Τετάρτη, Δεκεμβρίου 07, 2016

Tο video της φονικής έκρηξης στο ταχυφαγείο της Πλατείας Βικτωρίας


Πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν σχετικά με τη φονική έκρηξη της περασμένης Πέμπτης στο κατάστημα Everest, στην πλατεία Βικτωρίας. Σενάρια, φήμες και εικασίες σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τον άδικο χαμό της Βασιλικής Παραστατίδου, 42 ετών, της οποίας η κηδεία έγινε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ιλίου Ιλίου, μέσα σε βαρύ πένθος.

Στη συγκεκριμένη έκρηξη...
τραυματίστηκαν κι άλλοι πέντε άνθρωποι, ευτυχώς όχι βαριά.

Το altsantiri.gr έχει μέρος του video από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και σας παραθέτει με ακρίβεια τη σειρά των γεγονότων μέχρι και την έρευνα της ΔΕΠΑ, αρκετές ώρες αργότερα.

Το video που έχουμε στη διάθεσή μας δεν έχει λήψεις απ’ όλες τις κάμερες. Το πλήρες video, αναλυτικά απ’ όλες τις κάμερες, βρίσκεται από τις 14:00 στα χέρια της Πυροσβεστικής, η οποία διεξάγει έρευνες μέχρι να βγει το τελικό πόρισμα απόδοσης ευθυνών.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Έκρηξη σε ταχυφαγείο – Part 1 from altsantiri.gr on Vimeo.



Έκρηξη σε ταχυφαγείο – Part 2 from altsantiri.gr on Vimeo.



Έκρηξη σε ταχυφαγείο – Part 3 from altsantiri.gr on Vimeo.


Τα γεγονότα, λοιπόν, έχουν ως εξής:

Μεταξύ 05:30 και 06:00 εντοπίστηκε μυρωδιά στο υπόγειο και μετά από πρόχειρη έρευνα του Διευθυντή της νυχτερινής βάρδιας, φάνηκε να προέρχεται από το ψυγείο που βρίσκεται στο υπόγειο. Ενημερώθηκε ο Διευθυντής που ανέλαβε την πρωινή βάρδια, ενώ είχε ήδη κληθεί άμεσα η τεχνική εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένος ο όμιλος, προκειμένου να διευθετήσει το πρόβλημα.

Στις 07:57 o τεχνικός ήταν ήδη στο υπόγειο με ένα ειδικό μηχάνημα, ώστε να εντοπίσει τη διαρροή. Μετά από λίγα λεπτά ο ψυκτικός εντόπισε, όντως, το πρόβλημα σε μία σωλήνα πάνω από το ψυγείο και ενημέρωσε σχετικά τους υπεύθυνους του καταστήματος για την έναρξη των εργασιών του.

Ο τεχνικός έφερε άμεσα στον χώρο δύο μικρές μπουκάλες οξυγονοκόλλησης και ανέβηκε στο σημείο που διαπιστώθηκε η διαρροή (του φρέον μάλλον) για να διορθώσει το πρόβλημα. Άναψε με έναν αναπτήρα το φλόγιστρο, ξαναέβαλε τον αναπτήρα στην τσέπη του και ξεκίνησε, προφανώς, τη συγκόλληση. Όλο αυτό το διάστημα κινήθηκε άνετα στον χώρο, όπως φαίνεται στο video που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική και τίποτα δεν έδειχνε τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Δεν ενημέρωσε κανέναν για το ενδεχόμενο κινδύνου, καθώς προφανώς αισθάνθηκε τη βεβαιότητα πως αποκλείεται να συμβεί το παραμικρό. Λογικά έχει ξανακάνει την ίδια εργασία εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, φορές και γι’ αυτό ακριβώς δεν τηρήθηκε κάποιο ιδιαίτερο μέτρο προστασίας.

Δηλαδή, αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος έκρηξης θα έπρεπε ή να ζητήσει να κλείσει το κατάστημα ή τουλάχιστον να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες από τον χώρο.

Η άτυχη Βασιλική Παραστατίδου έφτασε λίγα μετά τις 09:00 και κατέβηκε στο υπόγειο στις 09:17 πριν την έκρηξη. Κατεβαίνοντας προς το γραφείο της για να αφήσει κάτι, πήρε έναν καφέ για την ίδια και άλλον έναν για τον τεχνικό.

Του άφησε τον καφέ κάτω από τον χώρο εργασίας του, γιατί αυτός ήταν σκαρφαλωμένος, οι δυο τους μίλησαν για λίγο και στη συνέχεια η αδικοχαμένη υπάλληλος κατευθύνθηκε προς το γραφείο της.

Ακολούθησαν τρεις εκρήξεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

Η πρώτη έκρηξη έγινε στις 09:19:45, δηλαδή 1:55 δεύτερα από την στιγμή που η άτυχη γυναίκα κατέβηκε στο υπόγειο.

Η δεύτερη έκρηξη έγινε στις 09:19:52, δηλαδή 7 δευτερόλεπτα αργότερα και η τρίτη και τελευταία έκρηξη στις 09:19:55. Δηλαδή μέσα σε 10 δευτερόλεπτα έγιναν και οι 3 εκρήξεις.

Η πρώτη έκρηξη πέταξε στον τοίχο που υπήρχε πίσω του τον ψυκτικό και στη συνέχεια αυτός ανέβηκε τρέχοντας τη σκάλα για να σωθεί. Τρία δευτερόλεπτα μετά την πρώτη έκρηξη ο ψυκτικός έχει ανέβει την σκάλα και βρίσκεται έξω.

Ακολούθησαν, όπως είπαμε, άλλες δύο εκρήξεις, η μία πίσω από την άλλη. Κάποιοι υπάλληλοι έτρεξαν προς το υπόγειο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι καλά η συνάδελφός τους, αλλά οι πυκνοί καπνοί φαίνεται ότι τους εμπόδισαν να κατέβουν τη σκάλα.

Επίσης από πληροφορίες που έχουμε, στο video που διαθέτει η Πυροσβεστική, φαίνεται πως η άτυχη γυναίκα μπαίνει στο γραφείο της μετά την έκρηξη, διότι τη στιγμή της έκρηξης είναι στο διάδρομο και κάτι ψάχνει στα ντουλαπάκια του τοίχου. Προφανώς από το ωστικό κύμα της έκρηξης οδηγείται στο γραφείο που είναι πίσω της, επιχειρεί να βγει ξανά και πολύ σύντομα επιστρέφει και πάλι στο γραφείο για να προστατευτεί μάλλον από τους πυκνούς καπνούς.

Αναγκάζεται σε λίγα δεύτερα να ξαναβγεί από το γραφείο της και όταν οι πυροσβέστες την έψαξαν, βρήκαν το άψυχο σώμα της δίπλα στα αποδυτήρια που αλλάζουν οι εργαζόμενοι.

Κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Βασιλική Παραστατίδου προσπάθησε να επικοινωνήσει από το γραφείο της τηλεφωνικά με τους συναδέλφους της που βρίσκονταν στο ισόγειο του καταστήματος, ωστόσο ή δεν τα κατάφερε ή δεν λειτουργούσε η γραμμή.

Τα ερωτήματα που γεννιόνται είναι πολλά. Μεταξύ αυτών τα εξής:
Είναι το φρέον ένα υλικό που εκρήγνυται; Κι αν ναι, πώς δεν το ξέρει ένας άνθρωπος που κάνει αυτή τη δουλειά σχεδόν 20 χρόνια;
Έπρεπε να πάρει κάποια μέτρα ο τεχνικός, τα οποία δεν πήρε λόγω της βεβαιότητας του ότι η εργασία που θα έκανε ήταν παντελώς ακίνδυνη;
Συνηθίζεται σε τέτοιου είδους εργασίες να παίρνονται μέτρα ή είναι μια εργασία που μπορεί να γίνει με την παρουσία στον χώρο εργαζομένων και πελατών;
Υπάρχει πιθανότητα να είχε συσσωρευτεί στον χώρο αυτόν που πήγε να κάνει την εργασία ο τεχνικός κάποιο άλλο αέριο, το οποίο να είναι άοσμο, πλην όμως εύφλεκτο;

Μήπως μπορεί να υπήρξε μια υπόγεια διαρροή κι αυτό τo συσσωρευμένο αέριο να απελευθερώθηκε όταν βγήκε η γυψοσανίδα, προκειμένου να γίνει η επιδιόρθωση και για κάτι τέτοιο ήταν απροετοίμαστος ο τεχνικός, που θεωρούσε ότι έκανε απλά μια συνηθισμένη εργασία;

Αν δεν υπήρχε κανένα άλλο αέριο, τότε σημαίνει ότι η διαρροή του φρέον θα πρέπει να είναι ο αποκλειστικός λόγος της έκρηξης. Και στην περίπτωση αυτή, το ερώτημα που γεννιέται είναι το εξής: Γιατί δεν πάρθηκε καμία προστασία;

Διότι είναι άλλο πράγμα ένας απρόβλεπτος παράγοντας να προκάλεσε τις απανωτές εκρήξεις και άλλο να οδηγηθήκαμε σε αυτή την τραγωδία από τη συγκεκριμένη διαρροή.

Να σημειωθεί ότι τεχνικοί με τους οποίους μιλήσαμε, μας είπαν ότι η ισχύς της έκρηξης είναι πολύ δυνατή για να προέρχεται από φρέον.

Στις 00:00 της ίδιας ημέρας ήρθε κλιμάκιο της ΔΕΠΑ, η οποία έχει τη δυνατότητα από τους μετρητές της να ενημερωθεί για την όποια διαρροή, έφτασε στην περιοχή και έκανε έρευνα στον εξωτερικό χώρο για το αν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου εκεί μετά το συμβάν.

Κλήθηκε η πυροσβεστική, η οποία έφτασε στις 01:30 με τρία άτομα του ανακριτικού, τα οποία είπαν ότι δεν χρειάζεται να παραμείνει η Πυροσβεστική στον χώρο και αποχώρησαν στις 01:50 επιτρέποντας στην ΔΕΠΑ να κάνει τις εργασίες που απαιτούντο και οι οποίες θα κρατούσαν περίπου 3 ώρες, σύμφωνα με τα λεγόμενα του του υπευθύνου της εταιρίας και έλαβαν χώρα στο πεζοδρόμιο έξω από το κατάστημα.

Εμείς δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρείας, διότι από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει διαπιστώθηκε πως υπήρξε μια μικρή διαρροή φυσικού αερίου, η οποία όμως κατά τη ΔΕΠΑ έγινε μετά τις εκρήξεις, λόγω του τραντάγματος των σωληνώσεων.

Δεν αποκλείεται ο ψυκτικός να βρέθηκε και αυτός σε μία απρόβλεπτη κατάσταση. Είναι γνωστό, πάντως, πως από τη στιγμή που μπαίνει ένας τεχνικός σε έναν χώρο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αναλαμβάνει την ευθύνη και σε ό,τι αφορά στα θέματα ασφάλειας των εργαζομένων και των πελατών. Το γεγονός ότι δεν το έπραξε σημαίνει απόλυτη βεβαιότητα για μη κίνδυνο από τις εργασίες του. Φαίνεται άλλωστε από τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε όλη αυτή την ώρα στον χώρο, όπως μας περιέγραψαν οι εργαζόμενοι.

Ένα είναι σίγουρο. Πως δεν φταίει σε τίποτα η άτυχη Βασιλική Παραστατίδου, η οποία πρόσφερε μάλιστα τον καφέ στον ψυκτικό, και δυστυχώς δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί όπως αυτός από το γραφείο της, αν και για κάποια δευτερόλεπτα διατηρούσε τις αισθήσεις της.

Μάλλον ο πυκνός καπνός την εμπόδισε να δει και να οδηγηθεί προς την έξοδο.

Ας ελπίζουμε πως η ενδελεχής έρευνα της Πυροσβεστικής που έχει όλο το υλικό από τις κάμερες, δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο, θα φωτίσει όλα τα σκοτεινά σημεία της ιστορίας που στέρησε τη ζωή αυτής της γυναίκας.

Έτσι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όποιους και όσους αναλογούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου