Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

Με ένταση έκλεισε η Διάσκεψη για το Κυπριακό -Ποιοι και γιατί διαφώνησαν

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

Από ένταση φέρεται να στιγματίστηκε το προσωρινό κλείσιμο των εργασιών της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι Τουρκία και Βρετανία άσκησαν....
μία κλιμακούμενη πίεση προκειμένου να καταγραφούν άμεσα τα ερωτήματα για τα ζητήματα ασφάλειας.

Οι δυο εγγυήτριες δυνάμεις συντασσόμενες πλήρως απέκρουσαν τη θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος υποστήριζε ότι χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών παρά την επιμονή των υπουργών Εξωτερικών των δύο εγγυητριών δυνάμεων επικράτησε τελικά η θέση του Νίκου Κοτζιά πως η συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πρώτα σε τεχνικό επίπεδο κάτι που θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου. Με την άποψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών συντάχθηκε πάντως και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Έτσι όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτός ο γύρος συνομιλιών, τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο.

«Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», ανάφερε στην ανακοίνωσή του ο ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Οι κοινοί στόχοι, προσθέτει η ανακοίνωση, θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Κάνοντας μια πρώτη αξιολόγηση της χθεσινής Διάσκεψης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ως επιτυχία το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Επιπλέον, «η πρόταση Αναστασιάδη για κατάργηση των εγγυήσεων έθεσε το πλαίσιο στη συζήτηση», ανέφερε ακόμη, χωρίς να αρνηθεί, «αν είχαμε σήμερα κατάληξη, θα ήταν καλύτερα».
Κλείνοντας, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία εκπροσώπησης της Ε.Ε. (ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ εκπροσώπησε και τον Ντ. Τουσκ, όπως διευκρίνισε). Ενώ ημερομηνία για την επανέναρξη των συνομιλιών σε δικοινοτικό επίπεδο δεν υπάρχει ως τώρα εξάλλου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε ότι οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι». «Ο ρόλος της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους», είπε, προσθέτοντας ότι επί του θέματος, θα υπάρξει δημοψήφισμα.

Τέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Mπαρίς Μπουρτζού, είπε εισαγωγικά ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε χθες στον Μουσταφά Ακιντζί, αφού εξετάστηκε από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, εκρίθη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ακιντζί θα διαβιβάσει την άποψη αυτή με επιστολή που θα αποστείλει προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της.



Πηγή: Με ένταση έκλεισε η Διάσκεψη για το Κυπριακό -Ποιοι και γιατί διαφώνησαν | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/312744/me-entasi-ekleise-i-diaskepsi-gia-kypriako-poioi-kai-giati-diafonisan#ixzz4VcgmA5AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου