Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2017

Δίωξη κατά πρώην στελεχών ΥΠΕΘΑ, Λιακουνάκου και στελέχους της SONAK για εξοπλιστικά


Η Εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος πρώην στελεχών του υπουργείου Άμυνας, κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουκουνάκου, καθώς και στελέχους της εταιρίας του, SONAK, για μία ακόμη υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε, αφορά την προμήθεια ....20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό, το 2003, από την ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ΝΗIndustries, υπόθεση για την οποία διενεργήθηκε έρευνα από τους εισαγγελείς Διαφθοράς, μετά τη διαβίβαση του φακέλου της προμήθειας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συνδρομή ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Η δίωξη που ασκήθηκε στρέφεται κατά του πρώην γραμματέα αμυντικών επενδύσεων του ΥΕΘΑ, Σπύρου Τραυλού και μελών της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, για το κακούργημα της απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε βάρος του επιχειρηματία και του στελέχους της εταιρίας του, Ηλία Αρκουμανέα, αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Σύμφωνα με το νόμο, η Εισαγγελία Διαφθοράς απέστειλε αντίγραφο της δικογραφίας στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να διαβιβαστούν στη Βουλή για να διερευνηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των εισαγγελέων, στην επίμαχη σύμβαση περιλαμβάνονται σωρεία ζημιογόνων όρων, αλλά και ιδιαίτερα υψηλό κόστος για το κάθε ελικόπτερο, σε σχέση με την τιμή που είχαν πωληθεί σε σκανδιναβικές χώρες το ίδιο διάστημα.

Οι όροι που υπογράφηκαν, τόσο η κύρια σύμβαση, κόστους άνω των 600 εκ. ευρώ, όσο και αυτήν που αφορούσε 14 επιμέρους προγράμματα αντισταθμιστικών, στα οποία εμπλέκεται η εταιρία του κ. Λιακουνάκου, κατά την δικογραφία, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ωφελήματα που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ένα από τα προγράμματα που είχε ανατεθεί στην εταιρεία συμφερόντων Θ. Λιακουνάκου και προέβλεπε ανάπτυξη αυτοματοποιημένου συστήματος συντονισμού πυρών υποστήριξης για τον ελληνικό στρατό, στο οποίο αποδόθηκε ο υψηλότερος δυνατός συντελεστής, καθυστέρησε να ολοκληρωθεί, πέραν της δεκαετίας, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός του ως υψηλού ενδιαφέροντος και να μειωθεί η αξία του για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των εισαγγελέων, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από την SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατομμύρια ευρώ, πλην όμως η εταιρεία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατομμύρια ευρώ.

Η κύρια ανάκριση για την υπόθεση θα διενεργηθεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, που χειρίζεται ήδη με τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, υποθέσεις εξοπλιστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου