Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2017

Ντρίπλα Σόιμπλε: Ο ESM σε ρόλο «ευρωπαϊκού ΔΝΤ»;...


Ενα σχέδιο που συζητείτο επί μακρόν στα ευρωπαϊκά πολιτικά και οικονομικά lobbies αλλά προσέκρουε – και προσκρούει ακόμη – σε σύνθετους παράγοντες, φέρνει αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πρόκειται για την μετεξέλιξη του...

– γερμανοκρατούμενου – ΕSM σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» και η επαναφορά του εν λόγω σχεδίου συμπίπτει, καθόλου τυχαία, με την κλιμακούμενη πίεση για απεμπλοκή στο ελληνικό ζήτημα και επίλυση της διάστασης μεταξύ Βερολίνου και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.


Δείχνοντας δε, με την συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, την εναλλακτική αντικατάστασης του Ταμείου από τον ESM, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανοίγει μεν για πρώτη φορά παράθυρο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη και την Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως ανοίγει και την προοπτική μιας νέας τάξης πραγμάτων στην ευρωζώνη, με αμιγώς γερμανικούς κανόνες σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και με περιορισμένο ρόλο για την Κομισιόν.

«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του, προσθέτοντας:

«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».

Στο δε ερώτημα αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

Στην πραγματικότητα, η εν λόγω πρόταση Σόιμπλε αποτελεί πρόταση της Bundesbank, της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, που είχε κατατεθεί από το περασμένο καλοκαίρι και στην πλήρη διάστασή της προβλέπει την μεταβίβαση στον – μη αιρετό – ESM κάθε δημοσιονομικής εποπτείας και εξουσίας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του tvxs, ΕΔΩ... Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου