Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Σημάδια ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D



Posted by kalinda

Μια από τις σπουδαιότερες λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι η βιταμίνη D, που παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Είναι γνωστό ότι μαζί με το ασβέστιο, ‘βοηθά στην οικοδόμηση και διατήρηση γερών οστών. Η βιταμίνη D ...
επίσης εμπλέκεται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και των κυττάρων, όπου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.







Η βιταμίνη D είναι ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό όταν συζητάμε για τα οστά ή την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής κατανάλωση της βιταμίνης D δεν βοηθά μόνο στην διατήρηση των οστών και του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι εμποδίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.



Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης D θα προκαλέσει ραχίτιδα (εύθραυστα οστά) σε παιδιά, μια κατάσταση κατά την οποία ο ιστός του οστού δεν δυναμώνει. Αυτή η κατάσταση συχνά οδηγεί σε εύθραυστα οστά και σκελετικές παραμορφώσεις, ενώ συχνά συμπίπτει με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν την σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και μιας σειράς από άλλα προβλήματα υγείας.

Η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίζει ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην θεραπεία της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 1 και 2 και στην σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).



Πόνοι και μυϊκή αδυναμία

Ο βαθμός του πόνου και η μυϊκή αδυναμία μπορεί να ποικίλει από πολύ λίγο έως πάρα πολύ. Αρχικά, τα συμπτώματα αυτού του είδους είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ωστόσο, καθώς η έλλειψη γίνεται μεγαλύτερη σε διάρκεια,τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται χειρότερα. Ο λόγος είναι ότι η βιταμίνη D, όταν μεταβολίζεται, ενισχύει την σύσπαση των μυών – ουσιαστικό μηχανισμό για την ενίσχυση των οστών.

Διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται άμεσα. Μια υψηλή συγκέντρωση των υποδοχέων της βιταμίνης D μπορεί να βρεθεί στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, μια περιοχή του σώματος που απαιτεί επαρκή συμπληρώματα βιταμίνης D. Σε μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, οι μαθητές στους οποίους δόθηκε συμπλήρωμα βιταμίνης D, αρρώστησαν από το ιό της γρίπης κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με αυτούς που δεν πήραν συμπλήρωμα.

Σε μια άλλη μελέτη, τα άτομα που διαγνώστηκαν με αυτοάνοση νόσο είχαν επίσης χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D.

Υπέρταση

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) προκύπτει συχνά όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλά. Το σώμα μας διαμορφώνει ένα πεπτίδιο που αυξάνει την πίεση του αίματος μέσω των αρτηριών και την κατακράτηση υγρών. Η βιταμίνη D χρησιμεύει ως αντίμετρο, σαν μια καταστολή αυτής της ενζυμικής αντίδρασης και μειώνει την ακατάλληλη αντίδραση του σώματος σε αυτό το πεπτίδιο, έτσι βοηθά στηνι ομαλοποίηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης

Έχει γίνει σύνδεση μεταξύ της θλίψης / κατάθλιψης και των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη περιλαμβάνει την συσχέτιση μεταξύ της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής (ΕΔΕ), εποχιακής καταθλιπτικής κατάστασης και τις διακυμάνσεις των επιπέδων της βιταμίνης D3. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε συμπλήρωμα D3, εμφάνισαν βελτιωμένα, θετικά αποτελέσματα και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων – τόσο σωματικών όσο και γνωστικών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά μειωμένη παρουσία των διαφόρων συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της έντονης επιθυμίας για φαγητό, υπερυπνίας, λήθαργου και διαταραχές ύπνου.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις επηρεάζουν την απορρόφηση της βιταμίνης D. Οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn, ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου και άλλες παθήσεις, είναι πιθανό να κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια βιταμίνης D λόγω αυτών των αλληλεπιδράσεων. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλές ποσότητες σωματικού λίπους είναι επιρρεπείς σε ανεπάρκεια βιταμίνης D αφού το λίπος αραιώνει την βιταμίνη και μειώνει τα φυσιολογικά αποτελέσματα της.

Υπερβολική εφίδρωση

Μια παράξενη προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο είναι η τάση των ανθρώπων να ιδρώνουν περισσότερο όταν δεν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Σε αντίθεση με πολλά από τα στοιχεία σε αυτή τη λίστα, οι ειδικοί γιατροί δεν είναι απολύτως βέβαιοι ως προς το γιατί ιδρώνουν περισσότερο οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι φαίνεται να υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ χαμηλής βιταμίνης D και της υπερβολικής εφίδρωσης, ειδικά γύρω από το μέτωπο.

Καρδιακές παθήσεις

Υπάρχει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της καρδιαγγειακής νόσου. Οι γιατροί πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έχουν σαν αποτέλεσμα υψηλότερες συγκεντρώσεις ασβεστίου που συσσωρεύονται στις αρτηρίες. Η συσσώρευση ασβεστίου είναι η πλάκα που σχηματίζεται στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.



Πηγές της βιταμίνης D

Τώρα που έχουμε συζητήσει επτά συμπτώματα που σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D, σας παραθέτουμε κάποιες πηγές της θρεπτικής αυτής ουσίας. Θυμηθείτε να παίρνετε την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D σε καθημερινή βάση.

– Το φως του ήλιου

– Χυμός πορτοκαλιού (εμπλουτισμένο με βιταμίνη D)

– Ενισχυμένα φυτικά γάλατα

και βέβαια,

– Σολωμός, σαρδέλες, κρόκος αυγού,βοδινό συκώτι, μανιτάρια και κίτρινα τυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου