Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017

Αχαΐα: Τζάκια «τζιμινιέρες» - Καίνε ότι βρούν για να ζεσταθούν - Tραγικές ιστορίες


Κάτι παραπάνω από είδος πολυτέλειας αποτελεί για χιλιάδες οικογένειες στην Πάτρα και την...
ευρύτερη περιφέρεια, η θέρμανση κυρίως αυτές τις ημέρες που οι πολικές θερμοκρασίες έκαναν την εμφάνιση τους μαζί με την επέλαση του ψυχρού κύματος «Αριάδνη».

Σε πολλές συνοικίες των Πατρών αλλά και ακόμα και στο κέντρο της Πάτρας τα τζάκια και οι ξυλόσομπες πήραν «φωτιά» στην προσπάθεια των πολιτών να ζεσταθούν, όμως δυστυχώς η οικονομική ασφυξία που έχει «χτυπήσει» τα περισσότερα νοικοκυριά, είχε ως αποτέλεσμα, να χρησιμοποιούνται κάθε λογής υλικά που μπορούν να καούν.

Παλέτες, ξύλα βαμμένα με πλαστικό χρώμα ακόμα και φορμάικες ρίχτηκαν στην πυρά για να αντιμετωπιστούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα εντός και εκτός των χώρων που γινόταν η καύση.



«Εκείνο που θέλουμε είναι να ζεσταθούμε, δεν έχουμε χρήματα ούτε για φαγητό, ότι βρίσκουμε τα μαζεύουμε και τα ρίχνουμε στην παλιά ξυλόσομπα, που βρήκαμε στα σκουπίδια και επιδιόρθωσα», δηλώνει στο tempo24.gr , πολύτεκνος πατέρας.

Ζει σε συνοικία λίγο έξω από την Πάτρα, σε ένα σπίτι που «μπάζει» από παντού. Μαζί του διαμένει και η παντρεμένη κόρη του με το μόλις 8 μηνών βρέφος της.



Χαμηλή καταγράφεται η αγοραστική κίνηση και στις επιχειρήσεις ξύλων καύσης. Πλέον αποτελούν όνειρο θερινός νυκτός για την πλειοψηφία των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρηματιών η αγορά μεγάλων προμηθειών.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα λένε αφού φέτος το φαινόμενο, με τους πολίτες να αγοράζουν ξύλα που θα τους «βγάλουν» από μια έως και τρεις ημέρες, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που δίνουν την δική τους «μάχη» για να εξασφαλίσουν λίγη ζέστη στο σπιτικό τους. Η αγορά πετρελαίου θέρμανσης γίνεται με μπιτόνια, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπου οι πρατηριούχοι δέχθηκαν παραγγελίες για να γεμίσουν τους καυστήρες με πετρέλαιο θέρμανσης αξίας από 100 έως 150 ευρώ.

«Πριν τις γιορτές αγόρασα δυο μπιτονάκια πετρέλαιο και τα έριξα στον καυστήρα. Εγώ και η γυναίκα μου ζεσταινόμαστε με μια σόμπα υγραερίου, όμως στο σπίτι θα φιλοξενούσαμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας, δεν θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε μέσα στο κρύο και την παγωνιά», μαρτυρά στο tempo24.gr, με σκυμμένο το κεφάλι 60χρονος συνταξιούχος.

Τα μάτια του "πλημμυρίζουν", όμως όπως λέει η αξιοπρέπει δεν τον αφήνει να το βάλει κάτω...θα συνεχίσει όσο και όπως μπορεί να σταθούν με την ανήμπορη σύζυγο του όρθιοι και όποτε τους επιτρέπεται, να συνεισφέρουν οικονομικά στα παιδιά τους, που βρίσκονται μακρυά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου