Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2017

Το 2017 φέρνει τεκτονικές αλλαγές στα media...

Ώρα μηδέν για τον Τύπο…

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στα ελληνικά μίντια με την έναρξη του 2017. Ο...

χάρτης των Μέσων που ήδη έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα πρώτα χρόνια έναρξης της ελληνικής κρίσης αναμένεται να αλλάξει εκ νέου το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Παραδοσιακοί παίκτες μένουν οριστικά εκτός παιχνιδιού, άλλοι αποδεικνύονται προνοητικοί δείχνοντας προσαρμοστικότητα και ευελιξία κινήσεων στο υπό διαμόρφωση νέο τοπίο που θυμίζει κινούμενη άμμο ενώ νεόκοποι μιντιάρχες τώρα αντιλαμβάνονται πως ο δρόμος της εισόδου τους στα Μέσα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ταυτόχρονα η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες «πάγωσε» τις κυοφορούμενες αλλαγές στην τηλεόραση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα συμβούν εν ευθέτω χρόνω σε μικρότερο βέβαια βαθμό συγκριτικά με τα δεδομένα της επόμενης μέρας του διαγωνισμού των αδειών. Στην παρούσα χρονική συγκυρία στο «κάδρο» βρίσκονται τα έντυπα μέσα. Και οι αλλαγές που θα συντελεστούν δεν αποκλείεται να φέρουν ντόμινο εξελίξεων στο σύνολο των ΜΜΕ.

Τα σενάρια

Με το καιρικό φαινόμενο της «Αριάδνης» παρομοιάζουν όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη έμπειροι γνώστες του μιντιακού γίγνεσθαι αλλά και υψηλόβαθμα διοικητικά και δημοσιογραφικά στελέχη του ιστορικού συγκροτήματος. Το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πώς θα κινηθεί εφεξής ο Σταύρος Ψυχάρης. Την προηγούμενη Τετάρτη οι πιστώτριες τράπεζες του εκδοτικού ομίλου συνεδρίασαν και αποφάσισαν να καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις του ΔΟΛ, ζητώντας παράλληλα την έκπτωση του βασικού μετόχου της επιχείρησης, Σταύρου Ψυχάρη, από τη διοίκηση. Αυτό συνέβη καθώς ο οργανισμός δεν κατέβαλε ποσό περί των 9 εκατομμυρίων ευρώ για κάλυψη τόκων των δανειακών του υποχρεώσεων και οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν να μη δώσουν καμία νέα περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση των δανείων. Τη συγκεκριμένη εξέλιξη άλλωστε είχε προαναγγείλει και ο διευθυντής του «Βήματος», Αντώνης Καρακούσης, μιλώντας στη συνέλευση των εργαζομένων πριν από τα Χριστούγεννα όταν αποφασίστηκε απεργία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Ο κ. Καρακούσης είχε πει τότε πως στις 31 Δεκεμβρίου η οικογένεια Ψυχάρη αποχωρεί από τον ΔΟΛ, ο έλεγχος περνά στις τράπεζες και η επιχείρηση θα εκκαθαριστεί εν λειτουργία.

Τα δεδομένα των τελευταίων 24ώρων έχουν ως εξής: Εάν ο κ. Ψυχάρης αρνηθεί να αποχωρήσει από τη διοίκηση του ΔΟΛ -κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο- οι τράπεζες θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του εκδότη, με την όλη διαδικασία να αναμένεται να διαρκέσει περί τους δύο μήνες.

Σε διαφορετική περίπτωση υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη φέρονται ήδη να έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση -χωρίς μέχρι στιγμής απάντηση- κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που να επιτρέψει την αναχρηματοδότηση του ΔΟΛ μετά την έκπτωση της παρούσας διοίκησης. Στη συνάντηση των τραπεζικών συζητήθηκε το πιθανό μεταβατικό μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην επιχείρηση.

Ορισμός ορκωτών λογιστών (ενδεχομένως η Grant Thornton) που θα καταγράψουν την οικονομική κατάσταση και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, θα ασκήσουν σύντομη διοίκηση και θα προετοιμάσουν την επόμενη μέρα λειτουργίας του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2013 ο ΔΟΛ πέτυχε την τελευταία ουσιαστικά ρύθμιση με τις τράπεζες καθώς προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη και δάνεια του ΔΟΛ κεφαλαιοποιήθηκαν σε ομολογιακό δάνειο και στο εκδοτικό συγκρότημα δόθηκε νέο δάνειο 22 εκατομμυρίων ευρώ για την εξυγίανση του ομίλου, παράλληλα με διετή περίοδο χάριτος (έως το τέλος του 2015). Υπενθυμίζεται πως ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη εκτός από τους ιστορικούς τίτλους των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» έχει στην κατοχή του πολλούς ακόμη τίτλους περιοδικών εκδόσεων, τον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, διαδικτυακές υπηρεσίες αλλά και συμμετοχές σε άλλα μέσα του κλάδου των ΜΜΕ όπως η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega), η εταιρεία εκτυπώσεων ΙRIS και το πρακτορείο διανομής εφημερίδων και περιοδικών ΑΡΓΟΣ.

Είναι δεδομένο πως στον ΔΟΛ υπάρχει μια ιστορική αλλαγή σελίδας και εκτός από τους «τίτλους» θα κριθεί και το μέλλον των 500 περίπου εργαζομένων. Ωστόσο συντελούνται και άλλες σημαντικές αλλαγές σε μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Παρά τη φημολογούμενη οικονομική δυσπραγία στο συγκρότημα του Real Group, ο εκδότης Νίκος Χατζηνικολάου συνομιλώντας με επιτελικά στελέχη του ομίλου του προανήγγειλε την κυκλοφορία στα περίπτερα καθημερινού ημερήσιου πολιτικού φύλλου και παράλληλα μετατροπή της οικονομικής εφημερίδας «Αγορά», που σήμερα κυκλοφορεί αυτόνομη κάθε Σάββατο, σε ένθετο με λιγότερες σελίδες εντασσόμενο σε σαββατιάτικο φύλλο της Real.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ

πηγη enimerosi24.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου