Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

Γενεύη: Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη -Θα συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου

ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΤΖΙΑ

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της ιστορικής Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Οι διαβουλεύσεις περνούν πλέον σε επίπεδο τεχνοκρατών, αφού δεν βρέθηκε.... κοινή συνισταμένη για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, εφόσον οι τεχνοκράτες καταλήξουν σε αποτέλεσμα θα υπάρξει εκ νέου Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Αμέσως μετά την λήξη της Διάσκεψης στη Γενεύη, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενέκρινε την, όπως όλα δείχνουν, κατ' αρχήν συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων, για συναντήσεις ΥΠΕΞ, καθώς κάτι τέτοιο θα την έβγαζε εκτός κάδρου και ως συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης Εγγυήσεων, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη»

«Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου. «Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτά τα θέματα των πέντε κεφαλαίων. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Σε κάθε πρωτεύουσα θα προετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας στις 18 Ιανουαρίου, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς».

Χριστοδουλίδης: Αν καταλήγαμε απόψε σε συμφωνία θα ήταν καλύτερα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση τηςπολυμερούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έκανε λόγο εκ νέου για ιστορική συνάντηση, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Απόψε ξεκίνησε μια δύσκολη συζήτηση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών. Θα συναντηθούν στις 18 Ιανουαρίου για να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα, για τις ανησυχίες που υπάρχουν και για τις απόψεις.

Οταν ολοκληρωθεί και βγει το πόρισμά τους, θα συνεχιστεί η Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση, σε πολιτικό επίπεδο όπως η σημερινή».
Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα. «Ηταν ιστορική και αναγκαία η Διάσκεψη. Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι αν μπορούσαμε να είχαμε κατάληξη θα ήταν ακόμα καλύτερα».

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων, όπως πρότεινε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. «Οι αναφορές Κοτζιά για συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ, ήταν σκέψεις των εγγυητριών δυνάμεων. Δεν μπορούν να αλλάξουν την Συνθήκη Εγγυήσεων μόνες οι εγγυήτριες δυνάμεις χωρίς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη» είπε χαρακτηριστικά

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό επιμένοντας ότι συνεχίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο και θα συνεχιστεί εκ νέου σε πολιτικό επίπεδο, μόλις υπάρξουν αποτελέσματα.

Αναμένεται ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ στην οποία αναμένεται να αποτυπώσει σε ανακοίνωσή του ότι έγιναν θετικά βήματα και να προτείνει να συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τα ακανθώδη θέματα ασφάλειας.

Πηγή: Γενεύη: Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη -Θα συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/312710/geneyi-oloklirothike-i-diaskepsi-tha-synehistei-se-tehnokratiko-epipedo-stis-18#ixzz4VaWdgyHs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου