Κυριακή, Ιανουαρίου 22, 2017

Μια καρδιά στον ουρανό της Πάτρας… (video) Ο απόηχος της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού - Τι άρεσε και τι όχι



Τη νύχτα μέρα έκαναν τα πυροτεχνήματα της τελετής έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού, το βράδυ του Σαββάτου.

Δείτε τις εκπληκτικές εικόνες που κατέγραψε το drone του thebest.gr.....












Κατάφερε η εκδήλωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει η Πάτρα;


Το Πατρινό Καρναβάλι ξεκίνησε και η Πάτρα μετά την τελετή έναρξης που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, κινείται σε ρυθμούς καρναβαλιού.

Τι απόηχο, όμως, άφησε η τελετή έναρξης στα μάτια των θεατών και των καρναβαλιστών που πλημμύρισαν την πλατεία Γεωργίου για να υποδεχθούν τον καρναβάλι του 2017;

Οι περισσότεροι μιλούν για μία φιλότιμη προσπάθεια που στήθηκε από Πατρινούς καλλιτέχνες, οι οποίοι προσπάθησαν να δώσουν το καλύτερο που μπορούσαν να προσφέρουν στην πόλη τους, εθελοντικά, χωρίς να λάβουν καμία απολαβή για την παρουσία τους.

Ως εδώ καλά. Ήταν πράγματι μια φιλότιμη προσπάθεια που προσπάθησε να αναδείξει την συνέχεια του Πατρινού Καρναβαλιού και την μοναδικότητά του, ανά το πέρασμα των ετών από τις αρχές του αιώνα, φτάνοντας έως το σήμερα. Το θέμα βέβαια είναι αν το πέτυχε.

Μάλλον όχι θα λέγαμε εμείς. Τα στοιχεία που τονίστηκαν στην ιστορική αναδρομή, δεν ανέδειξαν την μοναδικότητα του Πατρινού Καρναβαλιού και το ύφος του, παρά περιορίστηκαν σε μία αναφορά, σε ένα ενδιαφέρον θέμα που όμως δεν αξιοποιήθηκε από την όλη εκδήλωση.

Η εκδήλωση από αυτή την άποψη, μάλλον δεν είχε έναν χαρακτήρα, μία προσωπικότητα και ένα συγκεκριμένο ύφος που να "τραβήξει" τους θεατές.


Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η έκπληξη;

Μπορεί να ήταν ένα καρναβαλικό project, με στοιχεία musical, θεατρικής πρόζας, χορού και τραγουδιού, όμως από την στιγμή που δεν αναδείχθηκαν τα ξεχωριστά στοιχεία που κάνουν το Πατρινό Καρναβάλι μοναδικό, η εκδήλωση ήταν καταδικασμένη να μείνει στο επίπεδο της μετριότητας, όσο και αν προσπάθησαν οι συντελεστές της και οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος.

Επιπλέον, από την τελετή έλειπε το εντυπωσιακό στοιχείο που θα μαγνήτιζε τους θεατές και τους έκανε να ενθουσιαστούν για αυτό που έβλεπαν.

Με εξαίρεση τα πράγματι εντυπωσιακά πυροτεχνήματα που έλαμψαν στον ουρανό της Πάτρας, δεν υπήρξε άλλο κομμάτι της όλης διοργάνωσης που να ξεχωρίζει και να μπορέσει να την βγάλει από την μετριότητα.

Κανείς δεν κατάλαβε ποια μπορεί να ήταν η έκπληξη που έλεγαν πριν από την τελετή οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Τα πυροτεχνήματα, οι καλλιτέχνες, ο χορευτές, το συγκρότημα;

Όλα κινήθηκαν σε ένα μοτίβο, από το οποίο τίποτα δεν ξεχώρισε. Πάλι καλά που η όλη εκδήλωση δεν πλάτιασε, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους τρεις dj’s που ακολούθησαν τους καλλιτέχνες να κρατήσουν το νεανικό κοινό στην πλατεία Γεωργίου, κάνοντας ένα υπαίθριο πάρτι με δυνατές μουσικές που κράτησε έως αργά.


Ήταν μία αξιοπρεπής και φιλότιμη προσπάθεια

Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να τονιστεί ότι σε γενικές γραμμές ήταν μία αξιοπρεπής διοργάνωση, που βασίστηκε σε Πατρινούς καλλιτέχνες, σε μία ευκαιρία που τους έδωσε η πόλη για να δείξουν το ταλέντο τους, με τους περισσότερους από αυτούς να τραγουδούν, να χορεύουν και να παίζουν για πρώτη φορά μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό.

Η ευκαιρία έπρεπε να δοθεί στα παιδιά αυτά που έκαναν ότι μπορούσαν, κόντρα στον χρόνο, κόντρα σε δυσχερείς συνθήκες για να παρουσιάσουν μία εκδήλωση αξιοπρεπή, μια εκδήλωση που, όμως, παρά την προσπάθεια που έγινε, δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των αξιώσεων που έχει αυτή η πόλη για το καρναβάλι της.

Γιατί το Πατρινό Καρναβάλι είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό project της Πάτρας, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς το εξωτερικό, στις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Από εκεί και πέρα όλα σχετίζονται με το τι καρναβάλι θέλουμε να έχουμε…



(Οι φωτογραφίες είναι των Γιάννη Σαρηγιάννη, Θησέα Βιολάντη και Παναγιώτη Αποστολόπουλου για το patrasevents.gr).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου