Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Ποιους «καίνε» τα 15 βίντεο του FBI για τη Novartis

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των σκανδάλων

Kλιμάκιο του FBI στην Αθήνα για συνάντηση με τους εισαγγελείς για την Novartis - Έξι μεγαλοστελέχη της Novartis είχαν διακινήσει εκατομμύρια σε μίζες - 15 βίντεο – «φωτιά» από μυστικές συναντήσεις των στελεχών της εταιρίας

Συνάντηση μεταξύ των ελλήνων.... δικαστών που διερευνούν το σκάνδαλο της Novartis και κλιμακίου του FBI που φτάνει στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδας μας.

Η συνάντηση αυτή, στα πρότυπα παλιότερων για ανάλογες περιπτώσεις τεράστιων σκανδάλων, ουσιαστικά σηματοδοτούν την πρεμιέρα της έλευσης στοιχείων στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και αποστάληκε πρόσφατα αφού υπήρξε ολιγοήμερη καθυστέρηση στην ακριβή μετάφραση του κειμένου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνάντηση αυτή κανονίστηκε σε ραντεβού που είχε προ ημερών ο Σταύρος Κοντονής με τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα. Πρώτο μέλημα από αυτό το ραντεβού είναι να τεθεί το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα φτάσουν στην Ελλάδα τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιούν από το 2014 οι αμερικανοί αλλά και οι δυο καταθέσεις των ελλήνων στελεχών της εταιρίας που πήγαν στις ΗΠΑ και υπό καθεστώς προστασίας μαρτύρων έδωσαν – και δίνουν- σημαντικές πληροφορίες για τα μιζαρίσματα γιατρών και κρατικών αξιωματούχων. Μάλιστα αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, το γεγονός ότι οι αμερικανοί έχουν στα χέρια τους περί τα 15 βίντεο από κλειστές συσκέψεις στελεχών της εταιρίας την περίοδο 2011-13που καίνε όπως λέγεται γιατρούς, κρατικούς υπαλλήλους αλλά και πολιτικούς. Τα βίντεο φέρονται να παρέδωσαν στους αμερικανούς οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis, που προχώρησαν σε αποκαλύψεις στις ΗΠΑ.

ΕΞΙ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Η πολυεπίπεδη όμως έρευνα των αρχών φέρνει αποτελέσματα αφού από τον φορολογικό έλεγχο που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου και διενεργεί ο Γιάννης Δραγάτσης, φέρονται να προκύπτουν λαυράκια.

Έτσι τουλάχιστον 6 από τα μεγαλοστέλεχη της Novartis στην Ελλάδα βρέθηκαν ήδη στην λίστα εμβασμάτων προς το εξωτερικό στη λίστα με τα 65 cd και με κινήσεις άνω των 300.000 ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε πως αν η έρευνα φτάσει, όπως είναι ο στόχος σε βάθος 15ετίας τότε τα ποσά θα είναι δυσθεώρητα. Μάλιστα δόθηκε εντολή τα ποσά αυτά να διερευνηθούν από το ΚΕΦΟΜΕΠ κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα για την περίοδο 2006-14.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από παραγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ενώ οι συσκέψεις πολιτικών παραγόντων (Δικαιοσύνης και Υγείας είναι αλλεπάλληλες για το θέμα) και ενώ δυο πρώην στελέχη της εταιρίας είχαν μιλήσει στις αμερικανικές αρχές. Από εκεί όμως οι πληροφορίες για γιατρούς και μεσαίους κρατικούς υπαλλήλους έρχονται αφειδώς, όχι όμως για πολιτικά πρόσωπα, αφού κυριαρχεί – μέχρι αποδείξεως του εναντίου βέβαια- η αντίληψη πως μάλλον δεν υπάρχουν τετοια στοιχεία.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν παραλάβει το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών αλλά ακόμα δεν έχουν απαντήσει. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 4.500 γιατρούς ως εμπλεκόμενους και πιθανόν 50 κρατικούς υπαλλήλους.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ;

Όπως όλα δείχνουν, στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης θα μπουν πλέον τα πάντα σχετικά με την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα από το 2006 και μετά.

Έτσι αναμένεται να αναζητηθούν παλιές δικογραφίες που φαίνεται πως υπάρχουν αλλά κατέληξαν στο αρχείο, αλλά και πορίσματα ειδικών της υγείας που ναι μεν έγιναν, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί το 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, και το σχετικό πόρισμα παραδόθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) λίγες μέρες αργότερα. Επρόκειτο για ένα πόρισμα 8 σελίδων που όπως φαίνεται δεν κατέγραφε τίποτε το ουσιαστικό.

Στη συνέχεια δόθηκε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει επίσης έρευνα, το πόρισμα της οποίας φαίνεται να υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απέγινε τελικά.

Γι αυτό άλλωστε θεωρείται κομβικής σημασίας η κατάθεση που έδωσε ο κ. Σαλμάς στην εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου για το θέμα.

kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου