Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

Κοτζιάς προς Ερντογάν: Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν από τη Γενεύη

«Αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης»

«Εμείς είμαστε ακόμα εδώ» απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον πρόεδρο της Τουρκίας ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα το βάζει στα πόδια
Σκληρή απάντηση στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος -αναφερόμενος...
στο Κυπριακό- δήλωσε ότι η Ελλάδα το βάζει στα πόδια, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ» ήταν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Κοτζιά από τη Γενεύη, απ' όπου απαχώρησε η τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων. Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Ελληνική ικανοποίηση για την έγερση θέματος εγγυήσεων και ασφάλειας
«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης» δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου