Σάββατο, Φεβρουαρίου 18, 2017

Μπάχαλο στο κόμμα του Μητσοτάκη και για το «Τάμα του Έθνους»




Σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα που άπτεται των ιδεολογικών γραμμών και των ιδεολογικών ορίων της σημερινής ΝΔ δημιουργήθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ο πρόεδρος του κόμματος Κ.Μητσοτάκης έδωσε εντολή σε 16 βουλευτές που είχαν συνυπογράψει ....ερώτηση για το «Τάμα του Έθνους» μαζί με τον γ.γ. του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ν.Νικολόπουλο και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο να την αποσύρουν.

Πιο συγκεκριμένα κατόπιν εντολής του Κ.Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι βουλευτές υποχρεώθηκαν να αποσύρουν την υπογραφή τους από το κείμενο της ερώτησης προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για το«Τάμα του Έθνους».


Υπενθυμίζεται ότι την ερώτηση συνυπέγραφαν, μέχρι να τους ζητηθεί αρμοδίως να αποσύρουν τις υπογραφές τους, οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος , Γεωργία Μαρτίνου, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Δαβάκης, Σάββας Αναστασιάδης, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Βαγιωνάς, Στέργιος Γιαννάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Έλενα Ράπτη, Κώστας Βλάσης, Δημήτρης Κυριαζίδης και Κώστας Κατσαφάδος.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές ζητούσαν να πληροφορηθούν εάν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η «εκπλήρωση του τάματος του έθνους, για την ανέγερση του Ναού προς έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό για τη σωτηρία του Έθνους στην Επανάσταση του 1821».

«Η εκπλήρωση του τάματος του Εθνους και των Ηρώων του Εθνους για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού συνεχίζει να αποτελεί ηθική και συμβατική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας». Οι κατάλληλες θέσεις είναι πολλές: «Το Πεδίον του Αρεως, τα ξέφωτα του Ζαππείου ή του Εθνικού Κήπου, το Αττικό Αλσος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση των 18 συνολικά βουλευτών.

Τι είναι το «Τάμα του Έθνους»

Οι ηρωικοί αγωνιστές της επανάστασης του 1821 με πρωτεργάτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, αισθανόμενοι την βοήθεια του Θεού στον αγώνα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας εναντίων των τούρκων κατακτητών έκαναν ένα Τάμα, μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος να χτίσουν στην πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους ναό αφιερωμένο εις το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Έτσι στις 31 Ιουλίου του 1829 στην Δ’ Εθνοσυνέλευση που έγινε στο Άργος ψηφίστηκε το εξής άρθρο: « Α.

Όταν η τοπική περιφέρεια της Ελλάδος και η καθέδρα της Κυβερνήσεώς της κατασταθώσι οριστικώς και οι οικονομικοί πόροι του κράτους επιτρέψωσι, θέλει ανεγερθή κατά διαταγήν της Κυβερνήσεως εις την καθέδραν αυτής Ναός επ’ ονόματι του Σωτήρος τιμώμενος…». Το ανωτέρω Διάταγμα το υπέγραψε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας και όλοι οι οπλαρχηγοί που συμμετείχαν στον επαναστατικό αγώνα.

Πολλά χρόνια αργότερα η ανέγερση της μνημειώδους εκκλησίας στα Τουρκοβούνια εξαγγέλθηκε από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο το 1968, ως έκφραση της ευγνωμοσύνης του λαού προς τον Θεό για την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. Ένας ναός που θα ήταν ορατός σε όλη την Αθήνα.

Ακολούθησε η σύσταση «Ειδικού Ταμείου» για τη συγκέντρωση πόρων. Τελικά συγκεντρώθηκαν 453,3 εκατομμύρια δραχμές από δωρεές, δάνεια και επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό,.

Στη συνέχεια η υπόθεση ξεχάστηκε και πάλι. «Τα τελευταία χρόνια το θέμα ανακίνησαν απόγονοι των ηρώων του 1821 και το Ιδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών», πληροφορούν στην ερώτησή τους οι 18 βουλευτές.

Αρωγός του σχεδίου, υπενθυμίζουν, είναι η Εκκλησία: όντως, το 2012 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ανεγείρει μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό, κατόπιν αιτήματος μητροπολιτών, και αφού στάθμισε «τις πνευματικές ανάγκες του ορθόδοξου ελληνικού λαού» και το γεγονός ότι «όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες κατά την παρελθούσα δεκαετία και εν μέσω δυσμενεστάτων οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων και όρων, έχουν ανεγείρει υπό τη μορφή τάματος περικαλλείς καθεδρικούς ναούς με εντυπωσιακές οικοδομικές εγκαταστάσεις» (8/6/2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου