Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

Ανησυχία ενόψει Brexit: Η Μέρκελ ζητά τη συσπείρωση των «27»


«Πρέπει αν δράσουμε από κοινού»

«Είμαστε απολύτως σύμφωνοι για το ότι δεν μπορούμε να είμαστε διαιρεμένοι», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από το Λουξεμβούργο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη.... ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με τη Βρετανία, στη διάρκεια μιας επίσκεψής της στο Λουξεμβούργο.

«Είμαστε απολύτως σύμφωνοι για το ότι δεν μπορούμε να είμαστε διαιρεμένοι», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Οι 27 πρέπει να δράσουν από κοινού στις διαπραγματεύσεις, αλλά οφείλουμε πρώτα να περιμένουμε για να μάθουμε πώς η Βρετανία σκέπτεται την έξοδό της», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει έως τα τέλη Μαρτίου το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Η Μέρκελ χαιρέτισε επίσης τις «σημαντικές προσπάθειες» του Μπετέλ στο θέμα της δημοσιονομικής διαφάνειας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η οικονομία του Μεγάλου Δουκάτου «εξακολουθεί να ευημερεί» παρά τις αλλαγές.

Το Λουξεμβούργο έθεσε από την 1η Ιανουαρίου νέους κανόνες που αποσκοπούν να αποτρέψουν ορισμένες δημοσιονομικές καταχρήσεις εκ μέρους των πολυεθνικών τις οποίες ανέδειξε το σκάνδαλο των “Luxileaks”, ένα κείμενο το οποίο συνέταξε με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2014 από μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, πώς ορισμένες εταιρίες με έδρα το Λουξεμβούργο καταλήγουν να μειώνουν τεχνητά το ποσό του φόρου που οφείλουν με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Η Άγγελα Μέρκελ επισκέπτεται στη συνέχεια στο Βέλγιο, όπου θα έχει απόψε δείπνο στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ αφού γίνει δεκτή από τον βασιλιά Φίλιππο. Περίπου πενήντα άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της άφιξής της στη βελγική πρωτεύουσα ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του ακροδεξιού φλαμανδικού κινήματος Voorpost, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αναχαιτίστηκαν από κλοιό που δημιούργησε η αστυνομία σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την αίθουσα διασκέψεων όπου η Μέρκελ αναμένεται να λάβει το απόγευμα το δίπλωμα του επίτιμου διδάκτορα των πανεπιστημίου της Γάνδης και της Λουβέν, παρουσία του Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου