Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017

Τζανακόπουλος: Δεχόμαστε να συζητήσουμε τον κόφτη για μετά το 2018 για να πειστεί το ΔΝΤ


Θετικό ότι η Γερμανία αφήνει παράθυρο για μη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη...
να συζητήσει το μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων όταν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτό είναι το σημείο υποχώρησης που μπορούμε να κάνουμε για να βρεθεί μια ισορροπία» είπε και επέμεινε ότι ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει με την αξιολόγηση είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ που αμφισβητεί τα στοιχεία των ευρωπαϊκών θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το 2018.

Διευκρινίζοντας τι θα περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός, ανέφερε ότι θα υπάρξει μια συζήτηση παρόμοια με εκείνη που έγινε για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, αν και -πρόσθεσε- δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ένας τέτοιος μηχανισμός, γιατί η οικονομία υπεραποδίδει.


Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίες ώστε να βρεθεί συμφωνία στο 90-95% για τα τεχνικά κλιμάκια.

Ερωτηθείς για το αν τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ θα προκαλέσει καθυστερήσεις για την αξιολόγηση είπε ότι το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται απο το πότε το ΔΝΤ θα πάρει τελική απόφαση για το τι φιλοδοξεί να κάνει σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Χαρακτήρισε θετικό ότι η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για μη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία πρέπει να ακολουθήσει εσωτερικές διαδικασίες αφορά την ίδια.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν τα χρονοδιάγραμματα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι όσα λέγονται για έγκριση της συμφωνίας εκ νέου λόγω αλλαγής μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ είναι τα αυτονόητα.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο είναι το όσο το δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης ώστε το πρώτο τρίμηνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Από εκεί και πέρα κάθε στέλεχος στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης μπορεί να λέει τις απόψεις του» συμπλήρωσε.

Για τη συζήτηση σχετικά με την απλή αναλογική υποστήριξε ότι τη συζήτηση την άνοιξε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε. Οψόμεθα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου