Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2017

Γιατί οι άνθρωποι έχουν μπλε μάτια και τι σημαίνει;


Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και δεν είναι απλά ένα κλισέ, αλλά μια απόλυτη πραγματικότητα. Τα κύρια γνωρίσματα του χαρακτήρα μπορούν να «διαβαστούν» στα μάτια των ανθρώπων, εφ ‘όσον ξέρουμε το πώς...

Ο καθένας είναι διαφορετικός στον χαρακτήρα, στην εμφάνιση, στην κατανόηση αλλά το χρώμα των ματιών σε κάποιο βαθμό ....ενώνει τους ανθρώπους και τους δίνει μερικά κοινά χαρακτηριστικά.

Πριν μπούμε όμως στις λεπτομέρειες για τους ανθρώπους με μπλε μάτια που θα εξετάσουμε σήμερα, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία από μια ομάδα ερευνητών από την Κοπεγχάγη, για την μετάλλαξη που προκαλεί το μυστηριώδες φαινόμενο των μπλε ματιών: Ότι όλοι οι άνθρωποι με μπλε μάτια, γενετικά σχετίζονται με ένα πρόσωπο που έζησε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κάπου μεταξύ 6 – 10.000 χρόνια πριν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Human Genetics. Μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται OCA2 τέθηκε σε λειτουργία περίπου 8.000 χρόνια πριν. Και μάλιστα από έναν πρόγονο από τη Μαύρη Θάλασσα.

Αν πάλι αναρωτιέστε: «Γιατί να πάμε από το να μην έχει κανείς στη Γη μπλε μάτια πριν από 10.000 χρόνια και τώρα να έχουμε 20 ή 40 τοις εκατό των Ευρωπαίων που έχουν μπλε μάτια;», ο John Hawks του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison εξηγεί ότι αυτό το γονίδιο κάνει κάτι καλό για τους ανθρώπους. Τους κάνει να έχουν περισσότερα παιδιά!

Ο κερατοειδής χιτώνας αυτών των ανθρώπων είναι πιο ευαίσθητος από τον κερατοειδή των ατόμων με καστανά μάτια και τα άτομα με ανοιχτόχρωμα μάτια έχουν ασθενέστερα φίλτρα φωτός. Αυτό εξηγεί γιατί οι κάτοικοι των χωρών του Βορρά έχουν ως επί το πλείστον μπλε και γκρίζα μάτια και του Νότου έχουν καστανά μάτια και μαύρα, (έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για προστασία από τον ήλιο).

Χαρακτηριστικά των ανθρώπων με μπλε μάτια

Οι άνθρωποι αυτοί είναι ρομαντικοί και ονειροπόλοι. Ζουν σε ένα συνεχές όνειρο της αληθινής αγάπης και συχνά σε ένα φανταστικό κόσμο. Οι γυναίκες, δε, θέλουν πάντα να φλερτάρουν και δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό.

Επίσης, είναι ευάλωτοι και ευαίσθητοι, προσβάλλονται εύκολα και παίρνουν τα πάντα, πάρα πολύ σοβαρά, ενώ είναι σύνηθες φαινόμενο, εύκολα να πέφτουν σε κατάθλιψη.

Ακόμη έχουν την τάση να αλλάζουν συνεχώς διαθέσεις και να έχουν ιδιοτροπίες. Παρ’ όλο τον συναισθηματισμό τους, δείχνουν βαθιά αισθήματα.

Λέγεται επίσης ότι, όσο πιο ψυχρή είναι η απόχρωση των μπλε ματιών που έχει ένας άνθρωπος, τόσο λιγότερη θερμότητα υπάρχει στην ψυχή του. Εξίσου λοιπόν έχουν και μια άλλη πτυχή που μπορεί να δείξει αρκετή σκληρότητα.

Συχνά είναι οξύθυμοι και εκρηκτικοί ενώ πολλά εξαρτώνται από την έκφραση της συμπάθειας ή αντιπάθειας προς ορισμένους ανθρώπους.

Όμως είναι άνθρωποι ειλικρινείς, γενναιόδωροι και γρήγορα βρίσκουν την κατεύθυνση και προσαρμόζονται. Μάλιστα τα μπλε μάτια είναι χαρακτηριστικά για τους εφευρέτες, τους καλλιτέχνες και τους ιδεαλιστές.

Όσον αφορά στις σχέσεις τους είναι γοητευτικοί και συναισθηματικοί. Έχουν μεγάλες απαιτήσεις προς τους συντρόφους τους κι ενώ είναι παθιασμένοι με το που δίνουν την αγάπη τους, αλλά τόσο είναι ισχυροί στο μίσος τους.

Αν μισούν κάποιον, θα ξεκινήσουν έναν μακρύ και παρατεταμένο πόλεμο. Είναι ατρόμητοι και συχνά πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα, αφού καθοδηγούνται μόνο από τα συναισθήματά τους.

Κλείνοντας να προλάβω ένα ακόμη συχνό ερώτημα που δημιουργείτε σε πολλούς: «Γιατί ένα μωρό γεννιέται με μπλε μάτια και στην πάροδο του χρόνου το χρώμα αλλάζει;». Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συμβαίνουν αλλαγές στο χρώμα των ματιών, καθώς τα μάτια δεν είναι σταθερού χρώματος, αφού παράγουν χρωστική ουσία. Γι’ αυτό το λόγο, το χρώμα των ματιών μπορεί να αλλάξει- όχι μόνο το χρώμα των ματιών ενός μωρού όταν γεννιέται σε άλλο χρώμα καθώς μεγαλώνει- αλλά ακόμη και σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες με την πάροδο του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου