Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2017

Ιταλία: Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος από τους σεισμούς


Ο εφιάλτης των Ρίχτερ «ξύπνησε» και πάλι στην Κεντρική Ιταλία

Στέγη κατέρρευσε και σκότωσε κάτοικο στην Καστέλ Καστάνια - Ένας άνδρας αναζητείται από το πρωί όταν τον πλάκωσε χιονοστιβάδα - Πρωτοφανής ακολουθία σεισμών, λένε οι ειδικοί - Τέσσερις ισχυρές σεισμικές δονήσεις σε λίγες ώρες - Το χιόνι και οι «πολικές» θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο των διασωστών....

Ο εφιάλτης των Ρίχτερ «ξύπνησε» και πάλι στην Κεντρική Ιταλία μετά το φονικό σεισμό του Αματρίτσε της 24ης Αυγούστου, όταν το έδαφος ανάμεσα στη σεισμόπληκτη Άκουιλα και το Ριέτι άρχισε και πάλι να τρέμει προκαλώντας πανικό στους κατοίκους χωρίς ευτυχώς να έχουν υπάρξει θύματα.

Τέσσερις ισχυρές δονήσεις έπληξαν την «καρδιά» της χώρας, με την πρώτη μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται στις 10:25 (τοπική ώρα) με επίκεντρο το Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ.

Σαν αποτέλεσμα είχαμε έναν νεκρό και έναν αγνοούμενο. Ο πρώτος έχασε την ζωή του στην τοποθεσία Καστέλ Καστάνια, έξω από την πόλη Τέραμο, όταν η στέγη του σπιτιού του υποχώρησε, εξαιτίας του σεισμού και της μεγάλης πίεσης του χιονιού, όπως μετέδωσε πριν λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Ο δεύτερος αγνοείται από το πρωί, στις 10.25, όταν η πρώτη δόνηση δημιούργησε χιονοστιβάδα η οποία τον καταπλάκωσε.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο ζήτησε από τους κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας να περιορίσουν, όσο γίνεται περισσότερο, τις μετακινήσεις τους.

Στο μεταξύ, πολλές ορεινές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες, εξαιτίας των συνεχών χιονοπτώσεων. Στο χωριό Αματρίτσε πολλοί άστεγοι θα κοιμηθούν μέσα στην λυόμενη εκκλησία, διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επιστρέψουν στα λυόμενα και στα τροχόσπιτα. Κάτοικοι του χωριού Πίτσολι, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, θα περάσουν την νύχτα στο τοπικό «παλέ ντε σπορ».

Η Πολιτική Προστασία προσπαθούσε όλο το βράδυ να καθαρίσει τους δρόμους από το χιόνι που έχει «παγιδεύσει» κατοίκους δεκάδων οικισμών της κεντρικής Ιταλίας, μέσα στα σπίτια τους.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στη Ρώμη, τη Φλωρεντία, τη Νάπολη και την Εμίλια Ρομάνια. Μάλιστα, δεν ήταν λίγα τα κτίρια της ιταλικής πρωτεύουσας που εκκενώθηκαν προληπτικά.


Η δεύτερη μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος 9,1 χλμ. σημειώθηκε στις 11:14 και πάλι στην περιοχή της Άκουιλα, αλλά είχε επίκεντρο το Καπιτινιάνο, το οποίο πλήττεται από σφοδρές χιονοπτώσεις που δυσκολεύουν το έργο των διασωστών και δυσχεραίνουν τις συνθήκες για τους κατοίκους.








Η τρίτη δόνηση καταγράφηκε στις 11:25 στο Πιτζόλι της Άκουιλα με μέγεθος 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 8,9 χλμ. Τέσσερις ώρες μετά, στις 14:33 το έδαφος άρχισε και πάλι να τρέμει όταν δόνηση μεγέθους 5,1 καταγράφηκε.

Τα τηλεφωνικά κέντρα της πυροσβεστικής «πήραν φωτιά» με δεκάδες κλήσεις τρομοκρατημένων πολιτών να ζητούν πληροφορίες και βοήθεια, ενώ πολλά ήταν τα σχολεία που εκκενώθηκαν.

Από τις νέες σεισμικές δονήσεις κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Σαντ Αγκοστίνο στο Αματρίτσε, ενώ καλύφθηκαν με χιόνι τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν απομείνει στην περιοχή, μετατρέποντάς το σε χωριό-φάντασμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της πυροσβεστικής δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, αλλά σε κάθε περίπτωση σημειώνονται έλεγχοι με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ελικόπτερα που απογειώθηκαν λίγη ώρα μετά τη σεισμική δραστηριότητα.

Βέβαια, οι επιχειρήσεις βρίσκουν σημαντικά εμπόδια εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, με την Πολιτική Προστασία να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χιονοστιβάδες. «Η έκτακτη κατάσταση δεν αφορά στο σεισμό, ούτε στις ζημιές, αλλά κυρίως στο χιόνι. Δεν αρκούν τα εκχιονιστικά. Υπάρχουν περιοχές που έχουν εγκλωβιστεί με χιόνι που φτάνει τα δύο μέτρα», δήλωσε ο δήμαρχος του Αματρίτσε, Σέρτζο Πιρότζι.







«Πρωτοφανής η ακολουθία των σεισμών», λένε οι ειδικοί


Εντούτοις, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς δεν είναι τόσο η χιονόπτωση που σαφώς δυσκολεύει το έργο των συνεργείων, αλλά η ακολουθία των σεισμών.
«Δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ μία τέτοια σειρά σεισμών τόσο ισχυρών και σε τόσο μικρό διάστημα. Είναι ένα νέο φαινόμενο στην πρόσφατη ιστορία με τον τρόπο που εκδηλώθηκε», δήλωσε ο σεισμολόγος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) Αλεσάντρο Αμάτο.
Σύμφωνα με το INGV καταγράφηκαν περισσότερες από 45.000 δονήσεις από τον περασμένο Αύγουστο που κατέστρεψε το Αματρίτσε και το Ακούμολι, με τους επιστήμονες να τις υπολογίζουν σε τέσσερις κάθε ενάμισι λεπτό.
Οι σημερινές δονήσεις μεγέθους τεσσάρων με πέντε βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξεπέρασαν τις 50 και εκείνες μεγέθους μεταξύ τριών και τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άγγιξαν τις 900.
Παρότι είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα του Αματρίτσε, είναι πιθανό όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι να έχει προκληθεί ένα φαινόμενο «ντόμινο» το οποίο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Κεντρική Ιταλία μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου το διάστημα ανάμεσα στο περασμένο Αύγουστο και τον Οκτώβριο.


«Χιόνι και σεισμός μας θάβουν ζωντανούς», λένε οι κάτοικοι του Ριέτι

Συγκλονισμένοι είναι οι κάτοικοι της Τσιταρεάλε στο Ριέτι, οι οποίοι δίνουν μάχη όχι μόνο με το σεισμό, αλλά και με τη θερμοκρασία να φτάνει στους -18 βαθμούς.
Ο ιερέας της περιοχής, πατέρας Φάμπιο Γκαμαρότα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βατικανού δήλωσε: «Η μόνη μας τύχη είναι ότι μοιραζόμαστε την ίδια τύχη. Εχθές βράδυ η θερμοκρασία είχε πέσει στους -18 βαθμούς. Αυτό μας ωθεί στην αλληλεγγύη, την υπευθυνότητα και τη συμπόνια. Το χιόνι κι ο σεισμός μας θάβουν ζωντανούς».
Η δραματική κατάσταση εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης παρατηρείται και στο Καμποτόστο στην Άκουιλα, με την περιοχή να έχει εγκλωβιστεί και την Πολιτική Προστασία να μην έχει ακόμα καταφέρει να φτάσει στο σημείο. Σε πολλά σημεία του Καμποτόστο, μάλιστα, καταγράφονται τρία μέτρα χιονιού! Η στέγη του δημαρχείου κατέρρευσε, χωρίς να υπάρχουν τραυματίες.
Παράλληλα, σε πολλές περιοχές σημειώνονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση, ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν διακοπεί ενισχύοντας την αγωνία όσων επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

Στη Ρώμη εκκενώθηκε προληπτικά το κτίριο που στεγάζει την ιταλική εφημερίδα La Repubblica:




Ανέσυραν ζωντανούς μία μητέρα με το παιδί της κάτω από τα συντρίμμια

Την ίδια στιγμή μία μητέρα με το παιδί της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια του σπιτιού τους στο Τεραμάνο του Αμπρούτζο και χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, έπειτα από ώρες αναζήτησης βρέθηκαν ζωντανοί και καλά στην υγεία τους και οι 15 αγρότες που είχαν χαθεί τα ίχνη τους στην Αρκουάτα ντελ Τρόντο στο Άσκολι Πιτσένο.
Στο Ορτολάνο της Άκουιλα, εντούτοις, αγνοείται ένας 60χρονος, ο οποίος στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει την κατοικία του «θάφτηκε» κάτω από το χιόνι με αποτέλεσμα να γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού του.

Ο πρόεδρος τη Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους Ιταλούς λέγοντας πως η χώρα δεν είναι μόνη της και επισημαίνοντας πως «ο σεισμός δεν έχει πλήξει μόνο την Ιταλία, αλλά και την Ευρώπη. Είμαστε όλοι Ιταλοί, ζήτω η Ιταλία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου