Σάββατο, Ιανουαρίου 21, 2017

Τον «αδειάζουν» όλοι τον Σόιμπλε. Σειρά είχε ο Ντράγκι

Posted by Cassandra

«Δεν βλέπουμε κανένα κρατικό χρέος ως μη βιώσιμο. Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει ένα πρόγραμμα». Αυτό ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ...της συνέντευξης Τύπου, στη Φρανκφούρτη, μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας.
Ο κ. Ντράγκι δεν θέλησε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για την Β’ αξιολόγηση και αρκέστηκε στο να δηλώσει πως «η ΕΚΤ έχει αποδείξει πως δρα πάντα ως ανεξάρτητη».
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας προειδοποίησε παράλληλα, για τον κίνδυνο της «μεταρρυθμιστικής επιβράδυνσης» σε ολόκληρη την ευρωζώνη και κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τον ρυθμό εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, καθώς τυχόν καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη και επεσήμανε: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» ειπε ο κ. Ντρ’άγκι και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα είναι φιλικότερες προς την ανάπτυξη, και νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν την ανάπτυξη».
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναμένοντας περαιτέρω επιτάχυνση της ανάκαμψης στις χώρες της Ευρωζώνης.
Το Βερολίνο να κάνει υπομονή για τα επιτόκια
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στα ίδια επίπεδα και αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Η ΕΚΤ ανέφερε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι τα βασικά της επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων. Σε μια έμμεση αναφορά του στις επικρίσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μάριο Ντραγκι στην συνέντευξη τύπου στην Φρανκφούρτη, υπερασπίστηκε τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ζητώντας να υπάρξει υπομονή μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα: “Να είστε υπομονετικοί. Καθώς η ανάκαμψη ενισχύεται, τα πραγματικά επιτόκια θα ανέβουν”.
Οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που αναμένεται να μειωθούν κατά ένα τέταρτο από τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Στη συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%
Καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά επισήμανε πως υπάρχει ισχυρή συναίνεση στη G20 πως πρέπει να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου