Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

Ναζιστικό κόμμα στην Αυστρία προσπαθεί να προσελκύσει τους Εβραίους ψηφοφόρους


Το FPO είναι ένα από τα ακροδεξιά κόμματα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το λαϊκιστικό κύμα που κυριεύει τις δυτικές χώρες, με την ελπίδα να εισέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η ηγέτιδα του FN Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να περάσει ....
στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας φέτος, έχει ακολουθήσει ανάλογο δρόμο.
Πέρυσι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, επειδή έκανε αντισημιτικά σχόλια.

Στη Βιέννη, ο Ντόιτς και άλλες προσωπικότητες της εβραϊκής κοινότητας καταγγέλλουν ότι το FPO δεν έχει αντιμετωπίσει πλήρως το φιλοναζιστικό παρελθόν του και δεν έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό του.
Ο Νταβίντ Λαζάρ, βουλευτής του FPO και ο μοναδικός Εβραίος στις τάξεις του, απορρίπτει την άποψη αυτή: «Πιστεύω ότι έχουμε αντιμετωπίσει την ιστορία του κόμματος», αναφερόμενος στα μέλη του που έχει διαγράψει ο Στράχε.

Η ψήφος των Εβραίων δεν είναι πιθανό να είναι αποφασιστικής σημασίας για τις αυστριακές εκλογές, καθώς η κοινότητα αυτή μετρά συνολικά λίγα περισσότερα από 10.000 μέλη σε μια χώρα 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το άνοιγμα προς την κοινότητα αυτή γίνεται προκειμένου το FPO να κερδίσει την κοινή γνώμη. Οι δημοσκοπήσεις ήδη το εμφανίζουν ως το πιο δημοφιλές κόμμα, με ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τον αριθμό των Εβραίων που ψήφισαν υπέρ του Χόφερ στις προεδρικές εκλογές, ο Λαζάρ εκτιμά ότι το ποσοστό τους αγγίζει το 40-50%, όμως τόνισε ότι οι υποστηρικτές του κόμματος επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι.

Άλλοι, περιλαμβανομένου ενός πρώην προέδρου του IKG και του Σάμουελ Λάστερ, ενός δημοσιογράφου που διευθύνει έναν τοπικό εβραϊκό ιστότοπο, πιστεύουν ότι το ποσοστό είναι πιο κοντά στο 10%.

«Οι Εβραίοι σίγουρα ψήφισαν το FPO (…) εξαιτίας του φόβου τους για τους μουσουλμάνους και εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού των τρομοκρατικών επιθέσεων», εξήγησε ο Άριελ Μούζικαντ, πρόεδρος του IKG από το 1998 έως το 2012. Κάποιοι άλλοι δήλωσαν ότι οι ψηφοφόροι του Χόφερ είναι νέοι στην Αυστρία που δεν γνωρίζουν καλά το παρελθόν του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου