Σάββατο, Ιανουαρίου 14, 2017

Οι Ρώσοι αγοράζουν ακριβά ακίνητα στη Χαλκιδική, προσβλέποντας στην άδεια διαμονής


Την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι επανακάμπτουν στη Χαλκιδική ως αγοραστές ακινήτων, επενδύοντας μάλιστα ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ώστε να εξασφαλίσουν την πενταετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα, που συνοδεύει τις αγορές ή δεκαετείς χρονομισθώσεις.... αυτού του ύψους, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δαμιανός Σαχμπαζίδης, υποδιευθυντής της «Grekodom Development», εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου Μουζενίδη.

Προσθέτει δε, ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι Ρώσοι αγοραστές δεν περιορίζονται στην αγορά κατοικιών δίπλα στο κύμα, αλλά επενδύουν για την ανακαίνισή τους μεγάλα ποσά, που συχνά συγκρίνονται με το κόστος κτήσης του ακινήτου. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, είτε αυτές πωλούν έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη υγιεινής και κουφώματα, είτε κατασκευάζουν πισίνες, στηρίζουν την επιβίωσή τους …στο ρούβλι, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά κατασκευών έχει καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχμπαζίδη, στο τέλος του 2016 σημειωνόταν μικρή αύξηση αγορών ακινήτων από Ρώσους, ενώ φέτος εκτιμάται ότι η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη, καθώς το ρούβλι βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης. Όπως υποστηρίζει, ακόμη και την εποχή που το ρούβλι δεχόταν ισχυρές πιέσεις, οι αγορές μεγάλων και ακριβών ακινήτων από Ρώσους δεν επηρεάστηκαν, αφού τις αρνητικές πιέσεις της μειωμένης ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, τις υπέστη κυρίως η μεσαία τάξη.

«Το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων αφορά στον μεγαλύτερο βαθμό, ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, γιατί με τέτοιες αγορές παίρνουν και την άδεια διαμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια. Υπάρχει βέβαια ενδιαφέρον και για μικρά διαμερίσματα. Συχνά μάλιστα, Ρώσοι που ήδη έχουν αποκτήσει ένα ακίνητο στη Χαλκιδική, ψάχνουν ν’ αγοράσουν και ένα δεύτερο, ώστε να συμπληρώσουν την αξία που χρειάζεται και να μπορούν να φέρουν όλη την οικογένεια, ακόμη και γιαγιάδες και παππούδες» σημειώνει ο κ. Σαχμπαζίδης.

Κατά τον κ. Σαχμπαζίδη, η Grekodom «πήγε σε εκθέσεις σε Μόσχα και Πετρούπολη και υπήρξε ισχυρό ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων από Ρώσους. Ακόμη και τώρα, στην καρδιά του χειμώνα, έχουμε ανθρώπους που έρχονται στην Ελλάδα, βλέπουν κι αγοράζουν».

Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνουν οι Ρώσοι αγοραστές στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, λόγω των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων που υπάρχουν εκεί, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους, όταν αγοράζουν ένα ακίνητο, το ανακαινίζουν πλήρως.

«Για εμάς τους Έλληνες, τα σπίτια στη Χαλκιδική είναι εξοχικά, οπότε συνήθως φτιάχνουμε απλά πράγματα. Για τους Ρώσους όμως είναι σαν δεύτερο πρώτο σπίτι και συχνά οι επενδύσεις που κάνουν για την ανακαίνιση φτάνουν και στο ύψος της αξίας αγοράς. Έτσι, όταν αγοράζουν, ανεβαίνει και η τοπική οικονομία, γιατί προμηθεύονται τα καλύτερα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου