες κατά την διάρκεια του Eurogroup στις Βρυξέλλες να ενεργοποιήσουν τα μέτρα ανακούφισης του τεράστιου χρέους της χώρας - περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ)».

«Οι περικοπές δεν είναι μία θεία έκπληξη... Ο Τσίπρας ανέλαβε να υιοθετήσει μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού παρά τις πολιτικές δυσκολίες, σε μία χώρα που μαστίζεται από έξι χρόνια ύφεσης», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Επί μεγάλο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβόταν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρωταθλητής της σκληρής γραμμής εναντίον των Αθηνών, θα απαιτήσει ότι τα μέτρα ανακούφισης θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου προς τη χώρα, συνολικά ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σε οτι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και των εκπροσώπων των πιστωτών της Ελλάδας, η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει ότι οι συνομιλίες εξακολουθούν να σκοντάφτουν πάνω στις διαφορές που σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και την ενέργεια, τους ακρογωνιαίους λίθους της δεύτερης αξιολόγησης για την Ελλάδα. Επιπλέον, εξακολουθεί να υφίσταται διαφωνία μεταξύ της Ε.Ε και του ΔΝΤ αναφορικά με τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Τέλος, η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" κάνει επίσης ειδική αναφορά στην άκαμπτη στάση του Βερολίνου: «Το Βερολίνο παρέμεινε κατά τις τελευταίες εβδομάδες σε μια σκληρή γραμμή, παρά την επιμονή του ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν από το τέλος του τρίτου πακέτου βοήθειας το 2018. Οι Γερμανοί δεν έχουν καμία επιθυμία να διευθετήσουν το ζήτημα στην προεκλογική τους εκστρατεία».




Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/le-monde-apofasi-tou-eurogroup-itan-mikro-doro-christougennon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου