Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2017

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ: «Η Αμερική θα είναι πρώτη και πάνω απ' όλα»


Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε χθες στις 19:00 ώρα Ελλάδας και έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. «Σήμερα η εξουσία επιστρέφει στον αμερικανικό λαό», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία μετά την ορκωμοσία του κι ενώ στην αμερικάνικη πρωτεύουσα σημειώνονται βίαια επεισόδια από πολίτες που αντιτίθενται στην εκλογή του.


Μεταξύ άλλων, ο νέος πρόεδρος τόνισε ότι θα ενώσει τον κόσμο ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο. «Μαζί θα αποφασίσουμε την μοίρα των ΗΠΑ και του κόσμου», είπε και συνέχισε, «στον πατριωτισμό δεν υπάρχουν προκαταλήψεις». «Η εποχή των κούφιων λόγων έχει παρέλθει, τώρα είναι η εποχή για δράσεις».





«Το σύνθημά μας θα είναι πρώτα η Αμερική και οι αρχές μας θα είναι να αγοράζετε αμερικανικά προϊόντα και να προσλαμβάνετε Αμερικανούς», υπογράμμισε, σημειώνοντας ακόμη ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν καλά σχολεία για τα παιδιά τους, ασφαλείς γειτονιές εκεί όπου ζουν, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για τους ίδιους και δεσμεύθηκε τα συγκεκριμένα ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης της κυβέρνησής του. «Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μαύροι, μιγάδες, λευκοί, όλοι έχουμε τις ίδιες ελευθερίες, χαιρετούμε την ίδια σημαία, χύνουμε το ίδιο κόκκινο αίμα σαν υπερασπιστές της πατρίδας», κατέληξε ο νέος πρόεδρος.



Πίσω από το βάθρο της ορκωμοσίας

Η αστυνομία εκτιμά ότι συνολικά 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την τελετή, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, το ζεύγος Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και άλλοι, παρευρέθηκαν στην τελετή.




Πριν και μετά την ορκωμοσία σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο κέντρο της αμερικάνικης πρωτεύουσας, μεταξύ της αστυνομίας και χιλιάδες διαδηλωτών που τίθενται ενάντια στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 90.

Μπαράζ διαδηλώσεων

​Πολλοί από τους συγκεντρωμένους έχουν πάει στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους πολίτες έχουν πάει στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, αλλά και για τα σχέδιά του να καταργήσει το Obamacare και να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι υποστηρικτές του από την άλλη... θαυμάζουν τον εκατομμυριούχο για την εμπειρία του στις επιχειρήσεις και τον θεωρούν ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις.

Περίπου 28.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο χρησιμοποιούνται ως μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας μία περιοχή έκτασης οκτώ τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Ορκωμοσία με επεισόδια



Νωρίτερα, αστυνομικοί ψέκασαν με χημικά τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική Ουάσινγκτον, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, μετά από μια επίθεση των μαυροντυμένων ακτιβιστών εναντίον ενός εστιατορίου της αλυσίδας McDonald's.

Λίγο νωρίτερα, διαδηλωτές της ομάδας Disrupt J20 επιχείρησαν να αποκλείσουν τα σημεία ελέγχου από τα οποία περνά το κοινό για να φτάσει στον χώρο της τελετής και πολλοί από αυτούς απομακρύνθηκαν από αστυνομικούς.

Μια άλλη ομάδα, αποτελούμενη από περίπου 150 άνδρες ντυμένους στα μαύρα –ορισμένοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους– έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και παρμπρίζ αυτοκινήτων ενώ τοποθέτησαν κάδους απορριμμάτων και κουτιά πώλησης εφημερίδων στη μέση του δρόμου για να φτιάξουν οδοφράγματα. Οι ακτιβιστές έσπασαν επίσης και τη βιτρίνα ενός καταστήματος.

Τελετή παράδοσης-παραλαβής

Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα υποδέχτηκαν χθεςτο πρωί στον Λευκό Οίκο τον Ντόναλντ και τη Μελάνια Τραμπ, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ στα σκαλιά του Καπιτωλίου.



Ο Ομπάμα και ο Τραμπ αντάλλαξαν χειραψία στο κατώφλι του προεδρικού μεγάρουο. Η Μελάνια με τη Μισέλ αντάλλαξαν ασπασμούς και η μέλλουσα πρώτη κυρία έδωσε στην οικοδέσποινα ένα δώρο, ένα αρκετά μεγάλο κουτί από το πασίγνωστο κατάστημα Tiffany & Co της Νέας Υόρκης.

Το δώρο της Μελάνια προκάλεσε αμηχανία, καθώς ήταν μια χειρονομία εκτός πρωτοκόλλου και για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε κανείς για να πάρει το κουτί από τα χέρια της Μισέλ Ομπάμα. Οι δύο πεζοναύτες που φρουρούν την είσοδο οφείλουν να παραμείνουν στη θέση τους και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν την πρώτη κυρία. Παρενέβη έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα, που πήρε το κουτί και το μετέφερε στο χολ, μέσα στον Λευκό Οίκο.



Τα προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή

Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Στις πρώτες πράξεις του ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τα έγγραφα με τα οποία προτείνει στη Γερουσία τους υποψήφιους υπουργούς του και ζητεί την ανακήρυξη Εθνικής Ημέρας Πατριωτισμού, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Τραμπ υπέγραψε επίσης τροπολογία με βάση την οποία επιτρέπεται να αναλάβει υπουργός Άμυνας ο απόστρατος στρατηγός του σώματος των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις (γνωστός ως «Τρελλός Σκύλος»).

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά, σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας του Τραμπ το οποίο δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να επιβάλλει ένα "πάγωμα" προσλήψεων και να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός κανονισμού του υπουργείου Εργασίας από την προγραμματισμένη εισαγωγή του τον Απρίλιο ο οποίος θα υποχρεώνει οικονομικούς συμβούλους που παρέχουν συμβουλές σε ιδιώτες για τις συντάξεις να θέτουν τα συμφέροντα των πελατών τους πάνω απ' όλα.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να ανακοινώσει επίσημα το σχέδιό του να αποσύρει τις ΗΠΑ από την Συνθήκη Ελεύθερων Συναλλαγών του Ειρηνικού (TΡP), μια φιλόδοξη συμφωνία μεταξύ 12 χωρών, και τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, δήλωσε ο Σπάισερ. "Νομίζω ότι θα τα δείτε αυτά να συμβαίνουν πολύ σύντομα", είπε.

Το τείχος στα σύνορα

Ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα τις πρώτες του ημέρες στην εξουσία για την κατασκευή ενός τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, καθώς και δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν την είσοδο από τη Λατινική Αμερική ατόμων που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο, μεταξύ άλλων μέτρων σχετικών με τους μετανάστες που του έχουν προτείνει οι σύμβουλοί του.

Αυτά περιλαμβάνουν και την ακύρωση της απόφασης του Ομπάμα η οποία επιτρέπει σε πάνω από 700.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ παράνομα ως παιδιά να μείνουν στη χώρα με διετή άδεια ώστε να εργαστούν και να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστήμιο, σύμφωνα με αρκετά άτομα στον κύκλο του νέου προέδρου.

Είναι μάλλον απίθανο μια τέτοια απόφαση του Τραμπ να καταλήξει σε άμεση συγκέντρωση των μεταναστών αυτών, είπαν στο πρακτορείο Reuters πηγές. Μάλλον, αυτό που αναμένεται να πράξει ο Τραμπ, είναι να αφήσει την απόφαση να λήξει από μόνη της. Το θέμα μπορεί να τον φέρει σε αντιπαράθεση με τον Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι δεν θα διστάσει να εκφράσει τη γνώμη του δημόσια εάν πιστεύει πως η νέα κυβέρνηση στοχοποιεί αυτούς τους μετανάστες άδικα.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ αναμένουν ότι θα θέσει περιορισμούς στα άτομα που εισέρχονται στις ΗΠΑ από συγκεκριμένες χώρες, μέχρι να συσταθεί μια διαδικασία με "διεξοδικούς ελέγχους" για τυχόν ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε προτείνει την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από μη-Αμερικανούς μουσουλμάνους, αλλά η προεδρική του απόφαση σχετικά με τη μετανάστευση αναμένεται να βασίζεται σε εθνικότητα, παρά σε θρησκεία.

Άλλο προεδρικό διάταγμα θα υποχρεώνει όλα τα τμήματα του υπουργικού συμβουλίου να γνωστοποιήσουν και να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν εργασίες που σχετίζονται με πρωτοβουλίες του Ομπάμα για την μείωση αέριων ρύπων του θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου