Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2017

Μητσοτάκης για υπόθεση Πετρουλάκη: Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας


Θέση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου

Εκδικάζεται αύριο, Πέμπτη, η αγωγή εις βάρος του γελοιογράφου και του protagon.gr - Τι λένε ο πρόεδρος της ΝΔ και ο επικεφαλής του Ποταμιού
Τη φωνή του μαζί με αυτές που αντιδρούν στην επιχειρούμενη «φίμωση» του Τύπου ....
ενώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επικείμενη εκδίκαση της αγωγής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, την Πέμπτη 12 του μηνός, εναντίον του γελοιογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη και του protagon.gr, για άρθρο του, που είχε δημοσιευτεί προ διετίας, με τίτλο «Πάνος Καμμένος. Έχουν αρχίσει να του μοιάζουν».

Γράφει συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ, σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Ένα εκατομμύριο για ένα άρθρο.

Στην πολιτική μου πορεία έχω δεχθεί πολλές προσωπικές επιθέσεις, συχνά στα όρια της χυδαιότητας και σίγουρα πέρα από τα πλαίσιο της θεμιτής πολιτικής κριτικής. Μέχρι σήμερα δεν έχω στραφεί ποτέ δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε. Και δεν το έκανα γιατί πιστεύω βαθιά ότι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης και θέσεις εξουσίας πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κριτική. Έστω και αν μερικές φορές είναι κακοπροαίρετη.

Ασφαλώς κάθε πολιτικός, όπως κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αν θεωρήσει ότι μια επίθεση που δέχεται δεν συνιστά πολιτική κριτική, αλλά συκοφαντία. Όμως αυτή η διάκριση πρέπει να γίνεται από τον πολιτικό με πολύ αυστηρά κριτήρια.

Ακριβώς για να μην κατηγορηθεί ότι εκμεταλλεύεται την ισχύ του για να περιορίσει την κριτική την οποία αναπόφευκτα κάθε πολιτικός δέχεται.

Ξαναδιάβασα με προσοχή το επίμαχο κείμενο του Ανδρέα Πετρουλάκη για τον Πάνο Καμμένο. Είναι σκληρό αλλά, κατά την άποψή μου, δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του πολιτικού ελέγχου από έναν αρθρογράφο ο οποίος είχε το θάρρος ενυπόγραφα να εκφράσει την άποψή του.
Το ότι επελέγη αγωγή και όχι η μήνυση, αλλά και το γεγονός ότι ζητείται ως αποζημίωση το εξωφρενικό ποσό του 1 εκατομμυρίου δείχνει ότι ο στόχος δεν είναι η ηθική αποκατάσταση του κ. Καμμένου -η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα εξώδικο ή με απλή μήνυση- αλλά η εξόντωση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και η τρομοκράτηση των υπολοίπων.

Είναι ενδεικτικό μιας επικίνδυνης, αυταρχικής και ηθικά και πολιτικά απαράδεκτης αντίληψης που όλο και περισσότερο φαίνεται να ενστερνίζεται όχι μόνο ο κ. Καμμένος προσωπικά, αλλά και συνολικά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την αντίληψη. Μαζί με κάθε δημοκρατικό πολίτη, από όποιο χώρο και αν αυτός προέρχεται.

Στην Ελλάδα του 2017, η ελευθερία γνώμης και η άσκηση κριτικής στην εξουσία είναι αδιαπραγμάτευτα. Όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν το αντίθετο.

Ο έλεγχος της εξουσίας είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Βάστα γερά λοιπόν Ανδρέα. Δεν σε γνωρίζω καλά προσωπικά και σίγουρα δεν ανήκεις στο χώρο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Μην αφήσεις κανένα να περιορίσει τη δημιουργικότητα σου και να φιμώσει τη γνώμη σου.

Και βαστάτε γερά και όλοι όσοι έχετε το θάρρος να λέτε τη γνώμη σας ενυπόγραφα και να μπαίνετε στην κονίστρα του δημόσιου διαλόγου.

Δεν είστε μόνοι σας».

Η «ιστορία» της αγωγής Καμμένου

Το άρθρο ασκούσε δριμεία κριτική στον υπουργό, μέσα στο πλαίσιο της εύλογης και αυτονόητης δημοσιογραφικής κριτικής στην οποία υπόκεινται τα δημόσια πρόσωπα. Ο ίδιος, ωστόσο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, θεώρησε ότι έπρεπε να αμυνθεί, οδηγώντας την υπόθεση στα δικαστήρια με αγωγή, με την οποία αξιώνει το ποσό των δύο εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση του Πάνου Καμμένου είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς θεωρήθηκε ως μια προφανής προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, εκφοβιστική ενέργεια κατά της ελευθερίας της έκφρασης και χτύπημα κατά της ελευθεροτυπίας.

Επί τούτου δημιουργήθηκε διαδικτυακό κίνημα συμπαράστασης, που συγκέντρωσε άνω των 4.000 υπογραφών, ενώ το θέμα κατήγγειλε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ως ευθεία επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Όλα αυτά, σημειωτέον, συμβαίνουν ενόσω βρίκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της ποινικής δίωξης του εκδότη και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου, αντίστοιχα, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης εις βάρος του Πάνου Καμμένου.

Θεοδωράκης: 100 λέξεις για τον διώκτη

Ανάλογη θέση, με ανάρτησή του στο Facebook, πήρε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Έγραψε συγκεκριμένα:

«100 λέξεις για τον διώκτη

Την Πέμπτη -σε λίγες ώρες δηλαδή- εκδικάζεται η αγωγή του, κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon. Για ένα άρθρο που θα το συνυπέγραφε κάθε λογικός πολίτης. Ένα κείμενο με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με ύβρεις και συκοφαντίες σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί μονίμως ο διώκτης. Ζητά 2 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κοστολογεί τη φίμωση του Τύπου. Προσπαθεί να μετατρέψει τους δικαστές σε… όπλο. Να τρομοκρατήσει με εξοντωτικές αγωγές όσους του κάνουν κριτική. Ο ίδιος βέβαια κρύβεται πίσω από την βουλευτική του ασυλία.

Όμως, ζούμε ακόμη σε μία δημοκρατική χώρα. Η ελευθερία του Τύπου, όπως και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι προπύργιά της. Και θα παραμείνουν παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς του καθεστώτος που υπηρετεί ο διώκτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου