Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

Σαντορινιός: Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση



«Το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο, καθορίζεται ρητώς από σειρά διεθνών συμφωνιών και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Αποφάσεις σχετικές με την ανάπτυξη περιοχών της ελληνικής επικράτειας εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους και αποτελούν ελληνική εσωτερική υπόθεση», τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ....ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει νωρίτερα σε νέα πρόκληση, προειδοποιώντας ουσιαστικά την Ελλάδα να μην προχωρήσει στην κατασκευή έργων για την επάνδρωση μικρών νησιών του Αιγαίου.

Ο υφυπουργός διευκρινίζει, ότι η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας, για την οποία ενημερώθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των νέων του καθηκόντων, αφορούσε νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που έχουν περιβαλλοντικό, ερευνητικό και ενδεχομένως ιστορικό ενδιαφέρον, και στο πλαίσιο συγκεκριμένου θεματικού ευρωπαϊκού προγράμματος, έγιναν προσπάθειες για την χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη της μοναδικότητας αυτών των τόπων.

Σκοπός – αναφέρει ο κ. Σαντορινιός – ήταν να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης στα γύρω μεγάλα νησιά, μέσω της προσέλκυσης τουριστών που έχουν π.χ. ενδιαφέρον για παρατήρηση σπάνιων ειδών ζώων που βρίσκονται στα παρακείμενα ακατοίκητα νησιά.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για δημιουργία άλλων υποδομών ή κατοίκησής τους, και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή στρεβλή αναπαραγωγή των προσπαθειών αυτών του υπουργείου, σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ενέχει κακόβουλες προθέσεις, αναφέρει ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Άλλωστε, το πρωί της Παρασκευής, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ξεκαθάρισε πως «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας».

Η αντίδραση από πλευράς ΝΔ

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ζητώντας απαντήσεις για τη συνεχή προκλητικότητα, καθώς και για τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αμφισβήτηση έργω και λόγω των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου