Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2017

Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Προκαταρκτική εξέταση για έξι κακουργήματα




Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος-φωτιά

Για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και υπεξαίρεση διερευνώνται ιδιοκτήτες και διαχειριστές - Χωρίς την παρέμβαση Εισαγγελέα ο έλεγχος στην ΑΕΠΙ δεν θα γινόταν ποτέ...
Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει πλέον η υπόθεση της ΑΕΠΙ, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος-φωτιά που αποκάλυψε ένα πάρτι εκατομμυρίων, το οποίο είχε στηθεί σε βάρος των δημιουργών αλλά και των χρηστών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου, στην υπηρεσία υπήρχε «τρύπα» 50 εκατ. ευρώ μόνο σε 4 χρόνια. Μία από τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που σοκάρουν είναι, ενδεικτικά, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μηνιαίο μισθό 52.000 ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τις 466.256 ευρώ τον χρόνο!

Με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, το συγκεκριμένο πόρισμα αποστέλλεται στον εισαγγελέα για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, είναι εμφανές ότι χωρίς την παρέμβαση Εισαγγελέα ο έλεγχος στην ΑΕΠΙ δεν θα γινόταν ποτέ.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αφού έλαβε γνώση της αναφοράς του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν.2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο, σχημάτισε αυτοτελή δικογραφία και στο πλαίσιο κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε την ΔΟΥ Φ.Α.Ε Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015 με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Παράλληλα, η άρνηση της ΑΕΠΙ να υποστεί το διαχειριστικό έλεγχο του Υπουργείου Πολιτισμού κάμφθηκε μόνο μετά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που ζήτησε την συνδρομή της Αστυνομίας για τη διεξαγωγή του ελέγχου και διέταξε την τήρηση της αυτοφώρου διαδικασίας σε περίπτωση οιασδήποτε παρεμπόδισης ή δυσχέρανσής του .

Μετά και την κοινοποίηση του πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου της ΑΕΠΙ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση περιλαμβάνει τις εξής αξιόποινες πράξεις:

1) Συγκρότηση και ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση (κακούργημα)
2) Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης (κακούργημα)
3) Υπεξαίρεση κατ’εξακολούθηση από κοινού από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας (κακούργημα)
4) Απιστία κατ’εξακολούθηση από κοινού (κακούργημα),
5) Φοροδιαφυγή δια της εκδόσεως εικονικών τιμολογίων (κακούργημα)
6)Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατ’εξακολούθηση από δράστες που ενεργούν κατ’επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα)
7)Παραβάσεις του Ν.2190/1920 «Περί ανωνύμων εταιρειών»(πλημμέλημα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου