Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017

Παυλόπουλος - Ματαρέλα συμφωνούν για περισσότερη ανάπτυξη και αλληλεγγύη στην ΕΕ


Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα

Παυλόπουλος - Ματαρέλα συμφωνούν για περισσότερη ανάπτυξη και αλληλεγγύη στην ΕΕ

Υποδεχόμενος ο κ. Παυλόπουλος τον Ιταλό Πρόεδρο ευχαρίστησε θερμώς την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας ....
στην υπέρβαση της Ελληνικής κρίσης


Υποδεχόμενος ο κ. Παυλόπουλος τον Ιταλό Πρόεδρο ευχαρίστησε θερμώς την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας στην υπέρβαση της Ελληνικής κρίσης
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα το μεσημέρι της Τρίτης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Ο κ. Ματαρέλα θα έχει σειρά επαφών, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.


Υποδεχόμενος ο κ. Παυλόπουλος τον Ιταλό Πρόεδρο ευχαρίστησε θερμώς την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας στην υπέρβαση της Ελληνικής κρίσης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα, με όλες τις δημοκρατικές Πολιτικές Δυνάμεις της ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση, θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επεσήμανε ότι “επειδή η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται κοινά ιδανικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος εν γένει, σας διαβεβαιώνω επίσης ότι ο Ελληνικός Λαός είναι έτοιμος να συμπορευθεί με τον Φίλο Ιταλικό Λαό, ιδίως σ’ αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και το μέγα Προσφυγικό ζήτημα, για να υπερασπισθούμε από κοινού το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνοχή της” και πρόσθεσε “ένα μέλλον το οποίο είναι αρρήκτως συνδεδεμένο με την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.


Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος ανέφερε ότι “στην Διεθνή Κοινότητα δεν μπορεί να υπάρξει μία σχέση πιο στενή, πιο δυνατή, από την σχέση που διέπει και διακρίνει την σχέση ανάμεσα στην Ελληνική και την Ιταλική Δημοκρατία” και πρόσθεσε “η δυνατή αυτή σχέση βασίζεται σε μία χιλιετή ιστορία, σε κοινές αξίες και σε μία κοινή κουλτούρα, σε έναν κοινό πολιτισμό. Τα παραπάνω δημιουργούν βεβαίως, όχι μόνο μία δυνατή φιλία αλλά και μία κοινή οπτική των διεθνών προβλημάτων. Μία κοινή οπτική, η οποία μας οδηγεί στην εκπόνηση κοινών στρατηγικών”.

Όπως τόνισε ο κ. Ματαρέλα, είμαστε σύμμαχοι στους κόλπους, στα πλαίσια της ιδιαιτέρως σημαντικής Συμμαχίας για την Ασφάλεια, στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Είμαστε Εταίροι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πέραν όμως της ιδιότητάς μας αυτής ως εταίροι, μοιραζόμαστε μία κοινή οπτική, μία κοινή θεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των προκλήσεων και των προβλημάτων της. Και οι δύο χώρες είμαστε πεπεισμένες ότι η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην ενίσχυση της απασχόλησης, κυρίως για τους νέους. Είμαστε και οι δύο χώρες πεπεισμένες ότι η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις προοπτικές της νέας γενιάς”, ανέφερε ο Ιταλός Πρόεδρος.

“Ελπίζουμε ότι με την ευκαιρία των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, επέτειο την οποία θα εορτάσουμε τον ερχόμενο Μάρτιο στη Ρώμη, θα δοθεί η ευκαιρία να επανεκκινηθεί το αίσθημα αλληλεγγύης το οποίο θα πρέπει να διέπει την ΕΕ και τους λαούς της ΕΕ και θα έχουμε όλοι, για μία ακόμη φορά, τη δυνατότητα να θυμηθούμε και να τιμήσουμε την ιστορία των δύο χωρών μας και της ΕΕ”, υπογράμμισε ο κ.Ματαρέλα. “Το αίσθημα αλληλεγγύης θα πρέπει να χαρακτηρίζει, να διέπει κάθε μας δραστηριότητα. Θα πρέπει να εκφράζεται σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητάς μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εκφράζεται και σε επίπεδο Μετανάστευσης. Η Μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα όχι μονάχα της Ελλάδας και της Ιταλίας, αλλά ένα πρόβλημα ολόκληρης της ΕΕ, δεδομένου ότι οι δύο χώρες μας βρίσκονται στις ακτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι “στην Ελλάδα δεν έχετε φίλους μόνον πολιτικούς. Έχετε και πολλούς φίλους από τον χώρο της διανόησης και της νομικής επιστήμης. Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος εκφράζει κατά τρόπο εμβληματικό, κυριολεκτικά, τις Αρχές και τις Αξίες της Ιταλίας, του Ιταλικού Έθνους και βεβαίως, των στενών δεσμών που έχουν οι δύο Λαοί μας από την αρχαιότητα ως σήμερα. Άλλωστε, η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη βάδισαν μαζί για να χτίσουμε έναν Πολιτισμό πάνω στον οποίο στηρίζεται όλος ο Δυτικός Πολιτισμός σήμερα. Και αυτόν, κύριε Πρόεδρε, να είσθε βέβαιος ότι θα τον υπερασπισθούμε στο ακέραιο από κοινού”.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου