Τετάρτη, Ιανουαρίου 11, 2017

Ο κυπριακός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη: Σήμερα είναι η «ώρα για ασκήσεις επί χάρτου»


Κρίσιμη μέρα για το Κυπριακό
Τι γράφουν τα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων

Σύμφωνα με τη «Χαραυγή» όλα είναι «ανοικτά» με το βλέμμα στην διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει αύριο - Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι «η ειρήνη και η επανένωση δεν μπορούν να εμποδιστούν»
Οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, οι οποίες συνεχίστηκαν χθες.... για δεύτερη μέρα, στη Γενεύη, κυριαρχούν και σήμερα στα πρωτοσέλιδα των ελληνοκυπριακών εφημερίδων.

Σήμερα είναι η «ώρα για ασκήσεις επί χάρτου», σημειώνει ο «Φιλελεύθερος», ότι θα γίνει το πρώτο βήμα για το εδαφικό σήμερα, αλλά δεν θα κατατεθούν οι τελικές θέσεις.

Σύμφωνα με τη «Χαραυγή» όλα είναι «ανοικτά» με το βλέμμα στην διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει αύριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι «η ειρήνη και η επανένωση δεν μπορούν να εμποδιστούν».

Η «Αλήθεια» γράφει για «οργή» του προέδρου Αναστασιάδη για τη διαρροή εγγράφου.

Προστίθεται ότι χθες συζητήθηκε η διακυβέρνηση και σήμερα έχουν σειρά το εδαφικό και οι χάρτες.

Ο «Πολίτης» εκτιμά ότι σήμερα στη Γενεύη είναι «η μεγάλη παρτίδα» και μέρα των αποφάσεων για Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Σύμφωνα με τη «Σημερινή» αναμένεται να «πέσουν» στο τραπέζι χάρτες».

Προστίθεται ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» κάνει λόγο για «φως» στα οικονομικά της λύσης.

Τέλος η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» αναφέρεται στη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, καθώς και στην απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να μην ξαναδώσει έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά τη διαρροή εγγράφου.


Ξημερώνει μια από τις κρισιμότερες ημέρες της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη Γενεύη για το Κυπριακό. Σήμερα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις καθώς είναι η τελευταία ημέρα πριν τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου.
Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι θα συζητήσουν το εδαφικό, το οποίο θα κορυφωθεί σύμφωνα με το sigmalive με την κατάθεση χαρτών από τις δυο πλευρές, θα συζητήσουν όμως και θέματα όπως η Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και ένα ζήτημα το οποίο έχει απομείνει από το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης(όχι η εκ περιτροπής προεδρία). Σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην ατζέντα θα πρέπει να συμπεριληφθούν όσες άλλες εκκρεμότητες έχουν απομείνει από όλα τα κεφάλαια.


Τα βλέμματα όλων θα είναι στην ανταλλαγή χαρτών, καθώς είναι μια διαδικασία, την οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρώσει οι δυο πλευρές, από τις προηγούμενες συναντήσεις τους στο Μοντ Πελεράν, κάτι ωστόσο το οποίο δεν κατέστη δυνατό.

Η δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση - απολογισμό του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε μια μαραθώνια συνάντηση με την τ/κ πλευρά με θέμα συζήτησης αυτό της Διακυβέρνησης.

Οι δυο πλευρές δεν συζήτησαν καθόλου το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας, καθώς τέθηκαν επί τάπητος άλλα δύσκολα και ευαίσθητα θέματα που άπτονται του κεφαλαίου της Διακυβέρνησης. Οι δυο πλευρές είχαν συναντήσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών με Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ για το Περιουσιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου