Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

Φόβοι για νέα "Πομπηία"


Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας, Σέρτζιο Μπερτολούτσι, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Rai τόνισε ότι «πάνω από το σημείο ρήγματος που έχει επανενεργοποιηθεί, στο Καμποτόστο της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται μεγάλο φράγμα», προσθέτοντας ότι σε περίπτωση νέων δονήσεων, πρέπει να ειδοποιηθούν άμεσα οι κάτοικοι της γύρω περιοχής.

​Η Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν, στην κεντρική Ιταλία, νέες σεισμικές δονήσεις
Ο κίνδυνος, ουσιαστικά, είναι ότι όλες οι κατοικημένες περιοχές οι οποίες βρίσκονται δίπλα και κάτω από το φράγμα, αν σημειωθεί μεγάλος σεισμός, μπορεί να υποστούν ανυπολόγιστες ζημιές εξαιτίας της υψηλότατης ταχύτητας και «του μένους των υδάτων».

«Αν διαπιστωθεί η αύξηση του κινδύνου, πρέπει να πληροφορηθεί άμεσα και με διαφάνεια ο πληθυσμός της περιοχής» είπε χαρακτηριστικά ο Μπερτολούτσι, εννοώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Φόβοι για νέες ισχυρές δονήσεις
Παράλληλα, η Επιτροπή Μεγάλων Κινδύνων της Ιταλίας σε ανακοινωθέν της αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν, στην κεντρική Ιταλία, νέες σεισμικές δονήσεις, το μέγεθος των οποίων θα μπορούσε να φτάσει και μέχρι τους επτά βαθμούς.





Σύμφωνα με την επιτροπή, πρέπει να τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση η κατάσταση των σχολικών και δημοσίων κτηρίων, όπως και των φραγμάτων. Από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, κάθε 24ωρο καταγράφονται, συνολικά, πάνω από 500 δονήσεις στην κεντρική Ιταλία.

Μάχη με τον χρόνο

Σε ότι αφορά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στο ξενοδοχείο Rigopiano, του όρους Γκράν Σάσσο, υπάρχουν 11 επιζώντες, εννέα εκ των οποίων απεγκλωβίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία.

Παράλληλα, έχουν ανασυρθεί πέντε νεκροί, ενώ οι αγνοούμενοι είναι 24. Στη λίστα των αγνοουμένων προστέθηκε και ένας εργαζόμενος του ξενοδοχείου, με καταγωγή από την Αφρική. Παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, δεν έχει εντοπιστεί ή ανασυρθεί κάποιος άλλος επιζών. Οι ελπίδες, πάντως, να βρεθούν επιζώντες δεν έχουν ακόμη σβήσει εντελώς, διότι πολλοί εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου δεν έχουν καταρρεύσει και μέσα σε αυτούς θα μπορούσαν να έχουν βρει καταφύγιο κάποιοι από τους αγνοούμενους.

Το βάρος της χιονοστιβάδας και της κατολίσθησης που καταπλάκωσε μεγάλος μέρος του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, αντιστοιχούσε σε εκείνο 4.000 φορτηγών γεμάτων εμπόρευμα, ενώ η ταχύτητα του χιονιού, των δέντρων και του πετρώματος που έπληξαν την ξενοδοχειακή μονάδα κυμάνθηκε από 50 έως 100 χλμ./ώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου