Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Κυπριακό «ώρα μηδέν»: Σκληρό πόκερ για εδαφικό και χάρτες


Κυπριακό: Κατέθεσαν χάρτες οι δύο πλευρές στη Γενεύη
Ενστάσεις κατέθεσε ο Αναστασιάδης για τον χάρτη των Τουρκοκυπρίων

Αναχώρησε για Γενεύη η ελληνική αντιπροσωπεία..
Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών

Αντάλλαξαν χάρτες αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, στο πλαίσιο των συνομιλιών ...
στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Τώρα οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.


Για «σταθμό στην ιστορία» έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω Twitter.

Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού.


Χριστοδουλίδης: Η πρώτη φορά που ανταλλάσονται χάρτες

«Παρουσία του κ. Αϊντε των χαρτογράφων και του ΟΗΕ ανταλλάχθηκαν οι χάρτες που κειμένονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν», επισήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σημειώνοντας, ότι είναι κατ’ ουσία η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οπως ανέφερε, «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως αύριο, Πέμπτη, αποκλειστικό θέμα που θα συζητηθεί, θα είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Πρόσθεσε ακόμη πως η αυριανή διάσκεψη θα είναι πολυμερής με την παρουσία της Ε.Ε και του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή Κύπρου)

Αναχώρησε για Γενεύη η ελληνική αντιπροσωπεία...

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία αναχώρησαν χθες για την Ελβετία, προκειμένου να...
συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία αρχίζει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη...


Το πρόγραμμα της διάσκεψης στο Παλάτι των Εθνών

Αύριο στις 12:15 θα ξεκινήσει στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο.
Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη αύριο το πρωί.
Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών "με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος".
Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 14:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 19:00 .
Στο μεταξύ σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 15:45 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.
Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 10:15 το πρωί ώρα Γενεύης.
Αυτά είναι τα χωριά που αξιώνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά

Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσαν στο ΚΥΠΕ τη μετάβαση στη Γενεύη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Ενόχληση για τη διαρροή

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι προϊόν διαρροών, γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας».


Γιούνκερ: Θα υπάρξει θετική κατάληξη των συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είναι η «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση του νησιού και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

«Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη πρέπει να αναλαμβάνουμε κινδύνους. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, εκείνοι που δεν αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο αναλαμβάνουν έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας.

«Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να επανενωθεί το νησί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κάνουν εξαιρετική δουλειά και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια θετική κατάληξη των συνομιλιών στη Γενεύη αύριο», δήλωσε ακόμη ο Γιούνκερ.
Άιντε: Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ Άιντε, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των συνομιλιών που είχαν το τελευταίο διήμερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς και για την αυριανή Διεθνή Διάσκεψη.

Ο κ. Άιντε δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτή στη Γενεύη είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο έχει επιτευχθεί πρόοδος, μολονότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα, έχουν διευθετηθεί ορισμένα από τα δυσκολότερα, εξηγώντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στο να επιλύσουν και ορισμένα άλλα. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, είπε, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες συναντώνται συνεχώς, ενώ οι δύο ηγέτες αυτή τη στιγμή κάνουν ένα μικρό διάλειμμα, αν και διαβουλεύονται με τις ομάδες τους, για να ξανασυναντηθούν σήμερα το απόγευμα.

Οι δύο πλευρές, όπως είπε ο κ. Άιντε, θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μέχρι τα μεσάνυχτα, ώστε να είναι προετοιμασμένες για την αυριανή Διάσκεψη, που θα είναι «ιστορική», γιατί είναι η πρώτη φορά που οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συναντηθούν με τις δύο πλευρές για αυτά τα δύο πολύ δύσκολα ζητήματα, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα τελειώσει αύριο, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξεκινήσει αύριο, τόνισε. Παράλληλα, επαίνεσε τους δύο ηγέτες για το ότι, παρά τα πολλά εμπόδια με τα οποία είναι αντιμέτωποι, είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν από κοινού τα προβλήματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπογράμμισε, αφενός μεν ότι οι χάρτες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν είναι σωστοί και αφετέρου ξεκαθάρισε ότι οι χάρτες δεν θα βρεθούν στο τραπέζι της αυριανής Διάσκεψης.

Επίσης, ανέφερε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις αποφάσισαν να παραστούν στην έναρξη της Διάσκεψης στο ίδιο επίπεδο, αυτό των υπουργών Εξωτερικών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη οι ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων.


Την ώρα που διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Γενεύη, στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί... οικονομικός αναβρασμός λόγω της δραματικής διολίσθησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας με το ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,02% και διαμορφώνεται στα 1,0560 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 122,379 γεν, στο 0,8677 με τη στερλίνα και στο 1,0731 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,06% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 115,893 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,2170 δολάρια.

Η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό ρεκόρ καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Έναντι του δολαρίου υποχώρησε έως τις 3,88 λίρες και έναντι του ευρώ υποχώρησε στις 4,10 λίρες.

To τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 17% έναντι του δολαρίου το 2016, ενώ από τις αρχές του 2017 υποχωρεί κατά 9%.

Παράλληλα, η μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου, αποτελεί μέρος των συνεπειών της αλλαγής στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ (αύξηση επιτοκίων) καθώς η αναχρηματοδότηση των δολαριακών δανείων τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ξένες επενδύσεις στη χώρα έχει οδηγήσει σε μεγάλη "φυγή” κεφαλαίων.

Και κατά συνέπεια σε δραματική διολίσθηση της λίρας την οποία η υπό την καθοδήγηση Ερντογάν, Κεντρική Τράπεζα, αποδίδει σε διεθνή... χειραγώγηση.

Όπως γράφει το capital.gr τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά γεγονότα έχουν προκαλέσει μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης στον τουρισμό και στο ήδη κατακόρυφα αυξανόμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ οι τεράστιες δαπάνες λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο στην Συρία και το Β. Ιράκ έχουν σχεδόν διαλύσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τα παραπάνω στις Βρυξέλλες και ειδικά στην Κομισιόν δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν οτι "η Τουρκία χρειάζεται τα χρήματα της Ε.Ε.” και για τον λόγο αυτό εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ακόμα και για τις συνομιλίες στη Γενεύη, παρ' ό,τι θεωρούν πως η διάρκειά τους είναι κάτι που δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί και να προβλεφθεί...

Το παρασκήνιο πάντως στη Γενεύη είναι τεράστιο αφού μετά την ηχηρή απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη διεθνή διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, Άγκυρα και Ακιντζί δεν δέχονται να δεσμευτούν ούτε στους χάρτες του Εδαφικού.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/761548/kypriako-ora-miden-skliro-poker-gia-edafiko-kai-xartes#ixzz4VU9yksFS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου