Τρίτη, Ιανουαρίου 10, 2017

Γιλντιρίμ: Η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι πρόβα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ


Εν αναμονή των εξελίξεων από Γενεύη

Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Εγγύηση για την τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε εμείς και για την ελληνοκυπριακή πλευρά η Ελλάδα, είπε
Στο επίκεντρο των συζητήσεων....
βρίσκεται το Κυπριακό ζήτημα εν αναμονή των εξελίξεων που θα υπάρξουν σε λίγα 24ωρα στη Γενεύη. Σήμερα κατά την ομιλία που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Συνέδριο των Πρέσβεων στην Άγκυρα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θεωρεί υπεύθυνη την ΕΕ για την έως τώρα στάση που κράτησε απέναντι στο Κυπριακό ζήτημα, βοηθώντας με τη στάση της αυτή να μην δοθεί λύση το 2004, τονίζοντας αυτή τη φορά να μην συμβεί το ίδιο.

"Η ΕΕ να μην καθίσει στην άκρη όπως έγινε την περασμένη φορά. Το 2004 μας εξαπάτησαν. Εξαπάτησαν την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Εάν η Τ/κ πλευρά θα είναι μέλος ταυτόχρονα αυτής της Ένωσης με την ΕΕ, δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από αυτές τις τέσσερις ελευθερίες" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ανέφερε ακόμη ότι για την επίλυση του Κυπριακού έχει διανυθεί απόσταση ενώ για το νησί δεν αρκεί μόνο η ασφάλεια των δυο κοινοτήτων. «Δεν επαρκεί μόνο η ασφάλεια των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ήδη έχει διανυθεί απόσταση. όμως στην επίλυση του, υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν και την Τουρκία σε αυτό ζήτημα. Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Εγγύηση για την τουρκοκυπριακή πλευρά είμαστε εμείς και για την ελληνοκυπριακή πλευρά η Ελλάδα», είπε ο ίδιος.

Επίσης, ανέφερε ότι με τη λύση του Κυπριακού θα ξεκινήσει η πρόβα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ και με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ικανοποιητικά η ασφάλεια.

«Έχουμε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της "ΤΔΒΚ" και της Ελληνοκυπριακής πλευράς συνεχίζονται στη Γενεύη.

Εντάσσεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια πρόβα εισόδου στην ΕΕ από την Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο Μπιναλί Γλιντιρίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου